Τον αποκαλούν Βόσπορο του Αργοσαρωνικού! Ακόμη και μικρή… Βενετία αφού υπάρχει επικοινωνία με βάρκες ανάμεσα σε σπίτια, νωχέλεια, χλιδή και προπάντων αισθησιασμός!
Ο Πόρος είναι ένα από τα μόλις τρία ελληνικά νησιά … αρσενικού γένους! Για να μη σας φάει η περιέργεια τα άλλα δυο είναι ο… Σκορπιός κι ο… Άγιος Ευστράτιος…
Όταν ο επισκέπτης πατήσει το πόδι του εκεί, το πρώτο που θα συνειδητοποιήσει είναι εκεί υπάρχουν πευκοδάση που καλύπτουν κάθε λόφο και φτάνουν μέχρι τις αμμώδεις παραλίες του. Μαζί, εκεί στο στενό του νησιού με την ακτή του Γαλατά συνυπάρχουν αμέτρητες λεμονιές…
Μοναδική ομορφιά! Ομορφιά που ύμνησε ο Henry Miller, η Ιουλία Δραγούμη, ο Σεφέρης και τίμησαν σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί, γυρίζοντας εκεί δεκάδες ταινίες του παλιού αγαπημένου ελληνικού κινηματογράφου.
Ιστορία
Η ιστορία του νησιού φτάνει στα πρωτοελλαδικά χρόνια, με μεγάλη ακμή στην ρωμαϊκή εποχή και τεράστια ανάπτυξη 4-5 αιώνες της προχριστιανικής εποχής. Ουσιαστικά αποτελείται από δυο νησιά τα οποία είναι ενωμένα με μια γέφυρα! Τη Σφαιρία (από τον γιο του Πέλοπα Σφαίρο) που είναι κτισμένη η σημερινή πόλη και την Καλαύρεια (καλή αύρα) που αρχικά ήταν αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα, που εν συνεχεία στην χάρισε με τον Ποσειδώνα ως αντάλλαγμα για τους Δελφούς.
Ο Πόρος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 κι είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε έδρα της κυβέρνησης λίγο πριν την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια.
Επιπλέον, εκεί έγινε η περίφημη σύσκεψη των τριών δυνάμεων (Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας) αμέσως μετά τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο, όπου καθορίστηκαν τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Εκεί, όμως, διεπράχθη κι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά εγκλήματα εις βάρος της Ελλάδας από τους εχθρούς του Καποδίστρια. Όταν ο –κατά τα άλλα τιμώμενος ως ήρωας- Ανδρέας Μιαούλης , μαζί με 200 Υδραίους οπαδούς του Κουντουριώτη (που θεώρησε ότι ήρθε ο Καποδίστριας και του πήρε τον «θρόνο») κατέλαβαν τον ναύσταθμο του Πόρου, όπου ήταν ελλιμενισμένο σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου. Κι όταν ο Καποδίστριας επιχείρησε την απελευθέρωση του στόλου, ο Μιαούλης προχώρησε στην αισχρή πράξη πυρπόλησης του!!! Τα πολυτιμότερα πλοία του ελληνικού στόλου, η φρεγάτα «Έλλη» και η κορβέτα «Ύδρα» βυθίστηκαν, ενώ αμέσως μετά βρέθηκε όλος ο Πόρος γεμάτος φυτίλια κι εκρηκτικά! Που, ευτυχώς, δεν ανεφλέγησαν χάριν στην αυτοθυσία δυο ανθρώπων που η ιστορία επέλεξε να μείνουν ανώνυμοι. Μέχρι που ο πρώην δήμαρχος και αναμορφωτής του νησιού, Σπύρος Σπυρίδων, τους αποκατέστησε ηθικά κι ιστορικά, με την αναγραφή των ονομάτων τους σε μνημείο στο Μοναστήρι του νησιού.
Η πόλη, οι περίπατοι
Η πόλη του Πόρου και λιμάνι του νησιού είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και «βλέπει» τις ακτές της Τροιζηνίας. Τα γραφικά σοκάκια είναι ονομαστά με κατάλευκα σπίτια να αναδύουν αρχοντιά κι απλότητα μαζί. Νησιώτικη ατμόσφαιρα αγκαλιασμένη με αστική μεγαλοπρέπεια! Μαγαζιά με αναμνηστικά και κάθε είδους εμπορεύματα συνθέτουν ένα πολύβουο μελίσσι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο λιμάνι και στα πέριξ του υπάρχουν δεκάδες στέκια με εξαιρετικά καταστήματα εστίασης, όπου ο επισκέπτης βρίσκει και του …πουλιού το γάλα!
Το Νεώριο και το νησάκι Μπούρτζι συνθέτουν μια υπέροχη εικόνα στο κέντρο του νησιού, ενώ πολλά από τα σπίτια –ειδικά στην παραλιακή ζώνη – αποτελούν υπέροχα δείγματα νεοκλασικισμού.
Πού θα πάει, όμως, ο επισκέπτης που φτάνει στον Πόρο; Τι θα δει; Ακούστε:
1.Μπορεί πρωτίστως να δει το σήμα κατατεθέν του νησιού! Το ιστορικό ρολόι, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα, στην ψηλότερη κορυφή του λόφου στον οποίο είναι αμφιθεατρικά κτισμένη η πόλη. Από το ρολόι η θέα είναι ανυπέρβλητης ομορφιάς , τόσο προς το λιμάνι όσο και προς τις απέναντι ακτές και το ονομαστό Λεμονοδάσος.
2.Το Μπούρτζι! Το μικρό κάστρο που κτίστηκε πριν 200 χρόνια για να προστατεύει το λιμάνι του νησιού. Βρίσκεται στον όρμο της Μονής, κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου, είναι ακατοίκητο και μπορεί να το επισκεφθεί κανείς κολυμπώντας.
- Τον μητροπολιτικό ναό τουΑγίου Γεωργίου, που ξεχωρίζει για τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του Κωνσταντίνου Παρθένη!
- Το διατηρητέομνημείο του Ερνέστου Τσίλερ, που στεγάζει τη συνεδριακή αίθουσα του Δήμου Πόρου. Το νεοκλασικό κτίριο αναπαλαιώθηκε το 2002 (πάλι δήμαρχος ο Σπύρος Σπυρίδων) με στοιχεία ιδιαίτερης αισθητικής και σήμερα φιλοξενεί εκδηλώσεις του δήμου.
- Τα Παλάτια(5,5 χλμ. ΒΑ), όπου υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα (520 π.Χ.) Ο κυρίως ναός ήταν δωρικού ρυθμού, ορθογώνιος, με έξι και δώδεκα κίονες στις πλευρές του. Σώζονται η τάφρος θεμελίωσης του αρχαϊκού ναού, οι στοές της αγοράς και το βουλευτήριο.
6.Τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου, 5 χλμ. ΒΔ της πόλης σε μαγευτικό χώρο και υπέροχη παραλία! Εκεί το 1834 οικοδομήθηκαν αποθήκες και φούρνοι για να ανεφοδιάζεται ο ρωσικός στόλος, που έπλεε στα νερά του Αιγαίου. Οι Ρώσοι διατήρησαν την ιδιοκτησία μέχρι το 1900.
7.Το λιμανάκι της αγάπης, λίγο πριν τον Ρωσικό Ναύσταθμο. Τοπίο που κάνει τις αισθήσεις να «χορεύουν»…
8.Από την άλλη πλευρά του νησιού, υπάρχει το Ασκέλι, το πιο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Ο δρόμος που περνά από εκεί καταλήγει στο Μοναστήρι. Βόρεια είναι το λιμανάκι της Βαγιωνιάς, μία απόμερη παραλία που μπορεί να απολαύσει κανείς το μπάνιο του ήσυχα, ίσως και μοναχικά…
Γιατί να πάμε;
Πρώτα απ’ όλα για την ομορφιά της φύσης. Κι επειδή αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως σκι, ιστιοπλοΐα, ψαροντούφεκο και καταδύσεις . Επίσης, επειδή έχει αμέτρητες μικρές παραλίες τις οποίες ο επισκέπτης ανακαλύπτει πιο πολύ αν διαθέτει έστω και μια μικρή βάρκα. Επιπλέον, προσφέρεται για ποδηλασία και πεζοπορία στα πευκοδάση του νησιού. Μπορείτε να γυρίσετε όλο το νησί σε μία ώρα, χωρίς στάσεις.
Τέλος, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι μπορούμε να πάμε στον Πόρο, τόσο με πλοίο όσο και με αυτοκίνητο μέχρι τον Γαλατά. Δυο ώρες από την Αθήνα.
Α, η διαμονή είναι για κάθε είδους βαλάντιο σε πληθώρα ξενοδοχείων, ξενώνων και ενοικιαζόμενων δωματίων… Αλλά πρέπει να έχετε φροντίσει για να μη ψάχνετε την τελευταία στιγμή…