Με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης από την Κλιματική Αλλαγή να είναι εμφανείς περισσότερο από ποτέ, πραγματοποιείται η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, (COP26), στη Γλασκώβη, η οποία ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.
Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά, ειδικά μετά τα πολλαπλά ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας, που συνδέουν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης, με απώλειες, οικονομικές, περιβαλλοντικές αλλά και ζωών.
Στην 26η Διάσκεψη για το Κλίμα υπάρχουν τέσσερις βασικοί πυλώνες. Η εξασφάλιση του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050 και η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η υιοθέτηση πρακτικών που θα προστατεύουν τις κοινότητες και τα φυσικά οικοσυστήματα. Η δέσμευση κεφαλαίων από τις πλουσιότερες χώρες αλλά και η συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση, να προσαρμοστεί με τις ανάγκες που προκύπτουν από την Κλιματική Κρίση, και τους στόχος που θα προκύψουν από τη Διάσκεψη της Γλασκώβης. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο μείγμα των πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπου μέχρι στιγμής έχουν βαθιά αντιπεριβαλλοντική οπτική , όπως ήταν και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων Πράσινων.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο Παρίσι, πριν από έξι χρόνια, τα 196 κράτη που υπέγραψαν τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Μετά τις φωτογραφίες από τις υπογραφές, η προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα-Οικολόγων Πράσινων, προχώρησαν σε αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που δεν είχαν καμία σχέση με τις συμβατικές δεσμεύσεις που είχαμε υπογράψει ως χώρα.
Το 2015 τα κράτη δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 έως δύο βαθμούς Κελσίου. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός του ΟΗΕ είναι όμως αρκετά απογοητευτικός. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα Unep υπολόγισε ότι τα υπάρχοντα σχέδια μείωσης του CO2 μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη μόνο κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος των 1,5 έως δύο βαθμών δεν μπορεί να πιαστεί.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αποτυχία αυτή έχει ήδη σοβαρές συνέπειες, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά και πιο βίαια και τα όρια ανατροπής του κλιματικού συστήματος θα μπορούσαν να ξεπεραστούν αμετάκλητα.
Περίπου 60 δισεκατομμύρια τόνοι αερίων του θερμοκηπίου εκπέμπονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Για να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς, οι ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα έπρεπε να είναι 28 δισεκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Αν δεν είναι η τελευταία ευκαιρία, είναι σίγουρα από τις τελευταίες ευκαιρίες, που έχουμε ως χώρα και ως πλανήτης για να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και ΝΑΙ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να πούμε ξεκάθαρο ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια.
Να προστατεύσουμε την βιοποικιλότητα. Να προωθήσουμε τις «πράσινες» θέσεις εργασίας. Να καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχια, που είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Να αναπτυχθεί ο πυλώνας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που ακολουθούμε. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές και το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ξεκάθαρα και προσηλωμένα θα υποστηρίξει αυτή την «πράσινη» μετάβαση».
Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη