Πως διαλέγουμε το καλό καρπούζι

Μην νομίσετε ότι είναι εύκολο να διαλέξετε ένα καρπούζι που θα σας βγάλει στην παρέα ασπροπρόσωπους.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα

Εμείς σας «μυούμε» στα μυστικά επιλογής τους

  • Κάθε καρπούζι στη μια πλευρά έχει το σημάδι του που υποδηλώνει τη θέση που ακουμπούσε στο έδαφος. Παλαιότερα μάλιστα ή ακόμα και σήμερα στις βιολογικές καλλιέργειες έστρωναν άχυρο σε αυτή την πλευρά.
  • Αν είναι πράσινο ή ασπρίζει το καρπούζι είναι άγουρο
  • Αν όμως είναι έντονο κίτρινο αυτό το σημάδι μαρτυρά την ωριμότητά του.

Αυτό θα επιλέξετε.

  • Ο ήχος του καρπουζιού όταν χτυπάς ελαφρά στη μέση παίζει ρόλο σημαντικό στην ποιότητα.
  • Αν ο ήχος του είναι βαρύτονος δηλαδή βαθύς και υπόκωφος το καρπούζι είναι ζουμερό και νόστιμο.
  • Αν ο ήχος είναι σύντομος και κοφτός τότε το καρπούζι είναι πολύ άγουρο.
  • Το κοτσάνι έχει τη δική του συμμετοχή στην επιλογή του απόλυτου καλοκαιρινού φρούτου, αφού κρατά καλά κρυμμένο το μυστικό της φρεσκάδας του.
  • Αν έχει χλωρό κοτσάνι και οπωσδήποτε πράσινο σημαίνει ότι είναι φρέσκοκομμένο.
  • Αν είναι ξερό το κοτσανάκι του σημαίνει ότι έχει μείνει πάρα πολύ μέρες στην αποθήκη και ίσως στον ήλιο.
  • Ένα άλλο μυστικό είναι «ένα δροσερό μπανάκι» πριν μπει στο ψυγείο, για να καθαρίσει καλά.
  • Το αφήνουμε τουλάχιστον 1-2 ώρες στο ψυγείο να δροσίσει.
  • Αν τυχόν και μείνει καρπούζι από την «επιδρομή» τότε το καλύπτουμε με διαφάνεια ή το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε σε μπολ κλεισμένο.

ΚΑΡΠΟΎΖΙ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη με εκπροσώπους της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Μ. Βορίδη με εκπροσώπους της συνεταιριστικής οργάνωσης «ΘΕΣ Γάλα»