Προσοχή πως να διώξουμε τα μικρόβια από τις πετσέτες μας! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Μια από τις μεγαλύτερες κοιτίδες μικροβίων στο σπίτι μας της οποίας την ύπαρξη αγνοούμε είναι οι πετσέτες. Ξέρετε πόσο συχνά πρέπει να πλένονται για να εξασφαλίζεται η υγιεινή της οικογένειάς μας;

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα το 89% των υφασμάτινων πετσετών που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και στο μπάνιο φιλοξενούν πλήθος κολοβακτηριδίων, αυτό το είδος των βακτηριδίων που απαντάται σε πεπτικές οδούς ζώων και ανθρώπων, μάλιστα 25% από αυτά, βρέθηκε θετικό σε Εscherichia Coli –γνωστό κι επικίνδυνο βακτηρίδιο της οικογένειας των κολοβακτηριδίων που αναφέραμε.

Όταν λοιπόν χρησιμοποιούμε την πετσέτα της κουζίνας και σκουπίζουμε με αυτή τα χέρια μας και μετά τα ποτήρια μας έχουμε σαν αποτέλεσμα να τα γεμίζουμε με μικρόβια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση πολύ συχνότερα απ’ όσο νομίζουμε ή αμελούμε.

Προσοχή πως να διώξουμε τα μικρόβια από τις πετσέτες μαςΟι πετσέτες μπάνιου, περιέχουν εκατομμύρια νεκρά κύτταρα δέρματος που έχουν κολλήσει πάνω τους, συνιστάται λοιπόν πλύσιμο έπειτα από τρεις χρήσεις και στέγνωμα σε αέρα εξωτερικό για να αποφύγουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά της μούχλας, που δημιουργούνται γιατί είναι παχύτερες από τις υπόλοιπες, παγιδεύουν την υγρασία και τη δυσοσμία και αργούν να στεγνώσουν.

Οι πετσέτες προσώπου, πρέπει να αντικαθίστανται έπειτα από κάθε χρήση, να μην τις χρησιμοποιεί αυστηρά άλλος όπως την οδοντόβουρτσα μας, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας βακτηριδίων στους πόρους του προσώπου

Οι πετσέτες της κουζίνας πρέπει να μουλιάζουν σε αραιωμένη χλωρίνη μεταξύ των χρήσεων ή να πλένονται σε θερμοκρασία από 60-90 βαθμούς.

Προσοχή πως να διώξουμε τα μικρόβια από τις πετσέτες μας3Τα νωπά πετσετάκια μιας χρήσης με απορρυπαντικό-απολυμαντικό, με τα οποία μπορούμε να  καθαρίζουμε τους πάγκους και το νεροχύτη είναι η καλύτερη λύση.

Οικολογική λύση είναι να αντικαταστήσουμε το μαλακτικό με ξύδι ή την χλωρίνη σε λευκά κατά την πλύση που είναι αποτελεσματικά με τις δυσάρεστες μυρωδιές και τις απολυμαίνουν αποτελεσματικά.

Οι υφασμάτινες πετσέτες μας όσο παλιές και να είναι είναι καλύτερη λύση από τις χάρτινες, κάνουμε οικονομία στην τσέπη μας και δεν λερώνουμε το περιβάλλον. Καλό θα ήταν να είχαμε και στο μπάνιο και στην κουζίνα μικρές πετσέτες προσώπου, χεριών κ.λ.π. έτσι ώστε να τις χρησιμοποιούμε για μια φορά, να πιάνουν λιγότερο χώρο στο ντουλάπι αλλά και στο πλυντήριο.

Προηγούμενο άρθροΜε την δική μου ματιά Από την Πηγή Περσιάδου
Επόμενο άρθροCooking recipes: Strawberry Tart with Chocolate