Το Πράσινο Κίνημα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας σε όλους τους νομούς της χώρας ώστε να είναι πλήρως στελεχωμένες, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με υπηρεσίες δωρεάν και με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες.
Η Ελλάδα δεν προέρχεται μόνο από τα τρία πρωτόγνωρα χρόνια της πανδημίας αλλά και από μία δεκαετή οικονομική κρίση με σοβαρές συνέπειες και στον ψυχισμό των πολιτών και πρέπει οι δράσεις που σχεδιάζονται να τα λαμβάνουν όλα αυτά υπόψιν.
Το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022 δίνεται μέσα από τη φράση “Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα”.
Κάθε χρόνο, αποφασίζεται ένα θέμα, παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία ώστε να αναζωπυρώσει τις προσπάθειες για την προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, καθώς και να προωθήσει την ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας.
Ξεκινάει λοιπόν φέτος μια εκστρατεία γύρω από το θέμα του «να γίνει παγκόσμια προτεραιότητα η ψυχική υγεία και ευημερία για όλους».
Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για άτομα με ψυχικές παθήσεις, υποστηρικτές, κυβερνήσεις, εργοδότες, εργαζόμενους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να ενωθούν για να αναγνωρίσουν την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα και να μιλήσουν για το τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ψυχική Υγεία και Ευεξία γίνεται Παγκόσμια Προτεραιότητα για όλους.
Στοιχεία στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το ζήτημα της ψυχικής υγείας των νέων, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, βρίσκεται στο επίκεντρο δράσεων και πολιτικών που στοχεύουν στην προστασία όχι μόνο των εφήβων και των νέων, αλλά και των μικρότερων ηλικιών, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ (2021) δίνει στοιχεία για 15,2% των παιδιών της ηλικίας 5-14 να εμφανίζουν άγχος, νευρικότητα ή ανησυχία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμα πιο συχνό, με το 38,9% των νέων 17-24 και το 25% των νέων 25-39 να δηλώνουν ότι η κακή ψυχική υγεία είναι το πρόβλημα που τους ανησυχεί περισσότερο (διαΝΕΟσις, 2022). Το 5,6% των Ελλήνων άνω των 15 ετών δηλώνει ότι έχει αγχώδεις διαταραχές (ΕΛΣΤΑΤ, 2020).
θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν εξειδικευμένες Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα που απευθύνονται συγκεκριμένα σε παιδιά και εφήβους, όπως για παράδειγμα τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, τα Ψυχιατρικά Τμήματα Παιδιών και Εφήβων σε Νομαρχιακά και Περιφερειακά νοσοκομεία, οι ψυχιατρικές κλινικές παιδιών και εφήβων και τα παιδοψυχιατρικά νοσοκομεία. Φυσικά οι αντίστοιχες δομές είναι διαθέσιμες και για ενηλίκους, για νέους δηλαδή από 18 ετών και πάνω. Οι δομές αυτές μπορούν να βρεθούν στον ιστοχώρο του Υπουργείου Υγείας και είναι προσβάσιμες σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για παιδιά και εφήβους, σε συνεργασία με παιδοψυχιατρικές κλινικές και κέντρα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων ενώ είναι διαθέσιμη και η τηλεφωνική γραμμή 10306 που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανήλικους και ενήλικους. Σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με διορισμό ψυχολόγων στα σχολεία και με εξατομικευμένες ή ομαδικές παρεμβάσεις συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης στους μαθητές.
Η Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Για το Πράσινο Κίνημα ο συμβολισμός της σημερινής ημέρας είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα της ψυχικής υγείας και να αντιμετωπιστούν ως αυτό που είναι, ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί συνεχώς όλο και περισσότερους ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Το Πράσινο Κίνημα πιστεύει σε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής, αυτό που εκφράσει η πράσινη πολιτική οικογένεια και αυτά τα ζητήματα είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα μας.”