Πρόσωπα: Γιώργος Καπεντζώνης, ένας Δήμαρχος που αγωνίζεται για την ευημερία των πολιτών

Ο Δήμαρχος Δωρίδας, του τόπου που γέννησε αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 αλλά και τους πλέον γνωστούς επιχειρηματίες μιλά αποκλειστικά στον Έμβολο

Η Δωρίδα είναι μια περιοχή με σημαντική ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, γαστρονομικό πολιτισμό, φιλόξενους ανθρώπους και ανέγγιχτη φυσική ομορφιά, αγέρωχα βουνά, όμορφες θάλασσες αλλά και ένα από τα πιο όμορφα νησιά, Τριζόνια. Είναι από τις περιοχές της άγνωστης Ελλάδας που με συναρπάζουν. Μια περιοχή που αγάπησα και γνώρισα από πολύ κοντά μέσα από τα ρεπορτάζ μου και τις μελέτες για τη συγγραφή του Βιβλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που μου ανατέθηκε.

2 Μορνος
Ο ζωοδότης Μόρνος που υδροδοτεί την Αθήνα

Μια περιοχή που, παρά την απομόνωσή της τις προηγούμενες δεκαετίες, γέννησε τους μεγαλύτερους έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και γνωστούς αγωνιστές της επανάστασης.

Μέσα από την συνέντευξή μου με τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη, θα ήθελα να σας γνωρίσω έναν υπερδραστήριο άνθρωπο, αφιερωμένο στον τόπο του και τους πολίτες του, που αγωνίζεται καθημερινά εντός και εκτός Ελλάδας, για την βελτίωση της καθημερινότητας και την ευημερία των πολιτών του.

Ο Δήμος Δωρίδας ευτυχώς, δια του δημάρχου του Γιώργου Καπεντζώνη, έχει φωνή και σε σημαντικούς φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, δείγμα της αναγνώρισης που υπάρχει για το πρόσωπο του ιδίου, αλλά και του έργου που επιτελείται για χρόνια στην περιοχή.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος είναι πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος του Δικτύου ΦοΔΣΑ της χώρας καθώς και του  «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες».

Φωτο 3
Παρουσίαση του Δικτύου Πόλεων με λίμνες

Η συνάντησή μας με τον Δήμαρχο για μια συζήτηση-συνέντευξη, έγινε στο Λιδωρίκι και αργότερα στη Λίμνη του Μόρνου.

Γ.Κ «Ο Δήμος Δωρίδας είναι ένας δήμος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μεγάλος γεωγραφικά σε έκταση και με αρκετές ανομοιομορφίες ως προς το φυσικό περιβάλλον καθώς ξεκινά από το παραθαλάσσιο κομμάτι και εκτείνεται έως τον ορεινό όγκο. Αυτό καθιστά το έργο του δήμου για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών αρκετά δύσκολο, όμως με μεθοδικότητα και σωστό προγραμματισμό έχουμε καταφέρει να ανταποκρινόμαστε σε πολύ καλό βαθμό στο σύνολο αυτών.

Ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο τελικά κερδίσαμε είναι η κατάθεση των προτάσεων για έργα μέσα από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», οι οποίες συνολικά ξεπέρασαν τα 18 εκατ. ευρώ.»

Φωτο 4
Διεκδικώντας κονδύλια από τις Βρυξέλλες

Ποια είναι αυτά τα έργα;

«Πρόκειται για ένα πακέτο προτάσεων που μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι καθώς κάναμε ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την εκτέλεση σπουδαίων παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η Δωρίδα. Πρόκειται για έργα καθόλα ώριμα αφού δεν στερούνται μελετών και αδειοδοτήσεων.

Κύριος στόχος και βασικός άξονας για την δρομολόγηση  των συγκεκριμένων προτάσεων είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομών, που θα εξασφαλίζουν  την βελτίωση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων, αλλά παράλληλα θα διαφυλάξουν και το περιβάλλον.

Πρόκειται για έργα που αφορούν σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, βελτίωσης οδικών δικτύων, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και τόνωσης της τουριστικής κίνησης της περιοχής, προμήθειας νέων μέσων που συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της εποχής, ελέγχου με σύγχρονα εργαλεία της λειτουργικότητας και ανθεκτικότητας των υποδομών, ανάδειξης της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου, εξασφάλισης των ΑμεΑ της αυτόνομης κίνησής τους, εκπόνησης σημαντικών μελετών  κ.α.

Και αυτά είναι μόνο ένα πακέτο έργων που αφορούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς να αναφέρουμε τα υπόλοιπα που προέρχονται από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αξιοποιούμε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό».

Με το έργο του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου έχετε κάτι νεότερο;

Φωτο 5
Στο Μόρνο δίνοντας επιτόπου λύση στα προβλήματα

«Μετά από χρόνια αγώνων είμαστε κοντά σε μία από τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις, καθώς ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών, με τον πλέον χειροπιαστό τρόπο, βαίνει προς υλοποίηση.

Το έργο του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου, υιοθετείται από την πολιτεία σαν έργο Εθνικής Σημασίας. Η υλοποίηση του  θα «δώσει ανάσα» σε μία ολόκληρη περιοχή, η οποία για δεκαετίες είναι δέσμια των περιορισμών, που έχει επιβάλει η πολιτεία σε σειρά δράσεων, σε ένα από τα καλύτερα σημεία του δήμου μας».

Σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λίμνη του Μόρνου, που έχετε κάνει αγώνα τι γίνεται;

«Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι συνεχίζουμε τον αγώνα που κάνουμε για τη διεκδίκηση των αντισταθμιστικών από τη λίμνη του Μόρνου, από την οποία υδρεύεται η μισή χώρα, ένας αγώνας που πλέον για εμάς έχει φύγει από τα στενά πολιτικά πλαίσια της χώρας, έχει πάει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και που τα έως σήμερα δείγματα μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε και εδώ αίσιο τέλος. Χρειάζεται υπομονή αλλά με τη μέθοδο που ακολουθούμε επενδύουμε πάνω στα δίκαια αιτήματά μας, τα οποία έλκουν την ισχύ τους όχι από τις δικές μας επιθυμίες αλλά από τα όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι».

Σε ότι αφορά στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, άυλης και μη και του γαστρονομικού πολιτισμού τι έχει γίνει;

Γ.Κ «Ένας από τους τομείς που έχουμε εστιάσει είναι αυτός του τουρισμού, επιδιώκοντας την αύξηση της επισκεψιμότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού όμως πριν έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές.

Για παράδειγμα φέτος και για μία ακόμα χρονιά 4 από τις παραλίες μας βραβεύτηκαν με γαλάζιες σημαίες, σύμβολο της ποιότητας των θαλασσών και των συνθηκών στο παραλιακό μας μέτωπο, φιλοδοξώντας με τις ενέργειες που κάνουμε στο άμεσο μέλλον αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί.

Η Δωρίδα ήδη έχει μπει στο χάρτη επενδυτών, μιας και σταδιακά τα τελευταία χρόνια γίνονται επενδύσεις και μάλιστα αρκετά σημαντικές και αυτό καταλαβαίνετε δεν είναι τυχαίο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα Τριζόνια, το μοναδικό κατοικημένο νησί του κορινθιακού, το οποίο είναι πλέον πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Φωτο 6
Τα Τριζόνια

Για την ακόμα καλύτερη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φέτος το καλοκαίρι ο δήμος σχεδίασε και υλοποίησε στοχευμένη καμπάνια στο μετρό της Αθήνας, το οποίο πλημμύρισε  από εικόνες της Δωρίδας, σε συρμούς αλλά και στους σταθμούς του.

Φωτο 7
Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Επανάσταση

Παράλληλα μελετάμε τον τρόπο για την καλύτερη προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του γαστρονομικού μας πολιτισμού, του πρωτογενούς αγροδιατροφικού τομέα και βέβαια άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της κτηνοτροφίας μας. Μέλημά μας είναι η ανάδειξη των νέων αγροτών, των κτηνοτρόφων μας αλλά και των παραγωγών των θαυμαστών αυθεντικών προϊόντων του τόπου μας, μέσα από στοχευμένες κινήσεις που θα προχωρήσουμε.»

Προηγούμενο άρθροΓ. Οικονόμου : ” Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καλύψει το κενό πολιτικής με «λάσπη» και ύβρεις”
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: 3199 νέα κρούσματα στη χώρα – 353 διασωληνωμένοι – 714283 συνολικά – 15598 θάνατοι