“Ο”¨: Καταστροφή για τα πρακτορεία, χαμόγελα στην ορεινή Ελλάδα – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Όπως ανεμενόταν προέκυψε κύμα ακυρώσεων, καθώς φρένο στα ταξίδια στο εξωτερικό έφερε η εκτίναξη των κρουσμάτων «Όμικρον» σε περιοχές που βρίσκονται πολύ υψηλά στη δημοφιλία για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Πράγα, η Βιέννη. Επίσης τα σκληρά μέτρα που ισχύουν τόσο σε κάποιες από τις περιοχές αυτές, όπως π.χ. στη Βιέννη αλλά και στην Ελλάδα με την επιστροφή έχουν «παγώσει» τις αποδράσεις στο εξωτερικό.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Υπενθυμίζεται ότι εάν κάποιος επιστρέφει την Ελλάδα θα οφείλει να έχει κάνει τεστ PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών ή rapid test εντός 24 ωρών πριν από την άφιξή του σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο.

Με αυτό το δεδομένο πολλές ήταν οι ακυρώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες, που βέβαια οδήγησαν την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού – FEDHATTA -σε έντονη διαμαρτυρία. Όπως ανέφερε με ανακοίνωσή της η FEDHATTA υπήρξε την αιφνιδιαστική εφαρμογή της υποχρέωσης επίδειξης αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα, που έχει οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές τον κλάδο.  «Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, από το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ομοσπονδία έχει απευθύνει στους εθνικούς φορείς πλήθος εγγράφων με τα οποία επισημαίνει την ανάγκη να ανακοινώνονται και να εφαρμόζονται τα όποια, απαραίτητα, περιοριστικά μέτρα ή μέτρα προφύλαξης για τον περιορισμό της πανδημίας, με όσο το δυνατόν καλύτερο και έγκαιρο τρόπο έτσι ώστε να περιορίζονται κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του τόπου. Άλλωστε, αντίστοιχες εκκλήσεις έχουν απευθύνει και διεθνείς φορείς του τουρισμού.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση (15 Δεκεμβρίου), για την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών ως προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα με έναρξη ισχύος την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, δυναμιτίζει τις όποιες προσδοκίες επαγγελματιών και ταξιδιωτών για “ομαλές” Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Προοιωνίζεται δε την τεράστια ζημιά για τον Τουρισμό και για το γεγονός ότι θα απωλεσθούν τεράστια χρηματικά ποσά από τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια (Π.Δ. 7/2018).

Άλλες επίσης ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. η Κύπρος), έχουν επιβάλλει ανάλογα μέτρα, όμως τα ανακοίνωσαν πολύ νωρίτερα και με μέλημα να εξυπηρετηθεί την ταξιδιωτική κίνηση επιβάλλοντας τη διενέργεια των μοριακών ελέγχων κατά την άφιξη των ταξιδιωτών στο εθνικό τους αεροδρόμιο. Απευθύνουμε έκκληση για την τροποποίηση του μέτρου ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η ζημιά που θα προκαλέσει» σημείωσε η FEDHATTA.

Παράπλευρη ωφέλεια

Πάντως το μπλοκ σε ταξίδια του εξωτερικού έχει φέρει πολλούς στο να επιλέξουν τους Ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς. Ήδη, όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο Άγγελος Καλίας Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΞ, που φέρει και το βάρος της εκπροσώπησης σχεδόν 2000 ξενοδοχειακών μονάδων σε χειμερινούς προορισμούς, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για ταξίδια κυρίως στους εμβληματικούς ορεινούς προορισμούς, που είναι και κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα (Πήλιο, Αράρχωβα κτλ).

Σε σχέση, δε, με την εορταστική περίοδο ο κ. Καλίας εκτιμά ότι οι μονάδες, που στους χειμερινούς προορισμούς μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια φτάνουν τις 4.000 θα κλείσουν με μέση πληρότητα 70%. Βέβαια το ποσοστό αφορά το μέσο όρο για το εορταστικό 12ήμερο με τα τριήμερα της Χροστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων να έχουν υψηλές  πληρότητες κοντά στο 80-90% και τις ενδιάμεσες μέρες κοντά στο 60%.

Ανασταλτικοί παράγοντες

Βέβαια το ότι οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πέφτουν Σαββατοκύριακο λειτουργεί ανασταλτικά καθώς δε διαμορφώνεται έτσι μεγάλης διάρκειας ανάπαυλα. Επίσης πρόβλημα αποτελεί και το ενεργειακό κόστος για τους Έλληνες ταξιδιώτες. Ειδικά για προορισμούς στη Μακεδονία το κόστος βενζίνης είναι κατά τουλάχιστον 50 ευρώ περισσότερο από πέρυσι, καθώς οι τιμές από 1.40 ευψ΄/ λίτρο έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα 1,70-1,80 ευρώ/λιτρο. Έτσι ουσιαστικά, όπως αναφέρει ο κ. Καλίας «χάνεται» μια διανυκτέρευση λόγω της επιπλέον επιβάρυνσης για καύσιμα για ένα μέσο νοικοκυριό.

Γιαυτό άλλωστε όπως τονίζει το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αναμένεται να δουλέψουν «δυνατά» προορισμοί, εμβληματικοί και κοντινοί στα αστικά κέντρα, όπως το Καρπενήσι, η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, Λίμνη Πλαστήρα, ο Άγιος Αθανάσιος και κάποια Ζαγορωχώρια (για τη Θεσσαλονίκη), αλλά και τα Γιάννενα, που, λόγω προσβάσεων και πολύμορφου προσφερόμενου προϊόντος, αναμένεται να εξελιχθούν, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλίας «σε Αράχωβα της επόμενης 5ετιας».

Η μεγάλη έξοδος των νησιωτών

Πάντως τα νησιά ερήμωσαν, Εά και λίγες ημέρες, έρχονται «φορτωμένα» τα πλοία καθώς πολλοί νησιώτες, κουρασμένοι όντες από τη καλή και παρατεταμένη σεζόν επιλέγουν να κάνουν τις αποδράσεις τους και να ξεκουραστούν για λίγο πριν ξεκινήσουν τις προετοιμασίες τους για τη νέα θερινή σεζόν που αναμένεται, πανδημίας επιτρεπούσης, να ξεκινήσει από το Μάρτιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πλοία έρχονται φορτωμένα με κόσμο και ΙΧ από τι Κυκλάδες και βέβαια τα νησιά μας μοιάζουν με «έρημα τοπία» τις μέρες αυτές.

Προηγούμενο άρθροΓιορτές διαφορετικές: Στον ξενώνα φιλοξενίας για νοσηλευόμενα παιδιά «Υγεία»
Επόμενο άρθροΚουραμπιές vs Μελομακάρονο. Ποιο είναι πιο υγιεινό; Μιλάει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου