Πού βρίσκονται οι διαδικασίες για το εμβόλιο της Pfizer – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία έγκρισης εμβολίων θα μπορούσε να έρθει μόλις αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα το πρωί της Δευτέρας. Τα όργανα των αρμόδιων Οργανισμών στις ΗΠΑ, προχωρούν εντατικά τις διαδικασίες και όλα δείχνουν ότι αυτή της εβδομάδα, είναι πιθανόν να έχουμε σημαντικές ειδήσεις.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Η Pfizer (PFE) και ο Γερμανός συνεργάτης της BioNTech (BNTX) στα τέλη Νοεμβρίου έγιναν οι πρώτοι που υπέβαλαν άδεια για χρήση έκτακτης ανάγκης (EUA) στην FDA αφού διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο τους ήταν 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19. Περνώντας από μια EUA, οι φαρμακοποιοί μπόρεσαν να παρακάμψουν την τυπική διαδικασία διάρκειας πολλών μηνών για να λάβουν άδεια από το FDA (την αμερικανική Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων), δεδομένης της τρομερής κατάστασης με τον COVID-19 στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα μέλη του προσωπικού του FDA έχουν εξετάσει κλινικά δεδομένα από τη δοκιμή των φαρμακοποιών. Η υπηρεσία δήλωσε στις 20 Νοεμβρίου – την ίδια ημέρα που η Pfizer ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποβάλει αίτηση για EUA (ΕΕ) – ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση της εξωτερικής επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της, της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC), στις 10 Δεκεμβρίου.

Το VRBPAC θα επανεξετάσει τα δεδομένα και, στη συνέχεια, θα ψηφίσει το συντομότερο δυνατόν για το εάν θα προτείνει ή όχι η FDA να εγκρίνει το εμβόλιο. Αν και η σύσταση αυτή δεν είναι δεσμευτική, το FDA τιμά συνήθως το αποτέλεσμα αυτών των ψήφων. και δεν παίρνει απόφαση κόντρα σε αυτή την εισήγηση.

Ο  Gustave Perna, επικεφαλής της Επιχείρησης Warp Speed των ΗΠΑ, ο οποίος σκόπευε να επισπεύσει τη διαδικασία διανομής εμβολίου κοραναϊού, δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα εμβόλια θα αρχίσουν να διανέμονται σε αμερικανικές πολιτείες 24 ώρες μετά τη χορήγηση άδειας από το FDA. Την 1η Δεκεμβρίου, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) κυκλοφόρησαν το αρχικό σύνολο συστάσεων σχετικά με το ποιοι πληθυσμοί πρέπει να λαμβάνουν τις πρώτες παρτίδες οποιουδήποτε εγκεκριμένου εμβολίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες τους, οι πρώτες δόσεις πρέπει να προσφέρονται τόσο στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας όσο και σε εκείνους που ζουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης.

Οι διαδικασίες στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν προφανώς και αυτές στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και βρίσκεται λίγο πριν την έναρξη διαδικασίας εμβολιασμών.

Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος είναι το γεγονός, ότι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η μετοχή της Pfizer έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλεί την έγκριση του εμβολίου.

Και οι αγορές ως γνωστόν, ξέρουν πρώτες….

Προηγούμενο άρθροΒρετανία: Μια 92χρονη βρετανίδα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer
Επόμενο άρθροΥγεία: Η παγκόσμια ζήτηση για υπερκαταψύκτες συντήρησης των εμβολίων Covid-19 έχει υπετριπλασιασθεί