Οι πολλές κεφαλιές στο ποδόσφαιρο αυξάνουν τον κίνδυνο διάσεισης

Οι ποδοσφαιριστές που κάνουν πολλές κεφαλιές, αντιμετωπίζουν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα διάσεισης, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι το θέμα αυτό έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα ως πιθανό πρόβλημα υγείας.

Οι παίκτες που χτυπάνε μεταξύ τους τα κεφάλια τους σε κάποια σύγκρουση και αυτό συμβαίνει δύο ή περισσότερες φορές σε διάστημα δεκαπενθημέρου, κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο διάσεισης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τον κίνδυνο διάσεισης μόνο με ατυχήματα όπως το χτύπημα του κεφαλιού του παίκτη με το κεφάλι άλλου παίκτη ή με το δοκάρι της εστίας. Αλλά η νέα έρευνα αναδεικνύει τον δυνητικό κίνδυνο από τις ίδιες τις κεφαλιές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας και ψυχιατρικής Μάικλ Λίπτον του Κολλεγίου Ιατρικής ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 222 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές ηλικίας 18 έως 55 ετών, εκ των οποίων το 80% ήσαν άνδρες.

Οι άνδρες έκαναν κατά μέσο όρο 44 κεφαλιές ανά δεκαπενθήμερο, ενώ οι γυναίκες 27. Συγκρούσεις κεφαλιών αναφέρθηκαν από το 37% των ανδρών και το 43% των γυναικών. Από όσους είχαν κάνει τέτοια σύγκρουση, το 20% εμφάνιζαν μέτρια έως πολύ σοβαρά συμπτώματα διάσεισης (πονοκέφαλο, σύγχυση, ζαλάδα κ.α.), ακόμη κι αν δεν είχαν διαγνωσθεί τυπικά με διάσειση.

Παραμένει ασαφές κατά πόσο τα ευρήματα της μελέτης ισχύουν και στην περίπτωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Πάντως, ο Λίπτον δήλωσε ότι «ότι οι κεφαλιές και όχι μόνο οι συγκρούσεις κεφαλιών σχετίζονται με τα συμπτώματα διάσεισης. Τα ευρήματά μας εγείρουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τις κεφαλιές και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο ζήτημα αυτό».

    Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η διάσειση -μεμονωμένη ή επαναλαμβανόμενη -μπορεί να προκαλέσει διάφορα νευρολογικά προβλήματα.

 

 

 Παύλος Δρακόπουλος
Προηγούμενο άρθροΤα ανέκδοτά μας – Τρία ανέκδοτα με πολύ γέλιο…
Επόμενο άρθροΤο 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους. Πρωτοποριακό πρόγραμμα συμμόρφωσης του ασθενή, στα φαρμακεία