Ωραίο το καλοκαιράκι και οι βουτιές, αλλά πρέπει να προσέχουμε τα αυτιά μας γιατί λόγω της άμεσης επαφής τους με το νερό της θάλασσας ή της πισίνας κινδυνεύουμε να πάθουμε διάφορες μορφές ωτίτιδας.
Τι και αν τα νερά είναι καθαρά εκεί που κολυμπάμε, πάντα υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν λοιμώξεις στα αυτιά μας αν παραμείνει νερό μέσα αυτά.
Βλέπουμε διάφορους τύπους λοίμωξης που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πιο γνωστή είναι αυτή του λέγεται «το αυτί του κολυμβητή» όπου
τα αυτιά βουλώνουν με το νερό, επειδή το κερί που περιέχουν μεγαλώνει όταν μουλιάσει αυξάνεται ο όγκος του και φράζει την είσοδο του ήχου, αλλά μπορεί να προκληθεί και λόγω «κακού» καθαρισμού του αυτιού με μπατονέτα.
Το μικρόβιο που δημιουργείται μπορεί να είναι μύκητας ή βακτήριο.
«Το αυτί του κολυμβητή» θεωρείται εξωτερική ωτίτιδα, και καλό θα ήταν να κάνατε χρήση σε ειδικές ωτασπίδες για πισίνες και θάλασσα που διατίθενται στα φαρμακεία.
Στην περίπτωση αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό του ακουστικού πόρου, αντιβιοτικά, από το στώμα ή τοπικά με τη μορφή σταγόνων, παυσίπονα και έναι απαγορευτική η επαφή με το νερό.
Τα αυτιά είναι το τόσα ευαίσθητα όργανα της ακοής αλλά και της ισορροπίας, που απαιτούν ιδιαίτερη προφύλαξη το καλοκαίρι, γιατί οι βουτιές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα που θα χαλάσουν τις διακοπές σας.