«50 χρόνια». Πραγματοποιήθηκε, στις 31/3/2019, με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση η γιορτή «γενέθλια» για τα πρώτα 50 χρόνια του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης «1969-2019», στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, παρουσία του Δημάρχου Θέρμης κ Θεόδωρου Παπαδόπουλου,
του πρώτου Αρχηγού Συστήματος κ Δημήτριου Μιχαηλίδη και του τότε Τοπικού Εφόρου Προσκόπων Αναλήψεως κ Πέτρου Πανίδη και πολλών παλαιών προσκόπων, οικογενειών των σημερινών 75 μελών του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης και συντοπιτών.
«93 χρόνια». Το παρών έδωσε και ο κ Τάκης Λίτσας, γιός του αείμνηστου Θεόδωρου Λίτσα, που έφερε τον προσκοπισμό στο Σέδες (την σημερινή Θέρμη) ήδη από το 1926, και λειτουργούσε την Ομάδα Προσκόπων Σέδες μέχρι το 1962, όταν διεκόπη η λειτουργία του προσκοπισμού στην Θέρμη, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του. Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι πρόσκοποι Σέδες τότε πρωτοστάτησαν στην οικολογική καταπολέμηση της ελονοσίας, όχι με δηλητήρια (DDT κλπ «…κτόνα»), αλλά με τον εμπλουτισμό των στάσιμων νερών της περιοχής «βάλτος» (μην ξεχνάμε ότι το σημερινό αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» είναι οι εκβολές του ποταμού Ανθεμούντα) με ψαράκια … Ο γόνος έρχονταν από την Ιταλία και ο πολλαπλασιασμός γίνονταν σε δεξαμενές στο τότε Γεωργικό & Βιοτεχνικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (σημερινή λεγόμενη Αμερικανική Γεωργική Σχολή) από όπου ομάδες νέων με πρωτοστάτες τους πρόσκοπους Σέδες, έπαιρναν τα ψαράκια και τα έριχναν με κουβάδες στα στάσιμα νερά. Τα ψαράκια λέγονταν «γκαμπούσια» και το σημαντικό ήταν ότι τρέφονταν από τις προνύμφες των κουνουπιών, και έτσι μειώνονταν δραματικά ο αριθμός των φορέων ελονοσίας, και ανάσαιναν οι κάτοικοι της Θέρμης.
«100 χρόνια». Εκεί, στο Πολιτιστικό Κέντρο θέρμης, στις 31/3/2019, αμέσως μετά τα «γενέθλια των 50 χρόνων» σχηματίσθηκε Ομάδα Πρωτοβουλίας για να γιορτασθούν τα 100 χρόνια παρουσίας και προσφοράς του προσκοπισμού στην Θέρμη το 2026 … Μάλιστα η Ομάδα Πρωτοβουλίας οργανώνει την πρώτη της ανοικτή συνεδρίαση το Σάββατο, 13 Απρ 2019, στις 18.00, στους χώρους του 1ου Συστήματος Προσκόπων. Στην Ομάδα Πρωτοβουλίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν (κατά αλφαβητική σειρά) οι: Γρηγόρης Αντωνιάδης (6974949719), Κώστας Γεωργίου (Αρχηγός Συστήματος, 6946785176), Στέλιος Κυριακίδης (6976764476), Τάκης Λίτσας (6945801612), Γιώργος Μακαδασόπουλος (6951088076), Γιώργος Μαύρος, Δημήτρης Μιχαηλίδης (6998282382), Νάστια Ντάνου (6944287473), Γιώργος Παναγιωτόπουλος (6974805513) & Μαρία Τζιτζίδου (6945805836).
Ήδη καθορίσθηκε η πρώτη ανοικτή δημόσια εκδήλωση για τους συμπολίτες της Θέρμης με πρωτοβουλία των Παλιών προσκόπων Θέρμης στις 21 Απρ 2019, στις 11.00, στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης, Μαρίνου Αντύπα 1, 57001 ΘΕΡΜΗ, στο ξύλινο σπιτάκι δίπλα από το γήπεδο του μπάσκετ, με θέμα «Η συμβολή του προσκοπισμού στην Τοπική Ανάπτυξη».
Μάλιστα ακούστηκε η πρόταση να γίνεται αυτής της μορφής η συνάντηση-ανοικτή εκδήλωση την πρώτη Κυριακή κάθε μηνός, με την επόμενη να σχεδιάζεται να γίνει την Κυριακή, 5 Μαϊ 2019, στις 11.00, με κεντρικό εισηγητή τον συμπολίτη συνταξιούχο καθηγητή Γεώργιο Δαουτόπουλο με θέμα «Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη».
Οι ανοικτές δημόσιες εκδηλώσεις του 2019, για τα «50 χρόνια» προσκοπισμού του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, προβλέπεται να ολοκληρωθούν την πρώτη Κυριακή του Δεκ, στις 1 Δεκ 2019, στις 11.00, διότι εκεί κοντά (5 Δεκ) είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Κοινοτικής Ανάπτυξης», που συμπίπτει με την κοινοτική εθελοντική προσφορά των βαθμοφόρων του Προσκοπισμού σε όλο τον κόσμο, και στην Θέρμη.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα δεχθεί προτάσεις για τις επόμενες συναντήσεις-συζητήσεις των Κυριακών κάθε μήνα.
Ταυτόχρονα η κα Νικολέττα Αντωνιάδου, Αρχηγός Αγέλης Λυκόπουλων, παρουσίασε το αυτοκόλητο διαστάσεων Α5 (21×15) για ανάρτηση από όλους όσους έδωσαν την προσκοπική τους υπόσχεση ότι θα προσπαθούν να εφαρμόζουν τον νόμο των προσκόπων. Ο Νόμος των Προσκόπων είναι 10 άρθρα. Πρόκειται για ένα σύστημα πανανθρώπινων αξιών, που αναφέρονται σε: Πίστη, Γενναιότητα, Αισιοδοξία, Δικαιοσύνη, Υπακοή, Φιλοπατρία, Οικονομία, Αγνότητα & καθαριότητα Ψυχής & Σώματος, Παγκόσμια Συναδέλφωση, Υπευθυνότητα, Θεοσέβεια, Εργατικότητα, Αλληλοβοήθεια, Χρησιμότητα, Αποφασιστικότητα, Ευγένεια, Φιλία, Ανάδειξη με την Ικανότητα, Φιλαλήθεια, Υπερηφάνεια, Αγάπη για το Περιβάλλον, Αυτοπειθαρχία.
Κάθε παιδί αφού γνωρίσει τον προσκοπισμό και αφού συμμετάσχει σε δράσεις και εκδηλώσεις, όταν αισθανθεί έτοιμος, δίνει την προσκοπική του υπόσχεση, που λέει: «Υπόσχομαι στην τιμή μου, να εκτελώ το καθήκον μου στο Θεό και την Πατρίδα, να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και να τηρώ το νόμο του Προσκόπου».
Τα 10 άρθρα του Νόμου του Προσκόπου περιλαμβάνουν: 1. Ο Πρόσκοπος λέει την αλήθεια και κρατά το λόγο του. 2. Ο Πρόσκοπος είναι δίκαιος, άξιος να τον εμπιστεύονται, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους Νόμους. 3. Ο Πρόσκοπος είναι χρήσιμος στην οικογένειά του και την κοινωνία. 4. Ο Πρόσκοπος είναι φίλος κι ευγενής προς όλους κι αδελφός με κάθε Πρόσκοπο. 5. Ο Πρόσκοπος σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του. 6. Ο Πρόσκοπος αγαπά τη φύση και προστατεύει το περιβάλλον. 7. Ο Πρόσκοπος είναι εύθυμος και αισιόδοξος. 8. Ο Πρόσκοπος είναι οικονόμος και φροντίζει για την καλή χρήση του χρόνου. 9. Ο Πρόσκοπος είναι εργατικός και προοδεύει με τις ικανότητές του. 10. Ο Πρόσκοπος είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση κι αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.
Πρόκειται για έναν κρίκο αγάπης με ανθρώπους, ενήλικες τώρα, με βάση τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες. Έναν κρίκο εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας, που σφυρηλατήθηκε πάνω σε κοινές αξίες, με κοινές δράσεις και κοινές εμπειρίες, διαχρονικά. Το αυτοκόλητο σήμα, σε σχήμα προσκοπικού τριφυλλιού θα γράφει «ΝΑΙ… ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης» και θα μπορούν να το έχουν αναρτημένο, με την μορφή «χρησιδανείου», όλοι οι παλαιοί πρόσκοποι Θέρμης, στον χώρο τους.
Αλλά η εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια είναι τα χαρακτηριστικά κάθε κοινωνίας ανθρώπων, και η βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί η ευημερία των συνανθρώπων που συναποτελούν μια κοινωνία. Και ακριβώς αυτή η ευημερία , όπως χαρακτηριστικά λέει ο καθ Γ. Δαουτόπουλος, είναι η Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη. Και ο προσκοπισμός είναι ένα συνεχές εργαστήριο, ζυμωτήριο, ανάπτυξης κοινωνικού κεφαλαίου, πάνω στο οποίο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της επιτυχίας της Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξης.