Ποιοι θα πληρώσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σε οικονομικό αδιέξοδο αναμένεται να οδηγηθούν χιλιάδες επιχειρήσεις εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου του μισθολογικού κόστους κατά 800 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ, που φέρνει η αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Οι επιχειρηματίες εκφράζουν τον φόβο τους ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν απολύσεις με δυσκολία θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.  Εκτιμούν δε ότι πολλές εταιρείες θα προτιμήσουν το μοντέλο πρόσληψης μερικής απασχόλησης και θα προχωρήσουν σε  ατομικές συμβάσεις. Ήδη επισημαίνουν ότι μια στις δύο θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ευέλικτης μορφής με καθαρές αποδοχές κάτω των 300 ευρώ.

Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και εκπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όλοι οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει σημαντικά το μισθολογικό κόστος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους ότι εξανεμίσθηκαν πριν καν προκύψουν τα όποια οφέλη από την μείωση του συντελεστή φορολόγησης εταιρικών κερδών από το 29% στο 28%. Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι χωρίς τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την τόνωση των άμεσων επενδύσεων η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα πυροδοτήσει περαιτέρω ενθάρρυνση της κατανάλωσης και ώθηση της οικονομίας. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του τουρισμού και του εμπορίου υποστηρίζουν ότι για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι των λογαριασμό ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,  προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε άνοδο του μη μισθολογικού κόστους κατά περίπου 3%. Η αύξηση θα είναι μικρότερη για όσους απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους και μεγαλύτερη, μπορεί να φτάσει και το 5% για όσους απασχολούν μέχρι εννέα άτομα. Σύμφωνα με φοροτεχνικούς για να λάβει ένας εργαζόμενος 650 ευρώ μεικτά, δηλαδή 546 ευρώ καθαρά, η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει 812 ευρώ.

Διαφορετική είναι και η επιβάρυνση ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Στην μεταποίηση η επιβάρυνση εκτιμάται στο 1,6%, στο χονδρικό εμπόριο στο 3,7% και στην εστίαση στο 4,6%. Σημαντική θα είναι το ετήσιο επιπλέον κόστος, το οποίο μπορεί να φθάνει και τα 300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 06 Φεβρουαρίου 2019
Επόμενο άρθροΣτην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας-συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ