Αν σας ρωτούσαν πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας συνολικά, τι θα απαντούσατε; Θα σκεπτόσασταν πως τα υλικά αγαθά είναι πια δύσκολα να τα αποκτήσετε, άρα δεν είσαστε και ικανοποιημένοι;
Μήπως σας απασχολεί το γεγονός πως κάποτε ο τραπεζικός λογαριασμός σας ήταν γεμάτος και τώρα είναι άδειος; Πορεύεστε και σεις όπως οι πολλοί που ψάχνουν να βρουν την ευτυχία στο χρήμα;
Και όμως έτσι πορεύονται οι περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή μας και ψάχνουν κάπου εκεί γύρω από το χρήμα να βρουν την ευτυχία, προφανώς την συγχέουν με την καλοπέραση και έρχονται οι στατιστικές να διαψεύσουν την συνύπαρξη χρήματος και ευτυχίας!
Στην Ελβετία τέθηκε ερώτημα σε πληθυσμό αστών, «Αναλογιζόμενοι όλες τις παραμέτρους, πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας συνολικά;». Το αποτέλεσμα ήταν κατά μέσο όρο στο 7,93 με άριστα το 10 και φυσικά δεν ερωτήθηκαν «Πόσο ευτυχισμένοι είστε;». Στην Ζιμπάμπουε όμως τέθηκε το ερώτημα «Πόσο ευτυχισμένοι είστε;» και σε κλίμακα με άριστα το 10, οι άνθρωποι αυτοί απάντησαν τοποθετώντας το βαθμό ευτυχίας τους στο 2,83.
Η ευτυχία φαίνεται πως πολλαπλασιάζεται στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον Εθελοντισμό και τις αγαθοεργίες, αφού έχουν ως μότο «είναι καλύτερο να δίνεις από το να παίρνεις». Οπότε προσφέροντας σε όποιον έχει ανάγκη γίνεσαι πιο ευτυχισμένος, ενώ οι άνθρωποι που προσφέρουν σε ευπαθείς ομάδες ανθρώπων είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο, έτσι τουλάχιστον λέει μια μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Buffalo.
Αποδεικνύεται έμπρακτα πως άνθρωποι με μικρά εισοδήματα κοντά στο όριο της φτώχιας, βοηθούν και προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους, πέρνουν τεράστια χαρά μέσα από την ίδια την πράξη τους.
Αντίθετα άνθρωποι με τραπεζικούς λογαριασμούς και με μεγάλες περιουσίες συμπεριφέρονται σαν σπαγκοραμμένοι και μίζεροι και φυσικά αυτό δεν τους κάνει ευτυχισμένους.
Δεν μπορεί να συνδέονται τα συναισθήματα με τα χρήματα γιατί σύμφωνα με τις μελέτες δεν είναι ο πλούτος που πρέπει να έχει κάποιος για να κατακτήσει την ευτυχία, αντίθετα πρόκειται για ένα βαθύ συναίσθημα, που εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο και τους στόχους που έχει θέσει εκείνος για το πως πρέπει να πετύχει ή να ζήσει.
Το χαμόγελο στα χείλη πρέπει να βγαίνει πηγαία και χωρίς αρνητικές- σκέψεις και οι άνθρωποι να κινούνται μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, να βάζουν στόχους που να είναι εφικτοί, να μαθαίνουν να χαίρονται με τα λίγα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, όταν έχεις μάθει στα πολλά και ξαφνικά βρεθείς με λίγα… κάτι που στις ημέρες μας είναι κανόνας και όχι απλά συχνό φαινόμενο, χάνει τις ισορροπίες σου.
Και για να έχουμε άλλοθι σε αυτά μας τα λόγια ακούμε τους επιστήμονες που λένε ότι ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα φτιαγμένο για να είναι αισιόδοξο και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα!