Σε ένα μήνα περίπου ανοίγει για την Ελλάδα η τουριστική περίοδος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Τουρισμού.
Η αγωνία όλου του κλάδου είναι μεγάλη, καθώς οι μέχρι τώρα κρατήσεις είναι ελάχιστες, το υγειονομικό περιβάλλον ακόμη άγνωστο και οι προθέσεις των μεγάλων χωρών – αγορών είναι μάλλον δυσοίωνες αναφορικά με την αποστολή τουριστών στην Ελλάδα.
Ηδη η Βρετανία – δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας – έχει λάβει μέτρα πλήρους αποθάρυνσης αναχωρήσεων, ενώ κάπως καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση σχετικά με χώρες όπως η Γερμανία. Οι ελπίδες στρέφονται κυρίως στον οδικό τουρισμό από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Οι διεθνείς τάσεις
Mείωση 87% παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2021 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως, δηλαδή άλλο ένα 13% απωλειών σε σύγκριση με το 2020.
Η Ασία και ο Ειρηνικός παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες εξαιτίας του βαθμού αυστηρότητας των μέτρων τους κατά της πανδημίας ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος.
Στην Ευρώπη και την Αφρική, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 85% και στη Μέση Ανατολή κατά 84%.
Η μείωση των διεθνών αφίξεων στην Αμερική ήταν της τάξης του 77% μετά από ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις στα τέλη του 2020.
Με το 32% των προορισμών παγκοσμίως να είναι εντελώς κλειστοί στον διεθνή τουρισμό στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) εκτιμά οτι ο παγκόσμιος τουρισμός θα συναντήσεις προκλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ο ΠΟΤ αναφέρεται σε δύο σενάρια για το υπόλοιπο του 2021. Στο πρώτο, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, και θα οδηγήσει σε ετήσια αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 66% για το σύνολο της χρονιάς. Οι αφίξεις θα συνεχίσουν να είναι 55% λιγότερες από τα επίπεδα του 2019.
Ανοίγει η Βρετανία
Επίσημα από σήμερα 12 Απριλίου εφαρμόζεται το δεύτερο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου, υπηρεσιών προσωπικής φροντίδας, γυμναστηρίων, δημόσιων βιβλιοθηκών, ζωολογικών κήπων και θεματικών πάρκων αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους παμπ και εστιατορίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία εθνικά λοκντάουν από τον Μάρτιο του 2020 έχουν κοστίσει 30 δισεκατομμύρια λίρες από απώλειες πωλήσεων, σύμφωνα με τον σύνδεσμο λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας (BRC).
Με ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος ζητά από τον κόσμο να τηρήσει ευλαβικά τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής καθώς τα καταστήματα «έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια για τη λήψη προληπτικών μέτρων», αλλά και να σεβαστεί το προσωπικό αφού σύμφωνα με σχετική έρευνα παρατηρήθηκε αύξηση περιστατικών κακής συμπεριφοράς των πελατών κατά την περίοδο της πανδημίας.
Στη Γερμανία
Από τις κρατήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο στη Γερμανία για τις διακοπές του καλοκαιριού, οι περισσότερες (37%) αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία. Ακολουθούν με διαφορά στη δεύτερη θέση Ισπανία και Πορτογαλία (22%). Φαίνεται ότι οι Γερμανοί δεν ξεχνούν τις αγαπημένες τους παραλίες στη Μεσόγειο. Σημαίνει όμως αυτό ότι η ελληνική αγορά κερδίζει το στοίχημα της φετινής σεζόν, μετά από μία μέτρια σεζόν το 2020 λόγω πανδημίας;
Μάλλον όχι. Δυστυχώς η συνολική εικόνα εμφανίζεται απογοητευτική, τουλάχιστον προς το παρόν: Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (DTW) οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι έχουν μειωθεί κατά 76% ακόμη και σε σύγκριση με πέρσι, τέτοια εποχή. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο επικεφαλής του συνδέσμου Μίχαελ Φρέντσελ στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, από τις αρχές Μαρτίου οι ακυρώσεις υπερβαίνουν τις νέες κρατήσεις. Οι ελπίδες όλων συγκεντρώνονται στο φθινόπωρο και στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Για τους Γερμανούς ούτως ή άλλως ο Σεπτέμβριος θεωρείται εξαιρετική περίοδος για τις διακοπές της χρονιάς. Και όπως λέει ο Μίχαελ Φρέντσελ, φαίνεται ότι λόγω της πανδημίας «οι περισσότεροι ποντάρουν πλέον σε διακοπές το φθινόπωρο. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε ότι οι ακυρώσεις που δεχόμαστε γι’ αυτήν την περίοδο είναι λιγότερες από εκείνες για τους θερινούς μήνες, γύρω στο 36% τον Σεπτέμβριο και 22% τον Οκτώβριο».
Η Πορτογαλία
Η Πορτογαλία τολμά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Επί δύο μήνες δεν επιτρεπόταν σχεδόν στους Πορτογάλους να ξεμυτήσουν από τα σπίτια τους. Από τις αρχές Μαρτίου όμως η Λισαβόνα εφαρμόζει οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων, βάσει του οποίου μέχρι τις 3 Μαΐου η χώρα θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.