ΠΡΑΞΕΙΣ για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διήμερη επίσκεψη στο Κιλκίς

Τον δήμο Κιλκίς, για σειρά θεσμικών συναντήσεων, επισκέφθηκε το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου 2022, κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», στο οποίο συμμετείχαν ο επικεφαλής Χρήστος Παπαστεργίου, ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Τάκης Τερζίδης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βαφειάδης και ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Λάζαρος Παζαρτζικλής.

Την πρώτη ημέρα επισκέφθηκαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο (Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης) και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του τμήματος καθηγητή κ. Απόστολο Κόρλο, το δημαρχείο της πόλης για συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Κυριακίδη και τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Παύλο Θωμαίδη, την Αντιπεριφέρεια, όπου συζήτησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Βεργίδη και, τέλος, το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον πρόεδρο κ. Χρήστο Χατζημλάδη και μέλη του φορέα.

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε επισκέψεις στα γραφεία του Φαρμακευτικού και Ιατρικού συλλόγου για συναντήσεις με τους προέδρους κ.κ. Κωνσταντίνο Κατσιάνο και Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη, αντίστοιχα.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας ήταν η επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και η συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος είχε την καλοσύνη να ξεναγήσει τους επισκέπτες στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε «Είναι πάντα ξεχωριστή η χαρά για κάθε επίσκεψη στο Κιλκίς. Μια πόλη συνοριακή, με πλούσια ιστορία, με πολλά προβλήματα που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται από την πολιτεία και την περιφέρεια, αλλά και με πολύ μεγάλες δυνατότητες, που παραμένουν αναξιοποίητες. Το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Τμήμα είναι υποστελεχωμένο, με σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των σπουδαστών, καθηγητών και εργαζομένων σε αυτό, με ζητήματα ασφαλείας και ελλείψεις κάθε είδους, όπως το … κυλικείο και η (κλειστή) λέσχη σίτισης. Κι όλα αυτά παρά το εντυπωσιακό γεγονός της μεγάλης απορροφητικότητας των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας και της σύνδεσής του με την παραγωγή. Το οδικό δίκτυο του νομού θα ήταν ανέκδοτο, αν δεν ήταν επικίνδυνο. Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας κάθε χρόνο εξαγγέλλει την ολοκλήρωση του δρόμου Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, χωρίς αυτός να τελειώνει ποτέ, ενώ το κόστος αυξάνεται. Οι αναγκαίοι κυκλικοί κόμβοι στην περιφερειακή οδό παραμένουν ζητούμενο και η αγροτική οδοποιία αγνοείται. Τα κενά βιομηχανικά κτίρια αυξάνονται και μετατρέπονται σε κουφάρια – το μόνο θετικό είναι ότι επιτέλους θα καταγραφούν – και ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοι, εκτός από τα γενικότερα ζητήματα του ενεργειακού κόστους και της οικονομίας, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο που προαναφέραμε, αλλά και τον ανταγωνισμό των γειτόνων.

Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου, μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων αντιμετώπισης αυτής της «συνοριακής» κατάστασης ούτε καν συζητείται από τους «υπευθύνους». Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η απουσία κάθε σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης, ακόμη και για εν δυνάμει σπάνιους θησαυρούς όπως ο βοτανικός κήπος. Η ευκαιρία του νέου ΕΣΠΑ, της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης δεν συγκινεί την Περιφέρεια και το Κράτος. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα ο νομός είναι καταδικασμένος σε περαιτέρω μαρασμό παρά τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων του.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους με τους οποίους συναντηθήκαμε για την ενημέρωση και την φιλοξενία. Θέλω όμως να αναφερθώ ιδιαίτερα στην συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο. Τον νέο Ποιμένα της περιοχής, ο οποίος γνωρίζει άριστα τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα του τόπου και νοιάζεται, ως Πατέρας, για την επίλυσή τους. Το Κιλκίς είναι τυχερό που τον έχει Μητροπολίτη. Τον ευχαριστούμε θερμά για τις ευχές του, την διεξοδική συζήτηση και την ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό Μουσείο με τα μοναδικά εκθέματα».

Συνάντηση Μητροπολίτη Επίσκεψη αντιπεριφερεια

Προηγούμενο άρθροΘρακικός Καλόγερος: Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση
Επόμενο άρθροΌσπρια: Σύμμαχοι για μια ισορροπημένη διατροφή!