“Χαμόγελα ειρήνης” από τα παιδιά της Ουκρανίας για το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στην Ευρώπη ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα με την υποδοχή στη χώρα μας των δυο τελευταίων αποστολών, από την Bucha και την Poltava της Ουκρανίας.

Η παραμονή για λίγες ημέρες μακριά από τις σειρήνες και τις καταστροφές του πολέμου επανέφερε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών από την Ουκρανία, τα οποία έχουν αντικρίσει τις πιο σκληρές εικόνες, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την βαθιά πληγωμένη περιφέρεια της Bucha, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το γεγονός αυτό διαβεβαιώνουν τόσο οι Αρχές της Bucha που βρίσκονται σε επικοινωνία με τους συνοδούς και τους γονείς των παιδιών όσο και οι λειτουργοί των παιδικών κατασκηνώσεων που απαθανάτισαν μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της φιλοξενίας. Τα παιδιά τόσο από την Ουκρανία όσο και από την Ελλάδα, έβαλαν τα θεμέλια  μιας φιλίας με μέλλον. Συνολικά 525 αγόρια και κορίτσια (ηλικίας 6-15 ετών) και 92 ενήλικες συνοδοί τους ταξίδεψαν από την Ουκρανία και φιλοξενήθηκαν σε 21 συνολικά Παιδικές Κατασκηνώσεις – μέλη της ΠΕΛΚ, σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μαγνησία, Αττική, Κορινθία, Ηλεία και Μεσσηνία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέλαβε τις εσωτερικές μετακινήσεις παραλαμβάνοντας και συνοδεύοντας τους φιλοξενούμενους με δικά του μέσα στους προορισμούς τους.

φιλοξενία παιδιών από την Ουκρανία φωτ ΑΠΕ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει στιγμιότυπο από τη φιλοξενία των παιδιών από την Ουκρανία σε κατασκήνωση. Με την υποδοχή αυτήν την εβδομάδα των δυο τελευταίων αποστολών από την Bucha και την Poltava της Ουκρανίας, ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών από την δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα. Η παραμονή για λίγες ημέρες μακριά από τις σειρήνες και τις καταστροφές του πολέμου επανέφερε το χαμόγελο στα μάτια των παιδιών από την Ουκρανία τα οποία έχουν αντικρίσει τις πιο σκληρές εικόνες, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την βαθιά πληγωμένη περιφέρεια της Bucha. Συνολικά 525 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6-15 ετών και 92 ενήλικες συνοδοί τους ταξίδεψαν από την Ουκρανία (37 παιδιά διέμεναν ήδη σε Δομές και κατοικίες στέγασης προσφύγων στην Ελλάδα) και φιλοξενήθηκαν σε 21 συνολικά Παιδικές Κατασκηνώσεις – μέλη της ΠΕΛΚ, σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μαγνησία, Αττική, Κορινθία, Ηλεία και Μεσσηνία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέλαβε τις εσωτερικές μετακινήσεις παραλαμβάνοντας και συνοδεύοντας τους φιλοξενούμενους με δικά του μέσα στους προορισμούς τους. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ/STR

Το εγχείρημα συντόνισε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, σε συνεργασία με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko και την Πρόξενο της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Anna Tischenko, με τη συνδρομή της ΜΚΟ «FYLAKTO», τον επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κ. Gianluca Rocco, τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο κ. Μάνο Λογοθέτη, την EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το ‘Ασυλο) και την Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Ιδιωτικών Κατασκηνώσεων (ΠΕΛΚ).

Η προτελευταία αποστολή με 210 παιδιά και 37 συνοδούς πέρασε αργά χθες βράδυ τα σύνορα του Προμαχώνα, όπου τους υποδέχθηκε ο διοικητής κ. Βασίλης Νικηφόρου και το προσωπικό της Δομής Σιντικής του ΥΜΑ για να τους μοιράσει κλινοσκεπάσματα που προμήθευσε για τις ανάγκες φιλοξενίας τους ο ΔΟΜ. Ο ΔΟΜ παρέλαβε στη συνέχεια τα 210 παιδιά και τα μετέφερε σε επτά συνολικά προορισμούς τους στη Χαλκιδική, την Αττική, την Κορινθία και την Ηλεία.

Η τελευταία αποστολή 21 παιδιών και τριών συνοδών από την Poltava της Ουκρανίας αναμένεται στον Προμαχώνα το Σάββατο 20 Αυγούστου.

Πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Ουκρανία όλες οι αποστολές κάνουν μια διανυκτέρευση στη Δομή Σερρών του ΥΜΑ όπου η διοικήτρια κ. Δήμητρα Παναγιωτάκη φροντίζει για τη φιλοξενία τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟυκρανία: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων
Επόμενο άρθροΗ Apple εντόπισε κενό ασφαλείας που μπορεί να επιτρέψει να αποσπαστεί από χάκερ ο έλεγχος πολλών μοντέλων των iPhone, iPad και Mac