Πώς θα ανοίξει, αν ανοίξει η εστίαση – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Να παραμείνουν κλειστά εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και το Δεκέμβριο εξετάζει ως το επικρατέστερο σενάριο η κυβέρνηση, με στόχο να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μελετούν καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία και αναμένουν τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία, δηλαδή ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, θανάτων αλλά και διασωληνωμένων δεν αφήνουν περιθώρια για να ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης ενός του Δεκεμβρίου. Στο κυβερνητικό επιτελείο συμφωνούν όλα τα στελέχη ότι πρωτίστως θα πρέπει να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε κάθε ευκαιρία, επισημαίνει ότι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα στηριχθούν και τους πρώτους μήνες του 2021, καθώς το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές εξελίξεις. Εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  αναμένεται να πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Στο συρτάρι υπάρχει και plan b στην περίπτωση που αποφασισθεί να ανοίξουν, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις τα καταστήματα εστίασης. Σύμφωνα πάντα, με πληροφορίες το σενάριο που εξετάζεται είναι να λειτουργήσουν από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου μόνο οι καφετέριες και μόνο οι εξωτερικοί χώροι. Να μην επιτραπεί δηλαδή η λειτουργία εστιατορίων και μπαρ.

Εάν τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι έχουν μειωθεί σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό, τότε μπορεί να συζητηθεί να ανοίξουν και τα εστιατόρια, με τις πιθανότητες ωστόσο να είναι ελάχιστες. Ακόμη όμως και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, εάν συμβεί κάτι τέτοιο υα μπουν πολύ αυστηροί κανόνες. Για παράδειγμα κάθε εστιατόριο θα πρέπει να δέχεται τους πελάτες τους μόνο με κράτηση, ενώ η πληρότητα σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 50%. Μάλιστα δεν αποκλείεται να θεσπιστούν ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις που θα αφορούν ακόμη πιο λιγότερα άτομα ανά τ.μ. Σε κάθε περίπτωση στα τραπέζια θα μπορούν να συνευρίσκονται μόνο τέσσερα άτομα ενώ δεν αποκλείεται να γίνονται και συστάσεις στους πελάτες να παραμένουν μέσα στα εστιατόρια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Και στα δύο σενάρια το μόνο σίγουρο είναι ότι 80.000 επιχειρήσεις της εστίασης θα συνεχίσουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή είτε να υπολειτουργούν με χιλιάδες από τους συνολικά 300.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο να μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και να λαμβάνουν και τον επόμενο μήνα την ειδική αποζημίωση έως 800 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΗ πρόκληση της κρυοσυντήρησης και κρυομεταφοράς των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2
Επόμενο άρθροΝοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας επισκέπτεται ο υφυπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ