Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν εν μέσω πανδημίας -Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Με αμείωτη ένταση ανοίγουν οι ατομικές επιχειρήσεις, και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου έχουν ανοίξει στην χώρα μας 28.865 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου πάνω από 130 σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων οι 9.329 είναι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή «μπλοκάκια» και οι 8.269 ΙΚΕ.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Συνολικά, το 60% των νέων επιχειρήσεων που ανοίγουν στην χώρα μας είναι από ελεύθερους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Αντίθετα μόλις το 2,5% επί των συνολικών επιχειρήσεων που ανοίγουν είναι Ανώνυμες Εταιρείες, δηλαδή μεγάλες επιχειρήσεις, με τις νέες ενάρξεις να ανέρχονται στις 731από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα. Στοιχεία που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι στην χώρα μας η πλειονότητα των επιχειρήσεων που λειτουργούν είναι οικογενειακές.

Επανέναρξη δραστηριοτήτων

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες παρόλο της πρωτοφανή υγειονομική φυτρώνουν σαν μανιτάρια, μεγάλο ποσοστό των οποίων οφείλεται στην έναρξη Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, τα γνωστά «μπλοκάκια». Μάλιστα εκτιμάται ότι αρκετοί από αυτούς είναι μισθωτοί, οι οποίοι στο παρελθόν εξαιτίας των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνταν να πληρώσουν είχαν προχωρήσει στο κλείσιμο.

Πλέον πολλοί επαγγελματίες προχωρούν ουσιαστικά στην επανέναρξη των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, καθώς εάν είναι μισθωτοί με μεικτές αποδοχές που ξεπερνούν τα 930 ευρώ, δεν απαιτείται πλέον να πληρώσουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές για το μπλοκάκι που διαθέτουν, παρά μόνο φόρο 20%. Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί που ασκούσαν και ελεύθερο επάγγελμα αναγκαζόντουσαν να πληρώνουν δύο φορές ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να έχουν καμία ανταποδοτικότητα ενώ μη μισθωτοί κατέβαλάν ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων τους.

Αλλά και όσοι είχαν εισοδήματα μόνο από ελεύθερα επαγγέλματα πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές που έφταναν το 40% των αποδοχών τους. Πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα από 6 ασφαλιστικές κατηγορίες, που κυμαίνονται από 210 έως 566 ευρώ, ανάλογα με τη σύνταξη που θέλουν να λάβουν ενώ έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν κατηγορία κάθε χρόνο. Για παράδειγμα εάν κάποιος πληρώνει 210 ευρώ τον μήνα στον ΕΦΚΑ, με 40 χρόνια εργασίας θα λάβει σύνταξη 771 ευρώ εάν αν κάποιος καταβάλει 566 ευρώ τον μήνα η σύνταξή τους θα ανέρχεται στα 1.634 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι εξαιτίας των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών χιλιάδες επαγγελματίες «έκλεισαν» τα μπλοκάκια τους και συνέχισαν να απασχολούνται χωρίς να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Μάλιστα, ακόμη και η πανδημία φαίνεται ότι δεν είναι ικανή να ανακόψει την έναρξη των μικρών ατομικών επιχειρήσεων. Με εξαίρεση τον Απρίλιο δηλαδή τον μήνα του lockdown, όπου συνολικά συστάθηκαν 526 ατομικές επιχειρήσεις και ΙΚΕ, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για παράδειγμα οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων έφτασαν τις 4.766 ενώ τον Σεπτέμβριο και έως τρις 21 Οκτώβριο άνοιξαν 3.353 ατομικές επιχειρήσεις και ΙΚΕ. Συνολικά παρόλο την βαθεία υγειονομική κρίση, που έχει μετατραπεί και σε οικονομική, φέτος έχουν ανοίξει 28.865 επιχειρήσεις, από 31.072 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δηλαδή μόλις 2.207 επιχειρήσεις λιγότερες.

Προηγούμενο άρθροΣτην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των εργαζομένων και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Επόμενο άρθροΠολύπλευρη η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ