Το πιο εύχρηστο και γνωστό υλικό στην ζωή μας είναι το πλαστικό και ιδιαίτερα η πλαστική σακούλα που εδώ και δεκαετίες έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι των καταναλωτικών μας συνηθειών.
Η χρήση της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας έχει γίνει απαραίτητη και η κατανάλωση της είναι αρκετά μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε να είναι πραγματικά.
Το κακό με τις πλαστικές σακούλες παρ’ όλο είναι που όσο εύχρηστες, καταστρέφουν στο περιβάλουν γιατί δεν θα διασπαστούν ποτέ ή σχεδόν ποτέ αφού αντέχουν ακόμα και 80 χρόνια, ενώ 450 χρόνια είναι ο μέσος όρος ζωής του πλαστικού μέχρι να αποσυντεθεί 70% των μη βιοδιασπώμενων σκουπιδιών «κάθεται» στον βυθό της θάλασσας.
Πρέπει να καταλάβουμε πως η θάλασσα δεν είναι χωματερή και η ευθύνη της ρύπανσης των θαλασσών αλλά και ο θάνατος πολλών θαλάσσιων ειδών ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο που πετά στη θάλασσα, σκουπίδια, πλαστικές σακούλες και ότι θέλει να ξεφορτωθεί από το στενό του περιβάλλον.
Σύμφωνα με το κοινοτικό πρόγραμμα LIFE De-Bag το οποίο έγινε πριν χρόνια στη Σύρο με στόχο τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, η χώρα μας πρέπει να εναρμονιστεί με την κοινοτική νομοθεσία.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν στην χρέωση της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ και το μέτρο αυτό οδήγησε γρήγορα σε εντυπωσιακή μείωση.
Η ενημέρωση των πολιτών είναι όμως το Α και το Ω όλης της κίνησης αυτής και για να αποδώσει θα πρέπει να πληροφορήσουμε τον κόσμο για τα οφέλη από τη μείωση της πλαστικής σακούλας στις θάλασσές μας.
Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες με τσάντες πολλαπλής χρήσης, όπως είναι μια πάνινη τσάντα ή ένα καρότσι. Πολλά Σούπερ Μάρκετ έχουν ήδη θέσει προς πώληση τσάντες οικολογικές πολύ γερές για πολλές χρήσεις δίνοντας την δυνατότητα να τις επιλέξουν οι καταναλωτές να μην πάρουν πλαστικές σακούλες για να μεταφέρουν τα ψώνια τους.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν η τιμή που θα επιβάλετε σε κάθε σακούλα στα καταστήματα είναι από 0,05 έως 0,10 ευρώ αλλά θα είναι βιοδιασπώμενη.
Και ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η πλαστική σακούλα χρεώνεται εδώ και αρκετά χρόνια, οι προσπάθειες χρέωσης της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας χαρακτηρίστηκαν από τους καταναλωτές χαράτσι, ξεχνώντας το μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος από τον περιορισμό της.
Για παράδειγμα, στη Δανία, τόσο οι πλαστικές σακούλες όσο και οι χαρτοσακούλες χρεώνονται από το 1993, περίπου μισή κορώνα. Στη Μάλτα χρεώνονται 0,16 ευρώ/σακούλα και στη Ρουμανία 0,25 ευρώ/σακούλα. Ενώ η Ιρλανδία ξεκίνησε το 2002 με 0,15 ευρώ, το οποίο αυξήθηκε σε 0,22 ευρώ/σακούλα το 2007. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν απαγορεύσει τις μη βιοδιασπώμενες σακούλες.
Τον Μάιο του 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε Οδηγία για τη μείωση της χρήσης της «ελαφριάς» πλαστικής σακούλας, τύπου σούπερ μάρκετ, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα.
Τα κράτη-μέλη καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και στις 40 μέχρι το 2025, αλλιώς να διασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση με 242 σακούλες μιας χρήσης ανά κάτοικο ετησίως, ενώ η Κύπρος στις 125 ετησίως.
Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της Ε.E. διαμορφώνεται σε 198 πλαστικές σακούλες ανά κάτοικο ετησίως, με μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη: από τη Δανία και τη Φινλανδία, με μόλις 4 σακούλες μιας χρήσης ανά κάτοικο ετησίως, μέχρι τις Πορτογαλία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία, με 466 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως.