Απέτυχαν πάλι οι δήθεν άριστοι στην πολιτική προστασία
Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φωτιές. Εξάλλου, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν πρόσφατα το νομοσχέδιο της ευρωβουλής για την προστασία της φύσης.
Η χώρα συνεχίζει να βιώνει ξανά και ξανά τον πύρινο εφιάλτη, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να μην ερχόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά περιστατικά, το Πράσινο Κίνημα, υπενθυμίζει ότι πριν από λίγες ημέρες οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν στην ευρωβουλή, το νομοσχέδιο για την προστασία της φύσης. Φυσικά, τα ΜΜΕ της διαπλοκής δεν πρόκειται να αναφερθούν σε αυτό το πολιτικό γεγονός…
Πρώτα από όλα, το Πράσινο Κίνημα εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας, στο προσωπικό της πυροσβεστικής και των υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει το Πράσινο Κίνημα. Η φιλοσοφία που έχει περάσει ότι η Πολιτική Προστασία λειτουργεί συμπληρωματικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν υπάρχουν φωτιές, πρέπει να αλλάξει. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, φαίνεται ότι η κυβέρνησή του δεν έμαθε τίποτα από τις καταστροφές της προηγούμενης τετραετίας. Ούτε από το «μαύρο» ρεκόρ οκταετίας του 2021, με 1,3 εκατομμύρια καμένα στρέμματα γης, ούτε από το ολοκαύτωμα στη βόρεια Εύβοια το 2022…
Ο «νόμος Χαρδαλιά» του 2020 ξεχάστηκε στο συρτάρι, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραμένει χωρίς σαφή οργανωτική δομή και προσωπικό, ενώ οι Δασικές Υπηρεσίες και η Πυροσβεστική είναι υποστελεχωμένες και με ασυντήρητα οχήματα και εξοπλισμό. Παράλληλα, ασαφής παραμένει η κατανομή των αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων, προκαλώντας σύγχυση και καθυστερήσεις…
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι πυρκαγιές να συνεχίζουν να καταστρέφουν πολύτιμες δασικές εκτάσεις, αλλά και να πλήττουν κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, ακόμη και καταφύγια ζώων…
Το Πράσινο Κίνημα έχει προτάσεις και θα τις επαναλαμβάνει ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει τις προτάσεις του για να ξεκινήσει να αντιμετωπίζεται αυτή η τραγική κατάσταση. Χαρακτηριστικά, το κόμμα έχει ενημερώσει ότι το 2018 αμέσως μετά τις καταστροφές στο Μάτι ξεκίνησαν να εργάζονται στη Δασική Υπηρεσία μία σειρά από ειδικότητες, όπου εκπαιδευτήκαν θεωρητικά και πρακτικά και εξειδικεύτηκαν. Εργάστηκαν 16 μήνες στην πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, φύλαξη δασών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας, Υλοτόμοι, Δασεργάτες, Χειριστές μηχανημάτων έργων, Διοικητικοί και Φύλακες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος. Βάση του απολογισμού για το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Κι όμως το 2020 δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα με τη δικαιολογία της πανδημίας…
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.
Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών.
Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.
Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα οικολογικά υλικά αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής.
Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση, επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι με την δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, το 2020 όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, τα οποία πήγαν σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι, έτρεχαν τελευταία στιγμή να σώσουν ότι μπορούν. Όπως προκύπτει, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 11.931 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά πάνω από 152.000 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων. Έγιναν 15.696 αστικές πυρκαγιές κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι. Σε σχέση με το 2019, αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτοδασικών αλλά και αστικών πυρκαγιών.
Κώστας Καλογράνης: “Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε αυτό το κράτος”
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Πρώτα από όλα το Πράσινο Κίνημα εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες και τις ευχαριστίες του σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την τιτάνια προσπάθειά τους. Πρέπει όμως να ξέρουν οι αρμόδιοι ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των αληθινών αυτών ηρώων δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Δυστυχώς η κυβέρνηση θέλει, Πολιτική Προστασία, χωρίς οργάνωση, υποστελεχωμένη και με την πολιτική της καταστολής και όχι της πρόληψης. Και δεν ξεχνάμε ότι πριν από λίγες ημέρες οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν το ευρωνομοσχέδιο για την προστασία της φύσης…