Σημαντική μείωση σημειώνει ο πληθωρισμός στην χώρα μας έχοντας προσγειωθεί στο 3% τον Απρίλιο, από 4,6% τον Μάρτιο ωστόσο παραμένει υψηλός σε αρκετά βασικά αγαθά όπως είναι τα τρόφιμα.
Πληθωρισμός στα τρόφιμα μάλιστα που είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στο ψωμί στην χώρα μας βρίσκεται στο 17% ενώ στην ευρωζώνη στο 14,6%. Αντίστοιχα στο μοσχάρι οι ετήσιες μεταβολές φθάνει το 15,2% από 8,6% στην ευρωζώνη, στο χοιρινό στο 14,1% από 10,7% στις χώρες της ευρωζώνης, στο βούτυρο στην χώρα μας 16,8% και στην ευρωζώνη 6,1% ενώ στον καφέ στο ο πληθωρισμός φτάνει στο 12,8% από 10% στην ευρωζώνη.
Με ρυθμούς χελώνας γίνονται οι μειώσεις των τιμών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη σούπερ μάρκετ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται μειώσεις στα σπορέλαια, στα χαρτικά, στο αγελαδινό γάλα και στα παραγόμενα από αυτό προϊόν όπως είναι τα τυροκομικά και το βούτυρο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πότε θα μπορέσουν να δουν μειώσεις οι καταναλωτές σε περισσότερα βασικά αγαθά. Μειώσεις στις τιμές των προϊόντων θα γίνουν από μεμονωμένες εταιρείες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εφόσον οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα συνεχίζουν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Ενώ «προσγείωση» του πληθωρισμού σε λογικά επίπεδα, εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος του 2023. Ωστόσο αναλυτές τραπεζικών οίκων που συμμετείχαν σε έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στα επίπεδα του 2% το 2025.
Σε κάθε περίπτωση οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη παρά την σημαντική μείωση σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο μπρεντ. Το φυσικό αέριο την εβδομάδα έχει πέσει κάτω από τα 25 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν υπενθυμίζεται πέρυσι τον Αύγουστο είχε προσεγγίσει τα 350 ευρώ ενώ η ηλεκτρική ενέργεια έχει φτάσει κάτω από τα 100 ευρώ την μεγαβατώρα και το πετρέλαιο μπρεντ κινείται πέριξ των 75 με 80 δολαρίων το βαρέλι. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι εφόσον συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, ορισμένες εταιρείες θα προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμών με στόχο να μην απολέσουν μερίδια αγοράς και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.
Όπως επισημαίνουν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα δεν μπορεί να ακολουθήσει τον γενικό πληθωρισμό, καθώς για την πλειονότητα των προϊόντα που παράγονται σήμερα, οι πρώτες ύλες έχουν αγορασθεί αρκετούς μήνες πριν όταν οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Επίσης, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο το οποίο τυποποιήθηκε όταν η τιμή του από τους παραγωγούς ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.