Έτοιμο να «κατακτήσει» την αγορά της Ταϊλάνδης είναι το ελληνικό ακτινίδιο καθώς το επόμενο διάστημα, ίσως και εντός Μαρτίου, θα δημοσιευθεί στην εκεί επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης το σχετικό πρωτόκολλο, που θα επιτρέπει την εισαγωγή του στην ασιατική χώρα.
Οι «βάσεις» μπήκαν τον Μάρτιο του 2016 όταν η χώρα μας υπέβαλε αίτημα προς την Ταϊλάνδη για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και κερασιών. Εν συνεχεία, τον περασμένο Νοέμβριο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας του ασιατικού κράτους επισκέφθηκε τη χώρα μας με σκοπό να διαπιστώσει το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου, την επάρκεια των κρατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο αλλά και την επάρκεια των συσκευαστηρίων των ενδιαφερομένων Ελλήνων εξαγωγέων.
Κατά τη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψής τους στην Ελλάδα μέλη της ταϊλανδέζικης αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν, συνοδευόμενα από στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας σε οπωρώνες ακτινιδίου και εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας, δίνοντας έτσι το τελικό «ΟΚ» για την ολοκλήρωση της διακρατικής συμφωνίας.
Το επόμενο διάστημα μάλιστα οι αρχές της ασιατικής χώρας θα εξετάσουν το ελληνικό αίτημα που αφορά και την έγκριση εισαγωγής και κερασιών, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να βοηθήσει και η «διπλωματία μας σε ανώτατο επίπεδο ούτως ώστε να επισπευστούν οι εξετάσεις των υποβληθεισών αιτήσεων της χώρας μας προς χώρες τόσο της Ν.Α. Ασίας όσο και της Ν. Αμερικής για υπογραφή των διμερών πρωτοκόλλων για έγκριση εισαγωγής ελληνικών νωπών πυρηνόκαρπων νωπών προϊόντων (ως υπάρχει από το 2016 με την Ισπανία) και κυρίως των κερασιών» δήλωσε σχετικά ο κ. Πολυχρονάκης.
Πάνω από 100.000 στρέμματα η καλλιέργεια
Η συμβολή του ακτινιδίου στην αγροτική οικονομία της χώρας είναι αρκετά μεγάλη, και μάλιστα τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΒΕ μόλις τα τελευταία χρόνια, οι νέες φυτεύσεις παρουσίασαν αυξητική τάση.
Οι συνολικές εκτάσεις ακτινιδίου σήμερα ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου τα επόμενα 2-3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.
Η δυναμική που καταγράφει η καλλιέργεια του ακτινιδίου καταγράφεται και σε στοιχεία, καθώς για το 2018 καταλάμβανε τη δεύτερη θέση στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί, πίσω από τα πορτοκάλια. Οι εξαγωγές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου αγγίζουν τα 123,5 εκατ. ευρώ, με το 90% της εγχώριας παραγωγής να πηγαίνει προς εξαγωγή, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 3η θέση διεθνώς ως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου.
Αγορές-στόχοι
Η εισαγωγή ακτινιδίων από την Ταϊλάνδη σίγουρα αποτελεί μια θετική είδηση για τον κλάδο, ωστόσο από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνονται ενέργειες προκειμένου το ελληνικό ακτινίδιο να διεισδύσει και σε νέες αγορές.
Μόλις πριν από λίγες μέρες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, πρέσβεων και υπηρεσιακών παραγόντων, τέθηκαν νέες χώρες στόχοι για δεκατρία αγροτικά προϊόντα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης επίλυσης των γραφειοκρατικών ζητημάτων έτσι ώστε να «ανοίξουν» περισσότερες αγορές για περισσότερα προϊόντα.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το ελληνικό ακτινίδιο, με τη ελληνική πλευρά να επιθυμεί να το βάλει στα ράφια της Βραζιλίας, του Βιετνάμ, της Ταιβάν, της Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας.
«Η εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κατεύθυνση επίτευξης υψηλότερης προστιθέμενης αξίας για τα αγροτικά προϊόντα, άρα και μεγαλύτερου εισοδήματος για τους παραγωγούς» είχε πει η κ. Αραμπατζή προσθέτοντας «Αυτή είναι η δέσμευσή μας, αυτήν εργαζόμαστε να υλοποιήσουμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ