Ο πρόσφατος φονικός σεισμός, ανοιχτά της Σάμου, θύμισε με τον πιο τραγικό τρόπο τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας, καθώς βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη.
Το Πράσινο Κίνημα θέλει πρώτα από όλα να συλλυπηθεί τις οικογένειες που θρήνησαν τα παιδιά τους στη Σάμο και να τους ευχηθεί κουράγιο για να αντέξουν, όπως και στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν στην γειτονική Σμύρνη.
Ο φονικός αυτός σεισμός ήρθε όμως να επιβεβαιώσει και όλα αυτά που καταγγέλλει το Πράσινο Κίνημα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες με υπογραφές τους και μέλη της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.
Το Πράσινο Κίνημα έχει τονίσει ότι σε περίπτωση ατυχήματος – οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται εκθετικά στη σεισμογενή Ελλάδα και στα μεγάλα θαλάσσια βάθη- οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες.
Αναλογιστείτε μόνο τι θα γινόταν αν ήταν σε λειτουργία κάποια εγκατάσταση στο Αιγαίο την ώρα του σεισμού. Σε τι μέγεθος θα έφτανε η οικολογική καταστροφή.Αξίζει να θυμίσουμε ότι τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος γύρω από τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις ήρθε να επιβεβαιώσει ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, με αφορμή τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων.Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συμφωνεί με όσα έχει επισημάνει το Πράσινο Κίνημα, πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσελέντης σε περιφερειακό μέσο ενημέρωση είπε χαρακτηριστικά: «Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς «ασεισμική», στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό.
Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό! «Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μέξικο» συνεχίζει ο καθηγητής.
«Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν. Το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικά γελοία περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε. Πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μία λεπτομερής μικροζωνική μελέτη του βυθού. Πρέπει με τεχνικές να δούμε που είναι τα σεισμογόνα ρήγματα, και δεύτερον εφόσον τοποθετηθεί η γεώτρηση και αρχίσει η πρώτη φάση της άντλησης να υπάρχουν δίκτυα τοπικά, υπάρχουν σήμερα τέτοιες τεχνικές με συστοιχία σεισμικών ραντάρ, με τα οποία εντοπίζουμε πολύ μικρούς σεισμούς.”
Σε δηλώσεις της η Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε σχετικά: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τον άδικο χαμό των δύο νέων παιδιών στη Σάμο. Συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και στις οικογένειες όσων έχασαν ανθρώπου και στη Σμύρνη. Μακάρι ο χρόνος να γιατρέψει τις πληγές τους, όσο αυτό είναι δυνατό. Το κόμμα μας νιώθει την μεγάλη ευθύνη ώστε αυτή η τραγωδία να μας διδάξει τι μας περιμένει στο θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων.
Παρά την καθολική σιωπή γύρω από τις επιπτώσεις και την αποδοχή των εξορύξεων ως «εθνικού στόχου» από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και των ΜΜΕ, τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών έχουν ξεκινήσει η μία μετά την άλλη να διοργανώνουν δράσεις ενάντια στις εξορύξεις, στις οποίες στέκεται δίπλα το Πράσινο Κίνημα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μοναδικές θάλασσες της χώρας μας, η αλιεία και ο τουρισμός κινδυνεύουν από τις τεράστιες “πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου” που σχεδιάζει η κυβέρνηση.Επίσης, θαλάσσια πλάσματα, όπως τα δελφίνια και οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών.»