Πρωταθλητές επενδύσεων στην Αλβανία – Του Δημήτρη Χριστούλια

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Μαζική απόβαση στην Αλβανία πραγματοποιούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις, τα τελευταία χρόνια όπου η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Οι Έλληνες επιχειρηματίες, έχουν μετατρέψει την γειτονική χώρα σε ένα νέο επενδυτικό Ελ Ντοράντο, πραγματοποιώντας τις μεγαλύτερες επενδύσεις, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Το 25% των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Αλβανία έχει ελληνικό χρώμα. Περίπου 675 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην γειτονική χώρα.

Μόνο το διάστημα από το 2007 έως το 2014 οι ελληνικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία ήταν ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ακολουθούνε οι καναδικές και οι ιταλικές με περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, οι ολλανδικές με 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και οι τούρκικες με 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουν κάνει μαζί η Ιταλία και η Τουρκιά. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον οδηγό επιχειρείν της Αλβανίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.   Η σταθερή φορολογία είναι ένας από τους λόγους που δραστηριοποιούνται στην αλβανική αγορά αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογία στην γειτονική χώρα κυμαίνεται από 0% για επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο τζίρο έως 36.000 ευρώ και φτάνει κλιμακωτά έως και το 15% για μεγαλύτερες πωλήσεις.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου μεγάλες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο στην χώρα μας και οι επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές κυβερνήσεις και για αυτό τον λόγο μεταναστεύουν σε χώρες των Βαλκανίων. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει η ελληνική κυβέρνηση και να βρει τον τρόπο για να επιστρέψουν οι ελληνικές επενδύσεις στην πατρίδα μας.