Πως πρέπει να είναι το γραφείο του μικρού σας μαθητή – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ήρθε η ώρα, το αγγελούδι σας να πάει στο σχολείο και εσείς πρέπει να του φτιάξετε το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορεί να συγκεντρωθεί, έτσι ώστε οι προσπάθειες και οι κόποι του να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. 

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ένα δωμάτιό σωστά οργανωμένο, με απαραίτητα αντικείμενα και έπιπλα που θα το ξεκουράζουν και δεν θα του αποσπούν την προσοχή σίγουρα θα το βοηθήσουν να ξεκινήσει καλά αυτή τη νέα περίοδο στη ζωή του και σχολική χρονιά.

Το παιδί σας παίζει, ξεκουράζεται, αλλά και διαβάζει στον δικό του χώρο, στο δωμάτιό του, που πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να αισθάνεται άνετα και ευχάριστα. Τώρα, είναι η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το δωμάτιό του μικρού μαθητή με καλή οργάνωση, χωρίς να κάνετε περιττά έξοδα και χωρίς να το φορτώσετε υπερβολικά, αρκεί να έρθετε στη θέση του και να σκεφθείτε όπως ένα παιδί και όχι όπως ένας ενήλικας, ή καλύτερα ρωτήστε το… συνεργαστείτε στην επιλογή των επίπλων και του χρώματος του γραφείου του. Τα παιδιά θέλουν χώρο, τα στριμωγμένα δωμάτια με τα πολλά και ογκώδη έπιπλα τα καταπιέζουν.

Σημασία  μεγάλη δώστε στον σωστό εξαερισμό του χώρου, μην δίνετε στο παιδί σας το τυφλό δωμάτιο του σπιτιού, αντίθετα παραχωρήστε του το πιο φωτεινό και με την καλύτερη θέα του σπιτιού σας.

Προτιμήστε έπιπλα με λείες επιφάνειες, βαμμένα με μη τοξικά χρώματα και βερνίκια, λιτά χωρίς γωνίες, και όσο λιγότερο φορτωμένα γίνεται.

Το γραφείο του πρέπει να είναι στα μέτρα του και όχι στα μέτρα ενός ενηλίκου, πρέπει να είναι ανάλογο με το ύψος του παιδιού και η σχέση γραφείου-καθίσματος πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η σπονδυλική στήλη του παιδιού σε καθιστή στάση να σχηματίζει με τους μηρούς του γωνία 90 μοιρών.

Επιλέξτε η καρέκλα για το γραφείο του να είναι ρυθμιζόμενη, ώστε να προσαρμόζεται με το ύψος του παιδιού και να έχει 5 ροδάκια για μεγαλύτερη σταθερότητα. Το ύψος του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε τα γόνατα του παιδιού να σχηματίζουν ορθή γωνία και η πλάτη του καθίσματος να ακολουθεί τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης.

Το παιδί πρέπει να φτάνει άνετα τα βιβλία μέχρι και το τελευταίο ράφι της βιβλιοθήκης του. Μην την φορτώνετε με παλιά δικά σας βιβλία, δεν είναι αποθήκη… υπάρχουν ωραία βιβλία στα βιβλιοπωλεία για την ηλικία του…

Όσο υπάρχει το φως της ημέρας όλα είναι καλά αλλά τι γίνεται όταν σκοτεινιάζει. Είναι αρκετό ένα πορτατίφ που το φως του θα πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας.

Ναι το αγγελούδι σας μεγάλωσε και πήγε σχολείο όμως να μην ξεχνάτε πως ένας μαθητής του δημοτικού παραμένει πάνω απ’ όλα παιδί. Έχει ανάγκη τα παιχνίδια του, θέλει τον χώρο του και τους φίλους του.

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Απάντηση της κας Σοφίας Κωταΐδου σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας
Επόμενο άρθροΗ θαυμάσια εκπομπή της 4ε «Στον Τόπο που Γεννήθηκα» στο Τυχερό Έβρου