Πως διαλέγουμε το καλό καρπούζι

Μην νομίσετε ότι είναι εύκολο να διαλέξετε ένα καρπούζι που θα σας βγάλει στην παρέα ασπροπρόσωπους.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα

Εμείς σας «μυούμε» στα μυστικά επιλογής τους

  • Κάθε καρπούζι στη μια πλευρά έχει το σημάδι του που υποδηλώνει τη θέση που ακουμπούσε στο έδαφος. Παλαιότερα μάλιστα ή ακόμα και σήμερα στις βιολογικές καλλιέργειες έστρωναν άχυρο σε αυτή την πλευρά.
  • Αν είναι πράσινο ή ασπρίζει το καρπούζι είναι άγουρο
  • Αν όμως είναι έντονο κίτρινο αυτό το σημάδι μαρτυρά την ωριμότητά του.

Αυτό θα επιλέξετε.

  • Ο ήχος του καρπουζιού όταν χτυπάς ελαφρά στη μέση παίζει ρόλο σημαντικό στην ποιότητα.
  • Αν ο ήχος του είναι βαρύτονος δηλαδή βαθύς και υπόκωφος το καρπούζι είναι ζουμερό και νόστιμο.
  • Αν ο ήχος είναι σύντομος και κοφτός τότε το καρπούζι είναι πολύ άγουρο.
  • Το κοτσάνι έχει τη δική του συμμετοχή στην επιλογή του απόλυτου καλοκαιρινού φρούτου, αφού κρατά καλά κρυμμένο το μυστικό της φρεσκάδας του.
  • Αν έχει χλωρό κοτσάνι και οπωσδήποτε πράσινο σημαίνει ότι είναι φρέσκοκομμένο.
  • Αν είναι ξερό το κοτσανάκι του σημαίνει ότι έχει μείνει πάρα πολύ μέρες στην αποθήκη και ίσως στον ήλιο.
  • Ένα άλλο μυστικό είναι «ένα δροσερό μπανάκι» πριν μπει στο ψυγείο, για να καθαρίσει καλά.
  • Το αφήνουμε τουλάχιστον 1-2 ώρες στο ψυγείο να δροσίσει.
  • Αν τυχόν και μείνει καρπούζι από την «επιδρομή» τότε το καλύπτουμε με διαφάνεια ή το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε σε μπολ κλεισμένο.