Πράσινη Λύση στην Ενεργειακή Κρίση

Το Πράσινο Κίνημα στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πράσινη Λύση στην Ενεργειακή Κρίση

  • “Θερμάνετε τα σπίτια και όχι τον πλανήτη”: Πρωταγωνίστρια η αντιπροσωπεία του Πράσινου Κινήματος σε ακτιβιστική δράση στην Κοπεγχάγη 

Μία πολύ σημαντική συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το θέμα της συνεδρίασης ήταν οι «Πράσινες και κοινωνικές λύσεις για την ενεργειακή κρίση» και το Πράσινο Κίνημα, εκπροσωπήθηκε με ευρεία αποστολή. Στην συνεδρίαση ήταν οι δύο Συμπρόεδροι Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης, ο εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Ρόκος, ο πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος» Γιάννης Κυριακόπουλος, η πρώην βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας της Βουλής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Βαλέρια Τελικωστόγλου και το μέλος Γιώργος Ρόκος.
Μάλιστα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών η αντιπροσωπεία του Πράσινου Κινήματος πρωταγωνίστησε σε ακτιβιστική δράση έξω από το χώρο του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα άνοιξε μεγάλων διαστάσεων πανό που έγραφε “HEAT THW HOMES NOT THE PLANTET” (Θερμάνετε τα σπίτια και όχι τον πλανήτη”.
Στα των εργασιών του Συνεδρίου. Αυτή τη στιγμή ζούμε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις τιμές της ενέργειας να ξεπερνούν τη στέγη. Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονταν ήδη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές, οι ακραίες κλιματικές συνθήκες (π. παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια, εν μέρει συνδεδεμένη με τις κλιματικές συνθήκες. Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου σε πολλά κράτη μέλη τους τελευταίους μήνες επιτάχυνε την τάση των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας επιταχύνουν την κρίση κόστους ζωής και συντηρούν έναν φαύλο κύκλο περιορισμένων προϋπολογισμών των νοικοκυριών, αυξάνουν την επισιτιστική και ενεργειακή φτώχεια και τροφοδοτούν κοινωνική αναταραχή.
Περισσότεροι από 96,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν ήδη από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, που αντιπροσωπεύει περίπου το 22% του πληθυσμού της ΕΕ και ο αριθμός αυτός δυστυχώς θα αυξηθεί μόνο ως συνέπεια των σπειροειδών τιμών της ενέργειας και λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτό επηρεάζει επίσης την κοινωνία γενικότερα, καθώς οι δημόσιες, κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια ή τα σχολεία επηρεάζονται επίσης βαθιά από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Πολλές εταιρείες, ιδιαίτερα οι ΜΜΕ, πλήττονται σε μεγάλο βαθμό και δεν είναι σε θέση να μετακυλήσουν το αυξανόμενο ενεργειακό τους κόστος στους πελάτες τους, διατρέχοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να διατηρήσει την ενότητα και την αλληλεγγύη της Ευρώπης με μια σειρά μέτρων για να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ μακριά από τον ρωσικό άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να μειώσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών ενέργειας, ειδικά για τους πιο ευάλωτους . Τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει ευρωπαϊκές προτάσεις σε χρόνο ρεκόρ, αλλά έχουν επίσης παίξει μερικές φορές την εθνική τους κάρτα, ιδίως για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και την αναπλήρωση της αποθήκης αερίου τους ενόψει του φετινού χειμώνα. Επιπλέον, τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει κοινωνικά μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες της ΕΕ από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας.
Στη σύνοδο της ολομέλειας συζητήθηκε, τα άμεσα μέτρα που μπορούν να λάβουν τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του ευρωπαϊκού πληθυσμού και την αποφυγή δραματικών κοινωνικών συνεπειών του αυξημένου κόστους ζωής. Παράλληλα, αναλύθηκε τα δεδομένα, έτσι  ώστε να διασφαλιστεί ότι οι σημερινές δράσεις συμβάλλουν επίσης στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφέρθηκαν ποιες συγκεκριμένες λύσεις υπάρχουν που θα πρέπει να επαναληφθούν σε όλη την Ευρώπη για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πολύ σημαντική ήταν και η ανάλυση για το πως θα εξασφαλιστεί επαρκής και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για πράσινα και κοινωνικά μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση. Με την υποσημείωση, μάλιστα Πώς να διασφαλιστεί ότι η επαρκής χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη και σε τοπικό επίπεδο για την υλοποίηση έργων από κάτω προς τα πάνω και για να τεθούν οι πολίτες στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης.
Αξιοσημείωτη ήταν και η τοποθέτηση της αναγκαιότητας να διασφαλιστεί ότι οι Πράσινοι στα κράτη μέλη πρέπει να θεωρούνται ως ο κύριος πολιτικός παράγοντας για την προώθηση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και ο υποστηρικτής του δικαιώματος στην ενέργεια για όλους χωρίς όμως να βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων ή τα οικοσυστήματα.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η  Marie Toussaint, Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ τοποθετήσεις έκαναν η Terry Reintke, Συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ricarda Lang, συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων,, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN, η Sara Matthieu, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Bas Eickhout, Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Benedek Jávor, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Βουδαπέστης στην ΕΕ, βιολόγος και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Esther Lynch, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας, Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC).

Μετά τη συνεδρίαση ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Μόνο η Πράσινη Λύση, υπάρχει στην ενεργειακή κρίση. Η Πράσινη Μετάβαση, πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευημερίας. Η ευρωομάδα των Πρασίνων, εξειδίκευσε πολύ σωστά,  τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν».

Πράσινο κίνημα συνέδρειο Ευρώπη

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση μπάσκετ σε αναπηρικό αμαξίδιο
Επόμενο άρθροΕκδρομή στα Παράλια της Μικράς Ασίας