Ψήφος εμπιστοσύνης στην τευτλοκαλλιέργεια από τους παραγωγούς, παρά τη μέση μείωση 4% στο φετινό τιμολόγιο της ΕΒΖ. Νέος διαγωνισμός για τα ακίνητα

ΑΠΕ-ΜΠΕ-

Αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τη σπορά με τεύτλα περισσότερων από 100.000 στρέμματα ανά την Ελλάδα το 2017, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παντελής Μάνης.

Παρά τη μέση μείωση 4% του τιμολογίου φέτος, οι καλλιεργητές φαίνεται ότι δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην καλλιέργεια, βάζοντας ταυτόχρονα “πλάτη” για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης.

 “Στις συναντήσεις μας τόσο σε Πλατύ Ημαθίας, όσο και σε Λάρισα και Σέρρες, καταγράφηκε αθρόα η παρουσία των τευτλοπαραγωγών και ως φαίνεται ο στόχος των 100.000 στρεμμάτων θα πιαστεί φέτος”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνης, προσθέτοντας ότι “την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της ΕΒΖ θα μεταβεί στην Ορεστιάδα για αντίστοιχη ενημέρωση των παραγωγών”. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επανέλαβε ότι “εφόσον οι παραγωγοί σπείρουν περισσότερα από 30.000-40.000 στρέμματα στις περιοχές τους, τότε θα λειτουργήσουν και τα εργοστάσια της εταιρείας σε Ορεστιάδα και Σέρρες”.

Αισιόδοξος ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΕΒΖ και θα σπείρουν φέτος τα στρέμματα που η διοίκηση της βιομηχανίας έχει θέσει ως στόχο, εμφανίστηκε κι ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας “εμείς στην Ημαθία ξεκινήσαμε ήδη”. Μάλιστα, αναφερόμενος στους συναδέλφους του σε Σέρρες και Ορεστιάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά “αν δεν θέλουν ας το δηλώσουν από την αρχή, να ξέρουμε και εμείς πως να κινηθούμε. Δεν γίνεται συνεχιζόμενα να πληρώνουν εμείς τα σπασμένα τα δικά τους”.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι “δεδομένου ότι η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να κινείται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της χαμένης αξιοπιστίας στη μεταξύ μας σχέση τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς οι παραγωγοί να μην ανταποκριθούμε. Άλλωστε, πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι μας ότι συγκριτικά με το τι συμβαίνει με άλλες καλλιέργειες στον πρωτογενή τομέα, εμείς είμαστε προνομιούχοι”.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες της  εταιρείας προς τους τευτλοπαραγωγούς για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2016, ύψους 3 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επανέλαβε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “γίνονται προσπάθειες για να εξοφληθούν μέχρι τέλος Μαρτίου”.  Για την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς τεύτλων στα 71 ευρώ/στρέμμα, υπενθυμίζεται ότι ενώ έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, αναμένεται το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ παρέχει στους παραγωγούς συνεργάτες της πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα «για πρώτη φορά στην ιστορία της». Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς να χρειαστούν να εκταμιεύσουν δικά τους χρήματα για τις βασικές λειτουργίες της καλλιέργειας τους.

Προχωρά ο διαγωνισμός για τη Σερβία, “τρέχει” νέος για τα ακίνητα

Κανονικά προχωρά ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των εργοστασίων της ΕΒΖ στην Σερβία, επανέλαβε ο κ. Μάνης, προσθέτοντας, “όλοι δουλεύουμε εντατικά, ώστε η εταιρεία να παραμείνει ζωντανή, να τεθεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και να λειτουργεί πλέον με σωστούς εταιρικούς κανόνες και με όρους του μέλλοντος”. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επιβεβαίωσε εκ νέου ότι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους “μνηστήρες” από τη Σερβία, αλλά και από κοινοτικά κράτη και σημείωσε ότι ως ελάχιστο τίμημα έχουν τεθεί τα 25 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, προθεσμία μέχρι την 3η Μαρτίου 2017 έχουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να υποβάλλουν τις προσφορές τους στο νέο  πλειοδοτικό διαγωνισμό πώλησης ακινήτων της ΕΒΖ, που επαναπροκήρυξε η Πειραιώς Real Estate. Τονίζεται ότι μαζί με την προσφορά οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν και εγγυητική επιστολή ίση με το 5% του τιμήματος που προσφέρουν.

Ο νέος διαγωνισμός που “τρέχει” αφορά σε αναπροσαρμογή του ελάχιστου τιμήματος, από τα 2,9 εκατ. ευρώ στα 4 εκατ. ευρώ, για το ημιτελές ακίνητο της ΕΒΖ στην παραλιακή οδό Κουντουριώτου στη Θεσσαλονίκη. Το ακίνητο διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετραγωνικών μέτρων, βοηθητικούς 564,70 τμ και δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ 1131,74 και 1010 τμ αντιστοίχως. Η αποτίμηση του οκταόροφου κτιρίου με τα δύο υπόγεια, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του λιμανιού αυξήθηκε, προφανώς λόγω των προσφορών που υποβλήθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό στις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς τελικά ο πλειοδότης να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Ο νέος πλειοδοτικός διαγωνισμός αφορά σε τέσσερα ακόμη ακίνητα της ΕΒΖ, για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό. Σε αυτά τα τέσσερα ακίνητα (εργοστάσιο Λάρισας, εργοστάσιο Ξάνθης, γραφεία – εργαστήρια στη Σίνδο, διαμέρισμα στο Κολωνάκι), το ελάχιστο τίμημα δεν έχει αναπροσαρμοστεί. Το ελάχιστο τίμημα ανά ακίνητο διαμορφώνεται ώς εξής:

*Το εργοστάσιο της Λάρισας διατίθεται έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. Οικόπεδο 381,7 στρεμμάτων στην περιοχή του Συκουρίου, επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 27 στρεμμάτων –τα 12,1 στρέμματα αφορούν παραγωγικούς χώρους και τα 14,9 στρέμματα αποθήκες και χώρους γραφείων.

*Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, θα αλλάξει χέρια έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 691,4 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροχωρίου, όπου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 51,2 στρεμμάτων –τα 44 στρέμματα είναι χώροι παραγωγής και τα 7,1 στρέμματα αποθήκες και χώροι γραφείων.

*Το ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης διατίθεται με ελάχιστη τιμή τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 83,5 στρεμμάτων, στο οποίο υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1702 τετρ. μέτρων.

*Διαμέρισμα 3ου ορόφου, εμβαδού 123,55 τετρ. μέτρων, στην οδό Σκουφά 52, στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Αθήνας. Η ελάχιστη τιμή ορίζεται στις 260.000 ευρώ.

Η πώληση των ακινήτων εντάσσεται στη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών της ΕΒΖ που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην εταιρεία, το υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα Πειραιώς.

Προηγούμενο άρθροΒέροια: Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας
Επόμενο άρθροΌχι άλλη ανοχή στον Τσίπρα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος