Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, που θα κυμαίνονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ θα έρχονται πλέον δεκάδες επαγγελματίες, όταν θα εντοπίζονται από τις φορολογικές Αρχές να μην εκδίδουν αποδείξεις, γλιτώνοντας ωστόσο το «λουκέτο».
Σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου πρόκειται για τις εξής επαγγελματικές κατηγορίες:
1.Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
2. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
2. Κλινικές ή θεραπευτήρια.
δ. Οίκοι ευγηρίας.
4. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
5. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
6. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα-κατοικίες.
7. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
θ. Δικηγόροι και εταιρίες δικηγόρων.
8. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
9. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κλείσουν καθώς για φορολογική παράβαση της επιχείρησης θα την «πληρώσει» ο φορολογούμενος. Για παράδειγμα δεν μπορεί να κλείσει μια κλινική για φορολογικές παραβάσεις και να στερηθούν τις υπηρεσίες οι ασθενείς ή να κλείσει ένα φροντιστήριο και να χάσουν τα μαθήματά τους. Σημειώνεται ότι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, το ποινολόγιο της εφορίας προέβλεπε λουκέτο ακόμη και 10 ημερών ανάλογα με τη βαρύτητα της φοροδιαφυγής.
Στην Μύκονο, σημειώθηκε το παρακάτω περιστατικό το οποίο ξεπερνάει τα όρια κάθε φαντασίας. Ξενοδοχείο στο νησί των Ανέμων εντοπίσθηκε να μην έχει κόψει αποδείξεις πάνω από 5.000 ευρώ, μόνο κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Σε αυτή την περίπτωση οι ελεγκτές έκλεισαν την συγκεκριμένη επιχείρηση για 10 ημέρες.
Για παράδειγμα στην Μύκονο, εντοπίσθηκε ξενοδοχείο να μην έχει κόψει αποδείξεις πάνω από 5.000 ευρώ, μόνο κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Σε αυτή την περίπτωση οι ελεγκτές έκλεισαν την συγκεκριμένη επιχείρηση για 10 ημέρες. Πλέον, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο. Μόνο από τις αρχές του χρόνου έως τα μέσα Μαΐου έχει μπει λουκέτο σε 120 επιχειρήσεις για διάστημα από 2 έως 10 ημέρες. Σε καμία περίπτωση όμως άλλες επιχειρήσεις, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα γλιτώνουν το λουκέτο δεν περίπτωση που πέσουν στα «δίχτυα» της εφορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Απριλίου έως τις 18, δηλαδή ουσιαστικά την περίοδο του Πάσχα οι φορολογικές παραβάσεις ανήλθαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. στην Αττική και στο Ηράκλειο της Κρήτης έφτασαν το 64%, στη Θεσσαλονίκη το 56% και στην Πάτρα το 45%. Δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις, σχεδόν μια στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, Αντίστοιχα είναι περίπου και τα «ευρήματα» των ελεγκτικών μηχανισμών και το τριήμερο της πρωτομαγιά με την φορολογική παραβατικότητα σε Αττική, νησιά Αργοσαρωνικού, Τζιά, Μύκονο, Σαντορίνη Αργολίδα και Κορινθία να φτάνουν το 62%.
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα των ελεγκτικών Αρχών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει εξαπολύσει μπαράζ ελέγχων στις τουριστικές περιοχές, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με στόχο να εντοπίσει όσους φοροδιαφεύγουν.