Πού βλέπουν οι αναλυτές τις τιμές του πετρελαίου – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Το πετρέλαιο ανέβηκε πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι χθες Δευτέρα στις διεθνείς αγορές, μια άνοδος που σύμφωνα με το Reuters υποστηρίζεται από την περιορισμένη προσφορά και τις ελπίδες για περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης το 2022, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ+ θέλει να συμφωνήσει σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και την ανησυχία για τον αντίκτυπο στη ζήτηση από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ή ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα Τρίτη στην αύξηση της παραγωγής. Η παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron έχει φέρει ρεκόρ κρουσμάτων και περιόρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς παγκοσμίως, με περισσότερες από 4.000 πτήσεις να ακυρώνονται την Κυριακή 2 Ιανουαρίου.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 39 σεντς, ή 0,5%, φθάνοντας στα 78,17 δολάρια το βαρέλι στις 1444 GMT, έχοντας νωρίτερα αυξηθεί έως και 79,05 δολάρια. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 25 σεντς ή 0,3%, στα 74,96 δολάρια.

«Τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται παγκοσμίως, εισάγονται περιορισμοί σε πολλές χώρες, ο κλάδος των αεροπορικών ταξιδιών, μεταξύ άλλων υποφέρει, ωστόσο η αισιοδοξία των επενδυτών είναι ορατή», δήλωσε ο Tamas Varga στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρείας PVM.

 «Με λίγα λόγια, το 2021 έδειξε ότι ο πόλεμος ενάντια στον κορωνοϊό είναι νικηφόρος, αν και ο δρόμος προς τη νίκη είναι στρωμένος με απροσδόκητες ανατροπές» προσέθεσε ο ίδιος.

Πολλά σχολεία των ΗΠΑ που κανονικά θα υποδέχονταν μαθητές πίσω στις τάξεις τη Δευτέρα καθυστερούν τις ημερομηνίες έναρξης τους, προσπαθούν να δοκιμάσουν μαθητές και δασκάλους και προετοιμάζονται, ως έσχατη λύση, να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς τα κρούσματα ρεκόρ COVID-19 από την παραλλαγή Omicron σαρώνουν την χώρα. Αντίστοιχες μεθοδεύσεις και προβληματισμοί υπάρχουν και στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το πετρέλαιο κέρδισε κάποια υποστήριξη από τη διακοπή στη Λιβύη. Η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα για μια εβδομάδα λόγω συντήρησης του εκεί αγωγού.

Πέρυσι, το Brent αυξήθηκε κατά 50%, ωθούμενο από την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία του COVID-19 και τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, παρόλο που οι μολύνσεις έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ παγκοσμίως.

Κάποιοι βλέπουν περισσότερα κέρδη το 20222

«Οι τιμές του αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων θα πρέπει να ωφεληθούν από την κίνηση της ζήτησης πετρελαίου πάνω από τα επίπεδα του 2019», ανέφερε μια έκθεση από αναλυτές της UBS. «Αναμένουμε ότι το Brent θα ανέλθει σε εύρος 80–90 $ το 2022».

Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι η επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων
Επόμενο άρθροΙσραήλ: Νεκροί δύο χειριστές ελικοπτέρου της αεροπορίας ναυτικού που συνετρίβη