Με αφορμή την συζήτηση για τις επικείμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αλλά και την πιθανότητα των εκλογών, το Πράσινο Κίνημα με θεσμική του παρέμβαση, ζητά εγκαίρως να αποκατασταθούν δύο σημαντικές αδικίες του εκλογικού νόμου.
Η πρώτη αφορά στην διακοπή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων που θέτουν υποψηφιότητα και η δεύτερη αφορά στους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Δημάρχους, οι οποίοι δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα αν δεν παραιτηθούν πρώτα από τη θέση που κατέχουν.
Για προφανείς λόγους ισονομίας και ισότιμης πρόσβασης στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι το Πράσινο Κίνημα απαιτεί την αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, όταν μάλιστα κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα δώσει το δικαίωμα σε όποιους εν ενεργεία Δημοσίους Υπαλλήλους επιθυμούν, να θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς Εθνικές Εκλογές, απρόσκοπτα και ισότιμα με τους λοιπούς Έλληνες πολίτες. Φυσικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα πρέπει να αναστέλλονται οι αρμοδιότητες τους, στη δημόσια διοίκηση, αλλά όχι ο μισθός τους.
Επίσης, από το Νομικό καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα θεωρείται κώλυμα εκλογιμότητας η υποβολή συμμετοχής στις Βουλευτικές Εκλογές των Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων αν δεν έχουν παραιτηθεί από τη θέση που κατέχουν. Έτσι δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ώστε να επιλέξουν εφόσον εκλεγούν να ασκήσουν είτε τα καθήκοντα του αιρετού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε αυτά του Βουλευτή.
Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε παραβίαση της αρχής της ισονομίας και του ακώλυτου δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Κατά την άποψη μας, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν υποψηφιότητα και μετά αν έχουν εκλεγεί να επιλέξουν τη μία από τις δύο θέσεις.
Κ. Καλογράνης: “Άμεση αποκατάσταση των αδικιών”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Στο Πράσινο Κίνημα έχουμε γίνει δέκτες δικαιολογημένων παραπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων που είχαν θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές και διεκόπη η μισθοδοσία τους για διάστημα δύο μηνών. Σημειώνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό. Θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα απαιτεί την αποκατάσταση της Συνταγματικής Νομιμότητας και ζητά να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα υποβολής συμμετοχής στις Βουλευτικές Εκλογές των Περιφερειακών, Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων χωρίς την υποχρέωσή τους να παραιτούνται των θέσεων τους προκειμένου να υποβάλλουν υποψηφιότητα στις Βουλευτικές εκλογές για να μην υπάρχει παραβίαση της αρχής της ισονομίας και του ακώλυτου δικαιώματος του εκλέγεσθαι.”