Το Πράσινο Κίνημα καλεί τους πολίτες να υπογράψουν κατά των εξορύξεων στα μεγάλα βάθη των ωκεανών, καθώς σε μια εποχή που οι θάλασσές μας χρειάζονται περισσότερη προστασία από ποτέ, οι εξορύξεις μετάλλων σε μεγάλα βάθη είναι ένα τεράστιο ρίσκο που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό.
Η απληστία μερικών εταιρειών δεν μπορεί να μπει πάνω από την προστασία των ωκεανών, της θαλάσσιας ζωής αλλά και όλων όσων εξαρτώνται από τις θάλασσες για να επιβιώσουν.
Ζητάμε από τη Διεθνή Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (ISA), που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στη Τζαμάικα, να πάρει τη σωστή απόφαση: να σταματήσει τη βιομηχανία εξόρυξης σε μεγάλα βάθη όσο υπάρχει χρόνος, και να σώσει τους ωκεανούς μας
Πλέον, εδώ και λίγες μέρες, η βιομηχανία εξορύξεων μετάλλων σε μεγάλα βάθη μπορεί να προσπαθήσει να βάλει τρυπάνια στους βυθούς των ωκεανών μας!
Η βιομηχανία εξορύξεων είχε δώσει τελεσίγραφο δύο ετών στη Διεθνή Αρχή Θαλάσσιων Βυθών (ISA), το οποίο έληξε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, αν κάποιο κράτος ειδοποιήσει ότι θέλει να ξεκινήσει εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, ο οργανισμός έχει δύο χρόνια ώστε να υιοθετήσει ρυθμιστικό πλαίσιο. Αν μετά τα δύο χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο, η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών οφείλει να συζητήσει το αίτημα.
Η διορία πέρασε και τώρα, η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών συνεδριάζει στο Κίνγκστον της Τζαμάικα. Οι κυβερνήσεις συζητούν αν θα επιτρέψουν τις εξορύξεις σε μεγάλα βάθη και πώς θα κινηθούν αν δεχτούν αίτημα για εξόρυξη. Ώρα να τις βοηθήσουμε να πάρουν τη σωστή απόφαση: πρέπει να σταματήσουμε τις εξορύξεις αυτές πριν καν ξεκινήσουν!
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να υπογράψουν ΕΔΩ και να πουν “Όχι” στις εξορύξεις σε μεγάλα βάθη.
Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Οι ωκεανοί του πλανήτη δεν είναι απλά μεγάλοι όγκοι νερού. Είναι πολύπλοκα οικοσυστήματα που μαζί με άλλα (όπως τα δάση) ευθύνονται για μια σειρά λειτουργίες που επιτρέπουν την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη: από την παραγωγή οξυγόνου και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, μέχρι τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και την παραγωγή τροφής για τον άνθρωπο και πολλά ακόμη είδη. Η επέμβαση που σχεδιάζεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στα θαλάσσια οικοσυστήματα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη διαταραγμένη φυσική ισορροπία και καταστρέφοντας ανεκτίμητους φυσικούς πόρους.
Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις αργούν να αναλάβουν δράση για τις εξορύξεις βαθέων υδάτων, και χάρη στην “ευελιξία” που τους προσφέρει το νομικό πλαίσιο, οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να ξεκινήσουν το καταστροφικό τους έργο όποτε θελήσουν! Είναι κρίσιμο λοιπόν να τις σταματήσουμε, πριν ξεκινήσουν.
Ζητάμε από τη Διεθνή Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (ISA), που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στη Τζαμάικα, να πάρει τη σωστή απόφαση: να σταματήσει τη βιομηχανία εξόρυξης σε μεγάλα βάθη όσο υπάρχει χρόνος, και να σώσει τους ωκεανούς μας.”