Πόσο μπορούν να συντηρηθούν και να αποθηκευτούν τα τρόφιμα; Χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να σας χρειαστούν

Σύμφωνα με ευρήματα από ανασκαφές και ναυάγια, μαθαίνουμε πως κατά την αρχαιότητα ο άνθρωπος αποθήκευε την τροφή του με διάφορους τρόπους με σκοπό να την συντηρήσει ή να την μεταφέρει μέσα σε αμφορείς και αγγεία πολύ καλά σφραγισμένα. 

alimperti maria katsani
Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Έτσι σε όποια χώρα και αν πας, είτε της ανατολικής είτε της δυτικής Μεσογείου, θα βρεις παντού τέτοια σημάδια των αρχαίων Ελλήνων, που ξεπερνώντας τις αποστάσεις και τους φόβους τους, διαβάζοντας τα άστρα, ανακάλυπταν νέους κόσμους, νέες πατρίδες της τότε εποχής και άφησαν ανεξίτηλη κληρονομιά τον Ελληνικό πολιτισμό και σ’ όλη την ανθρωπότητα ακόμα και στην συσκευασία αλλά και την μεταποίηση της τροφής  έχοντας σκοπό να την συντηρήσουν.

Κόκκινο αναλλοίωτο κρασί που εμπεριείχε μέλι, μέντα, κέδρο, ρετσίνι και κανέλα που αναδείκνυε την εξαιρετική γνώση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες στην επεξεργασία και συντήρηση του κρασιού βρέθηκε σε ναυάγια σε εκατοντάδες μέτρα βάθους των ωκεανών μέσα σε αμφορείς που μετέφεραν πλοία που ναυάγησαν.

Κεράσι γλυκό κουταλιού
Κεράσι γλυκό κουταλιού

Ενώ, Μέλι, Κριθάρι, φακές, σύκα, σταφύλι, ελιές, ελαιόλαδο, παστό κρέας και τυρί μέσα σε λάδι έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε αμφορείς σε εξαιρετική κατάσταση παρά τα χιλιάδες χρόνια που έχουν περάσει από την παραγωγή και την συσκευασία τους.

Σήμερα με την χρήση του ψυγείου και των συντηρητικών που δίνουν μακρά διάρκεια στην τροφή κάναμε την ζωή μας «πιο εύκολη» και καταργήσαμε τις αποθήκες και τα κατώγια που είχαν την κατάλληλη θερμοκρασία για να συντηρούνται τα τρόφιμα πολύ καιρό και περάσαμε στην αντίπερα όχθη της συντήρησης τροφίμων που θέλουν προσοχή για να διατηρηθούν λίγες ημέρες εντός και εκτός ψυγείου.

Αν είστε από τους προνοητικούς που μαζεύουν τρόφιμα στα ντουλάπια για έκτακτη ανάγκη είτε παρασκευάζετε τα δικά σας τρόφιμα καλό είναι να ξέρετε και ποια είναι η διάρκεια συντήρησής τους έτσι ώστε να είναι κατάλληλα για κατανάλωση.

  • Το αλάτι βρίσκεται παντού στη φύση, διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και στο νερό ορισμένων λιμνών ή σε στερεή κατάσταση μέσα στη γη. Έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για τη διατήρηση άλλων τροφών, λόγω του ότι αφαιρεί την υγρασία, η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα στο ντουλάπι. Ο λόγος είναι η προσθήκη του ιωδίου, το οποίο μειώνει το χρόνο ζωής του και μπορεί να κρατήσει μέχρι περίπου 5 χρόνια.
  • Οι κονσέρβες είναι μια από τις πρώτες τροφές που μας έρχεται πάντα στο μυαλό σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς μπορεί να έχει μέχρι και 5 χρόνια ζωής και να τις ξεχάσετε στο ντουλάπι σας για πολύ καιρό, υπάρχουν και με διάρκεια ζωής και 10 χρόνια ή και ακόμα περισσότερο, ανάλογα με τη μέθοδο συσκευασίας και τα συντηρητικά. Όπως και να ’χει, όμως, το συντηρημένο τρόφιμο, χωρίς να σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό, έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από το αντίστοιχο φρέσκο.
  • Το άσπρο ρύζι διατηρεί το διατροφικό του περιεχόμενο και τη γεύση του για 30 χρόνια, όταν αποθηκεύεται σε δοχεία χωρίς οξυγόνο και θερμοκρασίες κάτω των 4 βαθμών Κελσίου.
  • Το καστανό ρύζι, διαρκεί το πολύ μέχρι 6 μήνες, λόγω των φυσικών ελαίων που βρίσκονται στο πίτουρο.
  • Το μέλι είναι ίσως η μοναδική τροφή που κρατά πραγματικά για πάντα, χάρη στη μαγική του χημεία και την εργασία των μελισσών. Η επεξεργασία του μελιού προσθέτει ακόμη περισσότερα χρόνια στη ζωή του και αν σφραγιστεί σωστά, η υγρασία δεν απορροφάται και το μέλι παραμένει το ίδιο σε υφή και γεύση για πάντα. Το παλιότερο βάζο με μέλι στον κόσμο, μάλιστα, πιστεύεται ότι είναι 5,5 χιλιάδων χρόνων.

 

μέλι
Μέλι
  • Η ζάχαρη άχνη και η κρυσταλλική ζάχαρη συντηρούνται καλύτερα σε αεροστεγή δοχεία, έτσι ώστε να μένει εκτός η υγρασία.
  • Τα φασόλια και οι φακές μετά από 30 χρόνια είναι κατάλληλα για κατανάλωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ενώ η πρωτεΐνη τους παραμένει εύπεπτη και σταθερή με το πέρασμα των χρόνων.
  • Το γάλα σε σκόνη μπορεί να μην έχει και τόσο καλή γεύση, αλλά ένας από τους λόγους ύπαρξης του γάλακτος σε σκόνη είναι ότι διαρκεί περισσότερο, συν του ότι είναι πιο εύχρηστο στις μεταφορές και την αποθήκευση από το φρέσκο.
  • Η αγαπημένη τροφή όλων των εξερευνητών είναι το αποξηραμένο κρέας, είναι μια πηγή πρωτεΐνης που διαρκεί πολύ.
  • Το παστό κρέας στην μορφή «αέρος» μπορεί να διαρκέσει η ζωή του για 10 χρόνια ενώ υπάρχουν και αλλαντικά που συντηρούνται μόνο στο ψυγείο.
κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

 

  • Τα τουρσιά και τα αλίπαστα σε άρμη ή ξύδι καταστρέφονται και αλλοιώνονται από το υλικό συντήρησης μέχρι να εξαφανιστούν μέσα σε αυτό σε ένα ή και περισσότερα χρόνια.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά και σπόροι μπορούν να διατηρηθούν σε βάζα κλεισμένα αεροστεγής 2 -10 χρόνια, σε άλλη περίπτωση θα δημιουργηθούν έντομα που θα τα καταφάνε.
  • Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού μπορεί να διατηρηθούν από 2 μήνες έως και 3 χρόνια, ανάλογα με τον τρόπο συντηρήσεις και σφράγισης των βάζων. Σε περιπτώσεις γλυκών και μαρμελάδων εμπορίου που συσκευάζονται και έχουν συντηρητικά κατά την παραγωγή τους μπορεί να διατηρηθούν και 10 χρόνια αλλά δεν είναι και τόσο καλά για την υγεία μας.
όσπρια
Όσπρια

Σίγουρα οι αγορές στο super market είναι εύκολες γιατί μπορεί να βρεις τα πάντα μόνο σε ένα κατάστημα, όμως την μαγεία του παλιού παντοπωλείου ή της υπόγειας αποθήκης των παππούδων μας με τις υπέροχες μυρωδιές και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα δεν θα τις απολαύσουμε παρά μόνο αν παρασκευάζουμε τα «δικά μας προϊόντα» και αποθηκεύοντας τα με τους παραδοσιακούς τρόπους φύλαξης.

Προηγούμενο άρθροΈστειλαν φάκελο με σφαίρα στο Νίκο Κοτζιά
Επόμενο άρθροΑ1 ΕΠΣ Ημαθίας (25η αγ.): Αποτελέσματα – Βαθμολογία – Επόμενη αγωνιστική