Με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών, που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης εξαρτώνται πολλές φορές από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, η Amazon Web Services έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ψηφιακές εφαρμογές που αφορούν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών με “πιλότο” το νησί της Νάξου.
Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Naxos Smart Island έγινε το περασμένο Φθινόπωρο στο νησί από ανώτερο στέλεχος της AWS παρουσία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.
Η εταιρεία μέσω ψηφιακών εφαρμογών αναμένεται να δοκιμάσει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, στο συγκεκριμένο νησί , προκειμένου να υποστηρίξει φορείς όπως τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τα Λιμάνια, τις επιχειρήσεις ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και εξυπηρέτησης στην τοπική κοινωνία, σε πολίτες και επισκέπτες.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης η δημιουργία των ψηφιακών λύσεων συνδέεται με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών που σε ένα νησί πολλαπλασιάζεται λόγω αντικειμενικών ή εγγενών δυσκολιών λόγω απομόνωσης.
Αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου είναι αυτή που συντονίζει τους τοπικούς φορείς προκειμένου να ολοκληρώσουν ποιά είναι η ανάγκη των τοπικών κοινωνιών και στη συνέχεια να τη συνδέσει με την Amazon Web Services και με συγκεκριμένους παρόχους εταιρείες που αναπτύσσουν τις εφαρμογές αυτές.
Επισημαίνει ότι η δράση της amazon δεν είναι μία επένδυση αλλά μία πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα χρησιμοποιήσει την ελληνική νησιωτικότητα ως παράδειγμα εφαρμογών και για άλλες απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα επελέγη από την AWS, κυρίως για το φιλικό της επιχειρηματικό περιβάλλον για την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων, αλλά και λόγω των προκλήσεων της ελληνικής νησιωτικότητας.
Η επιλογή της Νάξου έγινε επίσης με κριτήριο το μέγεθος, τη συνύπαρξη και λειτουργία μικρότερων νησιών δορυφορικά του κεντρικού – μεγάλου νησιού, λόγω της γεωγραφικής της ποικιλομορφίας και της διασυνδεσιμότητας της με άλλα νησιά.
Το πιλοτικό πρόγραμμα Naxos Smart Island διαμορφώνεται πάνω σε 4 πυλώνες, κάτω από τους οποίους αναπτύσσονται ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές:
α) Βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη,
Β) τηλε-υγεία,
γ) ποιότητα ζωής και αναψυχή και
δ) ψηφιακός εγγραμματισμός πολιτών και δεξιότητες.
Για το πρόγραμμα της Amazon Web Services υπάρχει ήδη στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με το Επιμελητήριο των Κυκλάδων και τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο καθώς και με το Δήμαρχο Νάξου κ. Δημήτρη Λιανό.
Ως παράδειγμα τέτοιων ψηφιακών λύσεων της Amazon είναι η μεταφορά δειγμάτων αίματος και φαρμάκων μέσω drone από και προς μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και συστήματα τηλεϊατρικής που θα συνδέουν ασθενείς με γιατρούς ειδικοτήτων που δεν βρίσκονται στο νησί.
Σημειώνεται ότι με αφορμή τη συνεργασία με την amazon προκλήθηκε μία παράλληλη συζήτηση με την εταιρεία Golden Cargo η οποία καινοτομεί στο κομμάτι των ναυτιλιακών προμηθειών και σύντομα αναμένεται να υπογραφεί τριμερή συμφωνία.
Επίσης θα αναπτυχθούν ψηφιακές πλατφόρμες που θα σχετίζονται με τις υποδομές όπως η ψηφιακή και απομακρυσμένη παρακολούθηση του τομέα διαχείρισης νερού.
“Από τον υπολογιστή θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση και των δικτύων της ροής του νερού αλλά και των αποθεμάτων στις δεξαμενές, καθώς η Γενική Γραμματεία επενδύει σημαντικού πόρους κάθε χρόνο στην υδροδότηση των νησιών”, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου Μανώλης Κουτουλάκης.
Κάνει λόγο επίσης για ψηφιοποίηση της διαχείριση της κυκλοφορίας των επιβατηγών πλοίων καθώς η Νάξος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα hub της ακτοπλοΐας με πάνω από 40 αφιξοαναχωρήσεις καθημερινά τη θερινή σεζόν.
“Θα υπάρχει ενημέρωση του πληθυσμού και των επισκεπτών για την ακριβή ώρα αναχώρησης άφιξης και τροποποίησης δρομολογίων ενώ με ηλεκτρονικό τρόπο θα υλοποιηθούν και εφαρμογές για τα σκάφη αναψυχής που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια θέση και ποιά υπηρεσία ζητά να του παρασχεθεί” επισημαίνει ο ίδιος.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης άλλων ψηφιακών εφαρμογών από την amazon θα υλοποιηθούν επίσης πλατφόρμες για «έξυπνο» φωτισμό που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα πυρανίχνευσης, συστήματα πληρωμών για ταξί, αυτοματοποιημένα συστήματα στάθμευσης, ηλεκτρικοί φορτιστές για ΙΧ και δίκυκλα.
Επίσης ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων για τα μουσεία και άλλες τοπικές εκθέσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως σημεία ενημέρωσης για τα ωράρια μαγαζιών και υπηρεσιών και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τα κοντινότερα φαρμακεία.
Η AWS θα προχωρήσει στην εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων και πολιτών του Νοτίου Αιγαίου στις ψηφιακές δεξιότητες.
Η πρωτοβουλία και το πρόγραμμα σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των ψηφιακών εφαρμογών αποσκοπεί στη μεταφορά καλών πρακτικών και άμεσων λύσεων και για άλλα νησιά της Ελλάδος, αλλά ταυτόχρονα και στην ανάδειξη της ελληνικής νησιωτικότητα ως ζωντανό εργαστήριο (living lab) για εφαρμογές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.
Η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελεί καταλύτης για την ενεργοποίηση και διάδοση του προγράμματος ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τα στελέχη της AWS προκειμένου να υπάρχει ρεαλιστικός σχεδιασμός και εύκολη μεταφορά τεχνογνωσίας και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ