Το Πράσινο Κίνημα με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών στις 12 Μαΐου 2020, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς όλους τους Νοσηλευτές και τις Νοσηλεύτριες,
οι οποίοι καλούνται να επιβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά το σημαντικό έργο το οποίο επιτελούν στις υπηρεσίες υγείας.
Φέτος που η ανθρωπότητα βιώνει την πανδημία του covid 19, δυστυχώς, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι υγειονομικοί και γενικότερα η επιστημονική κοινότητα βρέθηκαν μπροστά σε αχαρτογράφητα νερά και κλήθηκαν να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή, βάζοντας σε καθημερινό κίνδυνο την δική τους, αφού ο ιός είναι άγνωστος όπως και η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Νοσηλεύτριες το 75% του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, κλήθηκαν να εφαρμόσουν όποιες γνώσεις διαθέτουν για την διάσωση ανθρώπινων ζωών.
Σε συνθήκες υποτιμημένης και κακοπληρωμένης εργασίας, υποστέλεχωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας (το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων, σήμερα, φθάνει περίπου το 60%) και εντατικοποίησης της εργασίας τους.
Το Πράσινο Κίνημα καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επενδύσουν στην ανάπτυξη της νοσηλευτικής επιστήμης και να θέσουν τους Νοσηλευτές και τις Νοσηλεύτριες στο επίκεντρο διαχείρισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η προαγωγή υγείας και η πρόληψη των ασθενειών, μέσω της συνεχιζόμενης φροντίδας υγείας και της ανάπτυξης της νοσηλευτικής ηγεσίας στις υπηρεσίες υγείας.
Η αναγνώριση του έργου των νοσηλευτών από την κοινωνία, σαφώς και αποτελεί μεγάλη ηθική ανταμοιβή.
Η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη θα αποδειχθεί όμως με:
– Την ενίσχυση από την Πολιτεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου Νοσηλευτικού προσωπικού.
– Την ένταξη του Νοσηλευτικού προσωπικού στο ασφαλιστικό καθεστώς των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
– Την δημιουργία ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού.
– Την μεταρρύθμιση στο θεσμό των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων και φυσικά την επάρκεια σε όλα τα ενδεδειγμένα μέσα και υλικά για την παροχή ασφαλούς και ποιοτικής φροντίδας.
Δεν ξεχνάμε τον ιδιωτικό τομέα
Ιδιαίτερη, όμως, αναφορά χρειάζεται και για το νοσηλευτικό προσωπικό του ιδιωτικού τομέα υγείας- πρόνοιας, που εργάζεται έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας , τη στιγμή που όλη η προσοχή βρίσκεται στην ικανότητα των δημοσίων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας.
Χωρίς ενημέρωση, χωρίς τις απαραίτητες δομές για την προστασία της υγείας και με ελλιπή στελέχωση, χωρίς επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας..
Κινητοποίηση και στο ΕΚΑ – Τα αιτήματα των εργαζομένων
Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ), που είναι η μόνη δημόσια δομή του είδους στα Βαλκάνια και υπάρχει από το 1945 στην Ελλάδα χωρίς να έχει βασικούς γιατρούς όπως ορθοπεδικό, ενώ οι νοσηλευτές μέχρι πριν από λίγα χρόνια εκτελούσαν και χρέη τραυματιοφορέα.
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου γίνεται αρχικά μία εύστοχη καταγραφή της κατάστασης στη δημόσια υγεία στη χώρα μας και στη συνέχεια αναφέρεται: “Στο ΕΚΑ ακόμα και αυτήν την περίοδο που η πανδημία είναι σε εξέλιξη δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη προσωπικού παρότι οι μονάδες αποκατάστασης κρίνονται ως χώροι υψηλού κινδύνου.”
Σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συμβολική κινητοποίηση στις 12:00, στην είσοδο του ΕΚΑ.
Τα αιτήματά είναι τα εξής:
– Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Ουσιαστική στήριξη του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, Γενναία χρηματοδότηση στις μονάδες υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας τους. Ακύρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης και μετατροπής των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Ενίσχυση των Μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πολιτών.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων. Τήρηση των Διεθνών αναλογιών στη στελέχωση τμημάτων κι υπηρεσιών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
– Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης με την εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και των ανθυγιεινών και σε φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν δραματικά τις συντάξεις και αυξάνουν θεαματικά τα όρια ηλικίας.
– Αυξήσεις στους μισθούς. Καμία περικοπή αντίθετα αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού μέσης εκπαίδευσης που υποχρεώνεται να ασκεί καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας. Με προώθηση στα μισθολογικά κλιμάκια.
– Κρίσεις για την επιλογή των υπηρεσιακών στελεχών με βάση τα προσόντα και την εμπειρία όχι αναθέσεις που κάνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
– Επαναφορά άμεσα του ωραρίου στις επτάμιση ώρες, με στόχο την περαιτέρω μείωσή του και την δημιουργία και τέταρτης βάρδιας στα νοσηλευτικά τμήματα.
– Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού – λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς.
– Αύξηση του ωρομισθίου για νυχτερινά – Κυριακές – Αργίες με προοπτική το διπλασιασμό του.
– Άμεση εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια (Μέσα Ατομικής Προστασίας, μέτρα για την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων, πρόσληψη ιατρού εργασίας)
– Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημιουργία σύγχρονου καθηκοντολογίου, παροχή νομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας απέναντι στις άδικες επιθέσεις που δέχονται.