Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών, των κινημάτων πολιτών και των φορέων για να μην εγκατασταθούν οι 72 ανεμογεννήτριες στις πρώην επαρχίες Ολυμπίας – Τριφυλίας – Γορτυνίας – Μεγαλόπολης, μίας περιοχής που είναι γνωστή ως το μεγαλύτερο «Αρχαιολογικό Πάρκο» του Κόσμου.
Εκτός από τα δεκάδες γνωστά μνημεία, σε αυτή την περιοχή, οι αρχαιολόγοι αναζητούν άγνωστες θέσεις, σπουδαίων αρχαίων πόλεων και Ιερών. Σε εκείνες τις άγνωστες μέχρι τώρα θέσεις, ενδέχεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και να θαφτούν για πάντα οι αρχαιότητες με χιλιάδες τόνους τσιμέντων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πιθανού λάθους, είναι αυτό της ενδιαφερόμενης εταιρίας που ζητά να τοποθετήσει ανεμογεννήτρια, στην κορυφή του μυθικού όρους Μίνθη. Στη θέση εκείνη και σε απόσταση 160 μέτρα ακριβώς, εντοπίστηκαν πρόσφατα ευρήματα προϊστορικού ναού, δίπλα στο πρωτοχριστιανικό εξωκλήσι του προφήτη Ηλία.
Το Πράσινο Κίνημα τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να συνηγορήσει κανένα δασαρχείο και καμία προϊσταμένη υπηρεσία, στην καταστροφή των δασών σε τόσο μεγάλες εκτάσεις και με τόσο πλούσια πανίδα.
Οι αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων των τριών νομών που πλήττονται και το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν μπορούν να επιτρέψουν μια τόσο εκτεταμένη εκτέλεση εργασιών, δίπλα σε Αρχαία, εντός συστάδων αρχαιοτήτων και ίσως απάνω σε αρχαίες πόλεις, που είναι ζητούμενη η ακριβής θέση τους.
Το Πράσινο Κίνημα καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), να απορρίψει την Αίτηση της εταιρίας «Αιολική Θεοδώρων ΑΒΕΕ» και να μην δεχθεί καμία παρόμοια στο μέλλον, με το ίδιο αίτημα.
Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στον κανόνα ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής».
Πως πήραν… αέρα
Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι η έξαρση των περιπτώσεων αυτών σε όλη την Ελλάδα έχει σημείο αναφοράς το πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση για το οποίο τα τριτοβάθμια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρουν μεγάλη ευθύνη.
Τόσο η ΚΕΔΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των δημάρχων) όσο και η ΕΝΠΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των Περιφερειαρχών) ήταν επιδεικτικά «άφωνοι» όσον αφορά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας προτίμησαν το κομματικό κουστούμι από το αυτοδιοικητικό. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα. Δεκάδες αυτοδιοικητικοί (σε λίγο καιρό θα είναι εκατοντάδες) να βρίσκονται στους δρόμους για να υπερασπιστούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών τους, το οποίο απειλείται από τις ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργολάβους των ΑΠΕ που είχε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Μαζί τους και χιλιάδες δημότες. Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο να ασχοληθούν στο να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας.
Στην Πελοπόννησο συμβαίνει ότι και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών υπέρ ενός σχεδιασμού θολού, σχεδόν ατεκμηρίωτου, που αναπτύσσεται ερήμην του στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αναγκών της.
Κ. Καψής: «Απαιτείται λαϊκή κινητοποίηση για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα».
Ο υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης του Πράσινου Κινήματος και έμπειρος αυτοδιοικητικός, κ. Κώστας Καψής, δήλωσε σχετικά: «Όλα στο βωμό τού κέρδους;Ένα έγκλημα διαπράττεται στις πρώην επαρχίες Ολυμπίας, Τριφυλίας, Γορτυνίας και Μεγαλόπολης. Έχει δρομολογηθεί τοποθέτησή 72 ανεμογεννητριών ύψους 185 μέτρων και με τα πτερύγιά τους να φτάνουν 50 μέτρα το καθένα.
Θα χαλάσουν τη ζωή των κατοίκων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων. Πασίγνωστες είναι και οι βλάβες της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας ολόκληρου τού ορεινού όγκου.Θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δασών για τη διάνοιξη τεραστίων δρόμων, με σκοπό να περάσουν τα μεγαθήρια.Θα πληγώσουν θανάσιμα την ιστορική αυτή περιοχή και οι επόμενες γενιές θα κληρονομήσουν ένα απέραντο νεκροταφείο από μπετόν χιλιάδων τόνων τσιμέντου που δεν θα φύγει ποτέ.
Και η Πολιτεία; Αντί σ’ αυτούς τους τόπους να αναζητήσει τις αρχαίες πόλεις και τα ιερά που επιβεβαιώνουν ο Στράβων, ο Πολύβιος, ο Παυσανίας, αδειοδοτεί μία εταιρεία για να τα καταστρέψει και τα θάψει. Απαιτείται λαϊκή κινητοποίηση για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα.
Το κύριο βάρος πέφτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμοι).Να βγούνε μπροστά, να περιφρουρήσουν τον τόπο, τα ιερά και τα όσια που είναι η ταυτότητά μας και να μην εγκρίνουν καμιάν περιβαλλοντική μελέτη. Ο μπάρμπα Γιάννης ο Μακρυγιάννης φωνάζει: “Γι’ αυτά πολεμήσαμε.”.»