Πραγματοποίηση ελέγχων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για ψευδεπίγραφα φάρμακα στην ελληνική αγορά

Σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας, που δεν περιορίζονται μόνο στο κανονιστικό πλαίσιο των φαρμάκων, διαπίστωσε το Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κατά τους ελέγχους που διεξάγει σε νόμιμα σημεία διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), καθώς και σε μη αδειοδοτημένους χώρους.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ. Κατά τη διάρκεια  της έρευνας κατασχέθηκε πλήθος παραστατικών και σκευασμάτων από τα οποία προκύπτουν:  α) αγορές από μη νόμιμες πηγές, μεταξύ των οποίων και το διαδίκτυο,  β) πωλήσεις σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα να κατέχουν φάρμακα, εντός και εκτός Ελλάδος,  γ) διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ΕΟΦ θα επιβάλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις με την ολοκλήρωση κάθε σταδίου, ενώ οι περιπτώσεις που διαπιστώνεται ποινικό αδίκημα παραπέμπονται αρμοδίως.  Ο ΕΟΦ καλεί τους εμπλεκομένους στην αλυσίδα διανομής των φαρμάκων να είναι προσεκτικοί στις εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιούν, ελέγχοντας προσεκτικά την προέλευση και τη γνησιότητα των προϊόντων που παραλαμβάνουν, αλλά και τους υποψήφιους αποδέκτες των φαρμάκων.

Επιπλέον, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων EudraGMDP με τα στοιχεία των κατόχων άδειας χονδρικής πώλησης.

Προηγούμενο άρθροΤώρα σεισμός 13 χιλιόμετρα ΒΔ του Κιλκίς – Ταρακουνήθηκε η Θεσσαλονίκη – Αισθητός και στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΑπό το Υπουργείο Αθλητισμού προτάθηκε ο ορισμός ξένων διαιτητών στους αγώνες της Σούπερ Λίγκας