Η Πορτογαλία θα χρειαστεί «πιθανόν» να παραμείνει σε καραντίνα έως τα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να μειώσει την επίπτωση του νέου κορονοϊού και τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ σε διαχειρίσιμα επίπεδα, είπε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας Μάρτα Τεμίντο.
Ειδικοί στην επιδημιολογία, με τους οποίους είχε επαφές η κυβέρνηση, εκτιμούν ότι θα χρειαζόταν μια καραντίνα 60 ημερών, αρχής γενομένης από τη 15η Ιανουαρίου, προκειμένου η σωρευτική επίπτωση 14 ημερών να μειωθεί σε 60 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι περισσοτέρων από 1.200 σήμερα και ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας να πέσει στους περίπου 200, ενώ σήμερα ανέρχεται σε περισσότερους από 860.
«Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί λειτουργούν», διαβεβαίωσε η υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας, εντούτοις, ότι η Πορτογαλία συνεχίζει να παρουσιάζει «ένα επίπεδο επίπτωσης εξαιρετικά υψηλό, παρά την πτωτική τάση».
Έπειτα από ένα ρεκόρ σχεδόν 16.500 νέων ημερήσιων κρουσμάτων, που είχε σημειωθεί στις 28 Ιανουαρίου, η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα λιγότερες από 2.600 μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με την ημερήσια καταμέτρηση της γενικής Διεύθυνσης Υγείας.
Η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού οδήγησε στον κορεσμό των νοσοκομείων της χώρας, με μια κορύφωση σχεδόν 7.000 ασθενών να νοσηλεύονται και ένα ποσοστό κάλυψης κλινών στις ΜΕΘ για ασθενείς Covid στο 90%.
Με 203 επιπλέον θανάτους, το σύνολο των νεκρών από την αρχή της πανδημίας υπερέβη σήμερα τους 14.500, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων από την αρχή του έτους.
Η Πορτογαλία βρίσκεται από τις 15 Ιανουαρίου σε δεύτερη καθολική καραντίνα, την οποία ακολούθησε μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο των σχολείων.
Οι υγειονομικοί περιορισμοί που βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, επισήμανε ένας από τους ειδικούς σήμερα.
«Η Πορτογαλία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με την πιο περιορισμένη κινητικότητα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο επιδημιολόγος Μπαλτάζαρ Νούνες, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (INSA).
ΑΠΕ-ΜΠΕ