Προσπάθεια τροφοδοσίας σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Τη διαμόρφωση ακόμη ευνοϊκότερου περιβάλλοντος σε τομείς – “κλειδιά” για την εθνική οικονομίας, όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα, οι κατασκευές και οι μεταφορές επιδιώκει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αφενός να κρατήσει το θετικό αναπτυξιακό μομέντουμ καθώς ο στόχος φέτος είναι για αύξηση ΑΕΠ στο 4,5%,  αλλά κι αφετέρου να διαμορφώσει “αντίβαρα” στην ακρίβεια που αποτελεί και τη βασική “νάρκη” τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για την πολιτική πορεία της κυβέρνησης.

Στο φόντο αυτό εξετάζεται μια στοχευμένη κίνηση στο μέτωπο των έμμεσων φόρων με  επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές μέχρι το τέλος του 2022 σε πρώτη φάση και μονιμοποίηση του από το 2023. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας πολλών επιχειρήσεων, ειδικά ΜμΕ, αλλά και θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Βέβαια καταλύτης για τις αποφάσεις για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ, τα ροφήματα, στα εισιτήρια μέσω μαζικής μεταφοράς και στο τουριστικό πακέτο θα είναι η πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο. Εκεί θα φανεί εάν ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα και πρωτογενές έλλειμμα που έχει τοποθετηθεί στο 1,4% του ΑΕΠ παραμένουν σε τροχιά. Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες για τα ταμεία από το μειωμένο ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες υπολογίζονται σε 70 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέες φορολογικές παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων ώστε μετά τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, να δώσει ώθηση συνολικά στην οικοδομή και την αγορά, κι έτσι να ενισχύσει πολλαπλασιαστικά κι άλλους κλάδους με άμεση συνάφεια με τα ακίνητα. Βέβαια παράλληλα εξετάζει το πώς θα ενισχύσει και την εγχώρια ζήτηση, που ήδη καταγράφεται έντονη.

 Οικοδομή

Στο “τραπέζι” είναι το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% σε όλα τα  νεόδμητα ακίνητα και μετά την 31η  Δεκεμβρίου 2022 που λήγει κανονικά. Επιπλέον εξετάζεται η επέκταση για ένα έτος ακόμα  της έκπτωσης  για τις ανακαινίσεις κατοικιών που επίσης λήγει στο τέλος του έτους, ενώ ήδη “τρέχει” σχετική επεξεργασία για την διευκόλυνση των μεταβιβάσεων μέσω κυρίως ηλεκτρονικών διαδικασιών αλλά και μείωσης της γραφειοκρατίας. Άλλωστε με βάση στοιχεία από συμβολαιογραφικές πηγές το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε ρεκόρ μεταβιβάσεων λόγω και της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, που αποτέλεσε και μια “γερή ένεση” στα έσοδα,

Σημειώνεται ότι μόνο οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2007 έφταναν το 11% του ΑΕΠ. Σήμερα με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι επενδύσεις σε κατοικίες καταγράφουν άνοδο κι έτσι το εννεάμηνο του 2021, κινήθηκαν με αύξηση (34,7%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 (19,3%), ωστόσο παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%). Δείγμα του περιθωρίου που υπάρχει.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020, ενίσχυσε τη ζήτηση και γιαυτό προωθείται η επέκταση ισχύος και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι «με αίτηση του υποκειμένου στο φόρο, κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2022, η εφαρμογή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων παραπάνω ακινήτων του υποκειμένου. Μαζί με την αίτηση ο υποκείμενος υποβάλλει κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα και το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο προς διακανονισμό».

Επίσης η απαλλαγή ισχύει και στην περίπτωση της αντιπαροχής όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο, έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ καθώς η σχετική διάταξη ορίζει ότι «ειδικά για τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο, δεν υπάγεται στο φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου»

Για την ανακαίνιση ακινήτων προβλέπεται ότι οι δαπάνες που θα γίνουν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 μέχρι και την 31η-12-2022, για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους το φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών για τα επόμενα τέσσερα έτη. Προυποθέσεις για να ισχύσει, η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων από το φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:

– τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων,

– οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,

– οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking .

Τέλος με βάση δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών εξετάζεται η κατάργηση της βεβαίωσης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας ώστε να επταχυνθούν στις επενδύσεις σε ακίνητα, παράλληλα με την απλοποίηση και ηλετρονικοποίηση των διαδικασιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθρο«ΕΕ – Ν.Δένδιας: Θα επιστήσω την προσοχή του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας»
Επόμενο άρθροΥγεία: Πενταπλάσιος ο κίνδυνος ψύχωσης για όσους κάνουν χρήση παράνομων αμφεταμινών «σπιντ»