Η «Οικολογία – Πράσινη Λύση» τοποθετείται ενάντια στο σχεδιαζόμενο έργο εγκατάστασης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, τάσσεται κατά της γενικότερης προοπτικής καύσης απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός του αστικού ιστού, τόσο στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης, καθώς κρίνεται ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά, αλλά και του συνόλου της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω μονάδα θα εξυπηρετεί τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης- Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας, Θεσσαλονίκης (60%), Δήμου Παιονίας από την ΠΕ Κιλκίς, το σύνολο των ΠΕ Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, συνολικής δυναμικότητας 262.700 τον./έτος.
Ακόμη, η θέση αυτή ενισχύεται αφενός λόγω της απουσίας μεθόδων και μέτρων μείωσης της βλαπτικότητας των απορριμμάτων και αφετέρου λόγω της μη εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού, και πιο συγκεκριμένα των στόχων του που αφορούν στην διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, όπως και στη ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων σε ποσοστά 50% επί του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων μέχρι το 2020. Σήμερα δεν έχει γίνει κανένα απολύτως έργο και υποδομή από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση.
Επιπρόσθετα, ενώ οι μελέτες της συγκεκριμένης μονάδος χρηματοδοτήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 μέσω ΕΣΠΑ και ολοκληρώνονται εντός του 2019, με διαδικασίες μελέτης δημόσιου έργου, με πρόσφατη απόφαση διυπουργικής επιτροπής το έργο εντάχθηκε στα ΣΔΙΤ. Η Οικολογία – Πράσινη Λύση τονίζει πως αυτή η επιλογή έγινε χωρίς την αναγκαία τεχνοοικονομική συγκριτική ανάλυση με στόχο την διασφάλιση της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών πόρων και κυρίως χωρίς αποφάσεις των εμπλεκόμενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο επικεφαλής της παράταξης, περιφερειακός σύμβουλος Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Για πολλοστή φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές με τα ερωτήματα να παραμένουν παρόμοια διαχρονικά. Θα πρέπει κάποιος επιτέλους να εξηγήσει στον πολίτη της Κεντρικής Μακεδονίας τον λόγο για τον οποίο δεν προτεραιοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα και βασικά έργα που προβλέπει ο Εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων και η βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, παρά μόνον προχωράνε οι μονάδες τελικής διάθεσης και προεπεξεργασίας.
Σε μια περιφέρεια που ψάχνουμε ως πολίτες να βρούμε πράσινο σημείο, διαλογή στην πηγή και γωνιές ανακύκλωσης, κάποιοι βιάζονται υπερβολικά να οδηγήσουν όσα περισσότερα απορρίμματα μπορούν στην παραγωγή δευτερογενών καυσίμων ώστε να τροφοδοτήσουν βιομηχανίες απαράδεκτα χωροθετημένες δίπλα στον αστικό ιστό της πόλης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Οι προσπάθειες όσων επιμένουν να μας θεωρούν Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε ότι αφορά την διαχείριση απορριμμάτων θα μας βρουν δυναμικά μπροστά τους “