Ψήφισαν λευκή σελίδα για ραντεβού στα τυφλά – Γράφει Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μόλις έγινε γνωστό ότι πήρε τη νίκη και τη σαφή πρωτοπορία εκλογής στην επαναληπτικές εκλογές το «πουλαίν» του Αλέξη Τσίπρα, του Παύλου Πολάκη και άλλων του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  η Έφη Αχτσιόγλου έκανε μια «δηλητηριώδη» δήλωση:  «ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων». Ο δε Τσακαλώτος, ο Σκουρλέτης κι άλλοι, αναφέρθηκαν σε μεταπολιτική!

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τι σημαίνουν αυτά; Σημαίνουν την αρχή ενός «πολέμου» στην Κουμουνδούρου! Ίσως όμως σημαίνουν και την αρχή του τέλους για το ιερατείο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού  δύσκολα θα βρει θέση στο άλλο κόμμα που θα δημιουργήσει αν εκλεγεί πρόεδρος ο Κασσελάκης. Γεγονός που ήταν σαφές ότι επιθυμούσε διακαώς ο Αλέξης Τσίπρας, που το θεωρούσε βαρίδι του κόμματος, ανεξαρτήτως αν το μεγαλύτερο βαρίδι ήταν ο ίδιος.

Το «λευκό» χαρτί της πολιτικής ζωής του τόπου, κατάφερε μέσα σε 3-4 εβδομάδες να αποδομήσει την Κουμουνδούρου και κυρίως να δημιουργήσει μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Τόση συμμετοχή που ουδείς προέβλεπε κι ουδείς ονειρευόταν καν. Χώρια που αυτή η συμμετοχή έστειλε μηνύματα ανυπαρξίας και κτύπησε καμπανάκια στο ΠαΣοΚ, που δεν μπορεί να αρθρώσει έναν συγκροτημένο πολιτικό λόγο και να πείσει ότι μπορεί να διαδραματίσει  ηγεμονικό ρόλο στην κεντροαριστερά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα, η επικοινωνία κι ο πολιτικός φαφλατισμός νίκησαν την πολιτική.
Το «εγώ μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη» ήταν τελικά πιο ισχυρό επιχείρημα από οποιοδήποτε άλλο πρόβαλλαν οι αντίπαλοι των Τσίπρα, Πολάκη, Κασσελάκη.  Ο πρώην θαυμαστής του Μητσοτάκη, ο άνθρωπος που σε άρθρο του στον «Εθνικό Κήρυκα», είχε παραλληλίσει τον Τσίπρα με τον Τραμπ, σαγήνευσε διάφορες φυλές Αριστερών και δικαίωσε τον Πολάκη!  Με μπροστάρισσα την κοινότητα των Λοάτκι και τους λογής λογής δικαιωματιστές, που έστησαν πανστρατιά υπέρ του Κασσελάκη, ακόμη και σ’ εξόχως συντηρητικές επαρχιακές πόλεις. Όμως, το να είναι κάποιος διαφορετικός, εναλλακτικός, δεν σημαίνει ότι έχει πιστοποιητικό ικανότητας.

Να πούμε και κάτι ακόμη; Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος «λευκή σελίδα», χωρίς να πει το παραμικρό περί πολιτικής, πέραν του ότι θα… ξεδοντιάσει δικαστές και δημοσιογράφους, απέσπασε το 46% του κομματικού εκλογικού σώματος, αποτελεί κορυφαίο δείγμα πολιτικού ανορθολογισμού! Κι απελπισία! Το λες και πολιτικό εκφυλισμό της Αριστεράς…

Δυστυχώς, ο ανορθολογισμός δεν ηττήθηκε στις προηγούμενες εκλογές όπως πολλοί νομίσαμε, αλλά είναι εδώ. Οι λάτρεις της ουτοπίας, της στασιμότητας, της ακινησίας και της ελαφρότητας ζουν ανάμεσά μας. Ενώ, στις αντιφάσεις και στις φυλές του ΣΥΡΙΖΑ  πρέπει να προσθέσουμε τον Κασσελάκη στην ομάδα των πολυεκατομμυριούχων, μετά τον γιο της Γιάννας Αγγελοπούλου και τον υιό Κόκκαλη. Άλλωστε, πάντα ήταν της μόδας η Αριστερά, ακόμη κι όταν κατέρρευσε.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον  η συνέχεια. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη των πραγμάτων στην εσωκομματική διαδικασία. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.

Κάτι τελευταίο:  Η προσέλευση σχεδόν 150 χιλιάδων ανθρώπων στις κομματικές κάλπες, θεωρείται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέγιστο γεγονός που αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες. Υπενθυμίζω απλά, ότι στις κάλπες του ΠαΣοΚ έσπευσαν 270 χιλιάδες άνθρωποι! Αλλά, στις εκλογές έλαβε 12%….

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΑύξηση 32% στις αιτήσεις για τις επαγγελματικές σχολές της ΔΥΠΑ
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.