Όλοι οι άνθρωποι κατά καιρούς αλλάζουν το τριχωτό της κεφαλής τους απομακρύνοντας αυτόματα ο οργανισμός τις νεκρές τρίχες και φυτρώνοντας νέες, υπάρχουν όμως φορές που η αιτία της πτώσης της τρίχας είναι παθολογική.
Βλέπουμε φυσικά περισσότερους άντρες να μην έχουν μαλλιά και το θεωρούμε ως «μικρό κακό» γιατί είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μετά από κάποια ηλικία ο άντρας να έχει χάσει τα μαλλιά του χωρίς να χάνει και την γοητεία του μαζί, τι γίνεται όμως με τις γυναίκες όταν χάνουν τα μαλλιά τους;
Για τις γυναίκες δεν είναι το ίδιο. Σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα Τάιμς του δερματολόγου δρ Ντέιβιντ Φέντον από το Νοσοκομείο St Τhomas, στο Λονδίνο, η τριχόπτωση δεν είναι ευπρόσδεκτη για τις γυναίκες, αλλά τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται.
Η Τριχόπτωση γυναικών αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες σε οποία ηλικία και αν εμφανίζεται ενώ όλες οι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιου βαθμού γυναικεία τριχόπτωση σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.
Στο τριχωτό της κεφαλής, το 95%των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση, η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια, ενώ η καταγενής και τελογενης λίγους μήνες. Σε ορισμένες μορφές γυναικείας τριχόπτωσης, η αναγενής φάση διαρκεί μόλις λίγους μήνες.
Η πυκνότητα των μαλλιών κάνει μια πορεία που ξεκινά από βρέφος με ελαφρά τριχοφυΐα – της κοιλιάς – όπως λέγεται, φτάνει στην μέγιστη πυκνότητα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και μετά αρχίζει να μειώνεται, μέχρι και να χάνεται.
Εποχιακά επίσης την άνοιξη και αρχές φθινοπώρου τα μαλλιά μας πέφτουν για να δώσουν την θέση τους στις νέες τρίχες, όμως αυτί ίσως να σημαίνει πως πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να κάνετε κάποιες εξετάσεις για να εντοπιστεί η αιτία.
Οι γυναικεία τριχόπτωση συνήθως οφείλεται σε διατροφικές και ορμονικές αιτίες, που συνήθως είναι αλλεπάλληλες δίαιτες χωρίς την υποστήριξη διατροφολόγου ή άλλου ιδικού, που σαν αποτέλεσμα έχουν την έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, ή ορμονικές αιτίες που είναι η εμμηνόπαυση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα αντισυλληπτικά και η ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση, πολλές φορές στα χημικά που χρησιμοποιούν τα κομμωτήρια καθώς και στην ταλαιπωρία της τρίχας που δεν πέφτει αλλά σπάει σε κοντό μήκος.
Οι συχνότερες ηλικίες εμφάνισης τριχόπτωσης γυναικών είναι η εφηβεία, η περίοδος μετά τον τοκετό και η εμμηνόπαυση. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις το ψυχολογικό στρες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι έντονο, καθώς ανέκαθεν τα μαλλιά ήταν σημαντικό στοιχείο θηλυκότητας και ομορφιάς.
Σημαντική κατηγορία γυναικείας τριχόπτωσης είναι η ανδρικού τύπου ή ανδρογενετική αλωπεκία. Η μορφή αυτή κληρονομείται και η αιτιολογία της είναι πολυγονιδιακή.
Γενικά στη γυναικεία τριχόπτωση η πρόγνωση είναι καλύτερη από την αντρική καθώς οι γυναικείες ορμόνες δρουν προστατευτικά, αρκεί η άρση των αιτίων για να διορθωθεί το πρόβλημα, όπως λήψη σιδήρου, βελτίωση της διατροφής, αποφυγή stress.
Ο γιατρός συστήνει εξετάσεις και θεραπεία ανάλογα με την αιτία, τα αποτελέσματα είναι στον μεγαλύτερο αριθμό τους επιστρέψιμα και πύκνωση του τριχωτού της κεφαλής.