Τα φρούτα και τα λαχανικά που έρχονται στο πιάτο μας είναι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα και μικροοργανισμούς που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Σήμερα θα μάθουμε πως θα τα πλένουμε έτσι ώστε να μπορούμε να τα απολαύσουμε με ασφάλεια.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας έκανε μία έρευνα η οποία έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στις αγορές δεν είναι πλυμένα, και αυτό συμβαίνει γιατί τα όταν πλυθούν και δεν στεγνώσουν καλά κινδυνεύουν να σαπίσουν και μάλιστα πιο γρήγορα από ότι αν θα ήταν στεγνά έτσι περιέχουν ολικά ή μερικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Φυσικά όλοι ξέρουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να καταναλώνονται άπλυτα, τα πλένουμε όμως με τον σωστό τρόπο;
Την λύση την βρίσκουμε σε μια παλιά μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία για την συντήρηση τροφών, όταν ήθελαν να αποξηράνουν ή να κάνουν τουρσί κάποιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, οι οποίοι έπλεναν ότι ήθελαν με νερό και ξύδι.
Με τον τρόπο αυτό απομάκρυναν τα έντομα και τους μικροοργανισμούς που ήταν κριμένοι και στο πιο απόκρυφο μέρος των φρούτων και λαχανικών γιατί δεν άντεχαν την μυρωδιά του ξυδιού, ψοφούσαν και επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού.
Οι ειδικοί λοιπόν έρχονται σήμερα να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αλλά όχι μόνο για τα έντομα αλλά και για την απομάκρυνση και εξουδετέρωση των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων.
Ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε επικίνδυνα χημικά από φρούτα και λαχανικά είναι να τα αφήνετε μέσα σε ένα διάλυμα από νερό και ξύδι σε αναλογία 10% ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μπόλικο τρεχούμενο νερό.
Σε φρούτα και λαχανικά που έχουν μαλακό περίβλημα και έχουν πόρους στην επιφάνειά τους όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες να χρησιμοποιήσετε αντί για ξύδι, χυμό λεμονιού που δεν απορροφάται από το φρούτο και δεν θα αλλοιώσει την γεύση του.
Τα φρούτα και λαχανικά στα οποία χρησιμοποιούνται περισσότερα φυτοφάρμακα είναι:
Μήλα, νεκταρίνια, κεράσια, φράουλες, σταφύλια, ροδάκινα, σέλινο, αρακάς, πατάτες σπανάκι, πιπεριές.
Τα φρούτα και λαχανικά, που χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους τα λιγότερα φυτοφάρμακα, είναι:
Το καλαμπόκι, η μελιτζάνα, το λάχανο, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, οι γλυκοπατάτες, ο ανανάς, το μάνγκο, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι.
Στα βιολογικά δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα αλλά μπορεί να έχουν αναπτυχθεί έντομα, στην περίπτωση αυτή αφιερώστε λιγότερο χρόνο για να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας.
Διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου γιατί έτσι βοηθάτε την διάσπαση του φυτοφαρμάκου, ενώ στην περίπτωση που τα βάζετε στο ψυγείο, φροντίστε πρώτα να τα έχετε πλύνει καλά.