Πως μπήκε το π@π@κι στα e-mail και στη ζωή μας – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το π@π@κι, υπήρχε ως σύμβολο στις γραφομηχανές πάνω από 100 χρόνια  πριν την δημιουργία του πρώτου e-mail, μέχρι που ένας καλός προγραμματιστής  το έβαλε στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ο Ρέι Τόμλινσον, o προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών έστειλε το πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον εαυτό του το 1971.

Οι πρώτοι υπολογιστές που υπήρχαν ήταν εκείνη την εποχή ήταν μόνο δεκαπέντε και ήταν συνδεδεμένοι στο Arpanet, που ήταν ο πρόγονος του Διαδικτύου, αλλά μην φαντάζεστε πως ήταν εύκολος ο τρόπος να στείλεις μήνυμα στους άλλους υπολογιστές όπως είναι σήμερα.

Ο καλός προγραμματιστής Τόμλινσον αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι χρήσιμο, και με σκληρή δουλειά έξι ωρών για δύο εβδομάδες, αλλά και με πολύ δυσκολία εργαζόταν με δύο μηχανήματα σε απόσταση πέντε μέτρων.

Στην αρχή έστελνε δοκιμαστικά μηνύματα από το πρώτο μηχάνημα, στο δεύτερο και ο ίδιος μετακινούνταν και  έλεγχε το ταχυδρομικό κουτί του δεύτερου μηχανήματος ελπίζοντας κάποιο να φτάσει.

Η μεγάλη στιγμή για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έφτασε μετά από πολλές διαφορετικές προσπάθειες όταν ένα από τα μηνύματά του πέρασε από το ένα μηχάνημα στο άλλο, έτσι γεννήθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ο ίδιος έλεγε πως:  «Ήταν απλώς μεράκι, κάτι βολικό που έπρεπε να το δοκιμάσω» . Ο Τόμλινσον  εργαζόταν παράλληλα και στην κανονική σου δουλειά, είχε βάλει σκοπό να φτιάξει κάτι χρήσιμο χωρίς να ξέρει τι επανάσταση  θα ακολουθήσει στο διαδίκτυο.

Ήθελε να προσδιορίσει τους υπολογιστές με κάποια στοιχεία για να έχουν ένα στοιχείο διαφορετικό μεταξύ τους, έτσι τον υπολογιστή προς τον οποίο κατευθυνόταν το μήνυμα, διάλεξε το σύμβολο @  που χρησιμοποιείτο σπάνια, και υπήρχε στο πληκτρολόγιο των γραφομηχανών αλλά και των κομπιούτερ αργότερα, το οποίο χρησίμευε στη λογιστική, για την τιμή ανά μονάδα.

Το π@π@κι είναι σήμερα το εικονίδιο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η εφεύρεση του Ρέι Τόμλινσον έχει σαν αποτέλεσμα την διαδικτυακή σύνδεση εκατομμυρίων ανθρώπων  σε όλον τον κόσμο.

 

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Ξεκινάνε οι εγγραφές και οι προπονήσεις του Παλαιστικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας “Ο Ημαθίων”
Επόμενο άρθροΧορωδίες Αλεξάνδρειας: Αρχίζει η χορωδία!!!