Ποιοι θα λάβουν χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα – Του Δημήτρη Χριστούλια

Από σήμερα Πέμπτη και μέχρι το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθούν οι καταβολές των κρατικών ενισχύσεων σε χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους και επαγγελματίες. Η αρχή θα γίνει σήμερα με την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ και αύριο θα ακολουθήσουν οι άνεργοι που δικαιούνται δίμηνη παράταση των επιδομάτων ενώ στο τέλος του μήνα θα λάβουν ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 οι επαγγελματίες.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Αποζημίωση ειδικού σκοπού Οκτωβρίου

Ειδικότερα, σήμερα Πέμπτη πληρώνονται 201.819 εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού Οκτωβρίου έως 534 ευρώ από αναστολές συμβάσεων εργασίας και υποβολή μονομερών δηλώσεων.

Δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας

Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων ανεργίας για όσους έληξαν ή θα λήξουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η καταβολή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης. Αναλυτικά το πρόγραμμα των πληρωμών έχει ως εξής:

*Έληξε η επιδότηση: 1-19 Σεπτεμβρίου

Πληρωμή δύο μηνών: 20 Νοεμβρίου

*Έληξε η επιδότηση: 20 Σεπτεμβρίου – 19 Οκτωβρίου

Πρώτος μήνας: 20 Νοεμβρίου

Δεύτερος μήνας: Εντός Δεκεμβρίου

*Έληξε η επιδότηση: 20-31 Οκτωβρίου

Πρώτος μήνας: Εντός Νοεμβρίου

Δεύτερος μήνας: Εντός Δεκεμβρίου

*Έληξε ή λήγει η επιδότησή εντός Νοεμβρίου

Πρώτος μήνας: Εντός Δεκεμβρίου

Δεύτερος μήνας: Εντός Ιανουαρίου

*Για όσους λήγει εντός Δεκεμβρίου

Πρώτος μήνας: Εντός Ιανουαρίου

Δεύτερος μήνας: Εντός Φεβρουαρίου

Η καταβολή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης  Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από τις προηγούμενες παρατάσεις του πρώτου 8μηνου του 2020.

Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να λάβουν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κρατική ενίσχυση μέσω της επιτρεπτέας προκαταβολή 4, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο ενώ στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πληρωμές να γίνονται αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης. Σημειώνεται, ότι κάτω από προϋποθέσεις οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν το 50% της κρατικής ενίσχυσης. Ειδικότερα, το 50% δεν θα επιστρέφεται με τον όρο όμως της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων έως τον Μάρτιο του 2021. Το υπόλοιπο 50% προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από 2022 με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021.