Προσοχή στα έτοιμα βαμμένα αυγά – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το Πασχαλινό έθιμο προστάζει να βάφουμε τα αβγά κόκκινα ή διάφορα άλλα χρώματα την Μεγάλη Πέμπτη και να τα «τσουγγρίζουμε την ώρα της Ανάστασης Του Κυρίου».

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας, όμως η Ελληνική παράδοση τα θέλει κόκκινα.

Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός – όπως το περίβλημα του αυγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε!

Η  διαδικασία της βαφής των αβγών στην Ελλάδα συναντάται να γίνεται άλλοτε με φύλλα, άλλοτε με βότανα, και άλλοτε με χημικές βαφές, όμως τα τελευταία χρόνια πολλοί προτιμούν τα έτοιμα βαμμένα αυγά για πιο ευκολία αλλά και γατί είναι πιο γυαλιστερά με πιο έντονα χρώματα.

Ο ΕΦΕΤ δίνει οδηγίες για την αγορά των έτοιμων βαμμένων αβγών έτσι ώστε να ευχαριστηθούμε τα αβγουλάκια μας χωρίς συνέπειες.

Στη συσκευασία των βαμμένων αβγών θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη “βρασμένα-βαμμένα”, η καθαρή ποσότητα, και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Πριν αγοράσετε ένα πακέτο αβγά βεβαιωθείτε επίσης πως στη συσκευασία αναγράφεται το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Κ.

Υποχρεωτική η ημερομηνία και η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι υποχρεωτική, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα.

Σύμφωνα με το άρθρο 87, παρ. 4 του Κ.Τ.Π. για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών ή για τη σφράγιση των κελυφών των αυγών μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον οι χρωστικές του Παραρτήματος Ι του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ευφάνταστες και μη ηλεκτρονικές ευχές για Καλή Ανάσταση!
Επόμενο άρθροΤι πρέπει να προσέξουμε για ασφαλή και υγιεινή διατροφή από τη Μ. Παρασκευή μέχρι το Πάσχα