Με 2 παρεμβάσεις και μία ομιλία ολοκλήρωσε την παρουσία του το Πράσινο Κίνημα στο μεγάλο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση Γενικών Γραμματέων των ΟΤΑ “Κλεισθένης”. Το Συνέδριο είχε θέμα: «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική & Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», και θα πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, 2-4 Ιουλίου.
Το Πράσινο Κίνημα εκπροσώπησε ο συμπρόεδρος Κώστας Καλογράνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, εντεταλμένος για θέματα περιβάλλοντος Νίκος Παπαδάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία» Άγγελος Νταβίας και ο οργανωτικός υπεύθυνος Βορείου Αιγαίου Λάμπρος Σπάθης.
Η πρώτη παρέμβαση του συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη αφορούσε την προσβασιμότητα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και είπε χαρακτηριστικά. : «Η προσβασιμότητα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι ένας βασικός πυλώνας της βιώσιμης κινητικότητας. Είμαι ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που κι εγώ πριν από τα τρία χρόνια που ήμουν απόλυτα υγιής, δεν μπορούσα να αντιληφθώ, το μέγεθος του προβλήματος. Είμαι όμως υποχρεωμένος να το επισημάνω. Και να το τονίσω ακόμα πιο έντονα, από το γεγονός ότι είμαι το μοναδικό άτομο με κινητικά προβλήματα που παρακολουθώ το συνέδριο.
Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διοργανωτών και των ανθρώπων του συνεδρίου να με βοηθήσουν , η πρόσβαση στις εργασίες του συνεδρίου ήταν πολύ δύσκολη και επίπονη. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι περίπου το 10% του πληθυσμού και οφείλουμε να σχεδιάσουμε τις απαραίτητες πολιτικές για να έχουν προσβασιμότητα παντού. Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και εμείς στο Πράσινο Κίνημα, έχουμε την τεχνογνωσία και μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση»
Η δεύτερη παρέμβαση αφορούσε τον εκλογικό νόμο σε αντιδιαστολή με την εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης ανέφερε τα εξής : «Θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση. Στην ομιλία του ο υπουργός κ. Βορίδης ανέφερε το σκληρό πλειοψηφικό εκλογικό μοντέλο της Γαλλίας ως παράδειγμα. Δεν ανέφερε, όμως ότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., έχουν αναλογικά συστήματα, χώρες όπως η Αυστρία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ισλανδία και φυσικά η Γερμανία που είναι η πιο ισχυρή χώρα της Ευρωζώνης.
Και πραγματικά με προσβάλει το γεγονός, ότι οι πολιτικοί των άλλων χωρών μπορούν να έχουν τη δημοκρατική κουλτούρα, να κάθονται σε ένα τραπέζι να βρίσκουν μία προγραμματική σύγκλιση και να συγκυβερνούν σε Εθνικό και Αυτοδιοικητικό επίπεδο και στην Ελλάδα που γέννησε τη δημοκρατία, να λέμε ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι είτε ανώριμο είτε διεφθαρμένο και δεν μπορεί να υπάρχει διοίκηση με την απλή αναλογική. Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι, η απλή αναλογική που ψήφισε ο Σύριζα ήταν κακοδουλεμένη, με πολλά κενά και πολλά προβλήματα. Ίσως γιατί στην ουσία δεν την πίστεψαν ποτέ στον Σύριζα.
Πάντως είναι οξύμωρο ο κ. Υπουργός να μιλά κατά της απλής αναλογικής σε ένα συνέδριο που πραγματοποιείται σε έναν Δήμο , όπου τρεις παρατάξεις έκαναν μετεκλογική σύμπραξη και βλέπουμε την καλή εφαρμογή της απλής αναλογικής.»
Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο :«Πράσινη Agenda & Περιβαλλοντικές Αρμοδιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», στη θεματική ενότητα με γενικό τίτλο “Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, Αποτελεσματικότητα, Λογοδοσία: Ανάπτυξη Προτάσεων για μια Νέα Αρχιτεκτονική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.
Η Πράσινη Agenda έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα και Ευρώπη, σε συνδυασμό με την Κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, ήταν στον πυρήνα της τοποθέτησης του συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη. Το εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η Κλιματική Κρίση, πρέπει να είναι ένας κλιματικός νόμος και ένας κλιματικός προϋπολογισμός.
Διαβάστε ΕΔΩ την ομιλία του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα ΄Καλογράνη