Το Πράσινο Κίνημα στέκεται με μεγάλη ευαισθησία στο μήνυμα της σημερινή Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας, η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.
Η θέση μας είναι να δώσει κίνητρα η πολιτεία να αυξηθεί η γεννητικότητα, αντί να προβάλει παρωχημένα στερεότυπα που προσβάλλουν την θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Για εμάς πρέπει να θεσμοθετηθεί το πάγιο βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και από εκεί και πέρα βοήθημα 500 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα 5 χρόνια για τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Μόνο έτσι στοχευμένα θα μπορέσουμε να μειώσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας .
Παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.
Στην Ελλάδα, καταξιωμένοι επιστήμονες, γνωρίζοντας ότι τα περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια της χώρας μας και ο ευρύτερος κοινωνικός τους περίγυρος έχουν ανάγκη υπεύθυνης ενημέρωσης και καθοδήγησης, προχώρησαν στη δημιουργία της ACT HELLAS. Η Ελλάδα είναι η 20η χώρα στο κόσμο που συμμετέχει στη δράση της ACT International.
Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν… Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σ’ όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ορθώς ακυρώθηκε
Το Πράσινο Κίνημα συντάσσεται με την ακύρωση του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» και η Συμπρόεδρος του κόμματος Ρία Ακρίβου, δήλωσε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα αγωνίζεται για την εξάλειψη κάθε διάκρισης μεταξύ των δύο φύλων και την προώθηση της ισότιμης θέσης της Γυναίκας. Σε αυτό το πλαίσιο καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το σποτ του συγκεκριμένου Συνεδρίου, καθώς ενοχοποιεί τη γυναίκα για το πρόβλημα της υπογονιμότητας της χώρας.
Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας δεν φέρει γυναικεία γονιδιακή προδιάθεση ούτε υπακούει σε προδιαγραφές «γυναικείου ηλικιακού ρολογιού», αλλά αποτελεί ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο που αντιμετωπίζει και η ελληνική κοινωνία. Το Πράσινο Κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να εκλείψουν αυτά τα στερεότυπα.»