Η Πλούσια δραστηριότητα του Κέντρου Πρόληψης ΠΡΟΣΒΑΣΗ στη σχολική και τοπική κοινότητα

Πλούσια ήταν η δραστηριότητα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ΠΡΟΣΒΑΣΗ για το β’ εξάμηνο του 2016. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου πραγματοποίησε σειρά βιωματικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς Α’ Βάθμιας, βιωματικά εργαστήρια και ενημερώσεις σε σχολεία πάνω σε ποικίλα θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας και ανταποκρίθηκε σε πλήθος αιτημάτων για ατομική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Τα Κέντρα Πρόληψης αγωνίζονται για τη διατήρηση και ενίσχυση της κοινοτικής συνοχής μέσω της συγκρότησης αυθεντικών ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των προσώπων μελών της κοινωνίας μας.  Αυτή είναι και η ουσία της Καθολικής Πρόληψης, πολυδιάστατη και απαιτητική. Για το λόγο αυτό, οι δράσεις μας πρέπει να ιδωθούν πρωτίστως ως πρόσκληση για διάλογο και συμμετοχή σε καιρούς που ευνοούν την απουσία και τη σιωπή.

Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο www.prolipsiworkers.gr μπορείτε να διαβάσετε το  συλλογικό μας έργο: «Κοινότητα, πρόληψη των εξαρτήσεων, Κέντρα Πρόληψης» που διατίθεται ελεύθερα και ανοίγει τον επιστημονικό και ουσιαστικό διάλογο με την επίσημη πρόταση μας, του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. 

Αναλυτικά οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν:

 1. Δράσεις στη Σχολική Κοινότητα

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

 • «Μικρή πυξιδα Compasito», διήμερα βιωματικά σεμινάρια σε νηπιαγωγούς στο Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα Δικαιώματα των παιδιών.
 • «Ο Κήπος με τις 11 γάτες», «Αγγίζοντας τον κύκλο», διήμερα βιωματικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς.
 • Βιωματικό εργαστήρι με μαθητές του 1ου  Δημοτικου Σχολείου Μακροχωρίου με θέμα   «Συναισθήματα-θυμός».

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 • Συναντήσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν τη βελτίωση της σχέσης με τον εαυτό και τους σημαντικούς άλλους με ομάδα μαθητών του 1ου Λυκείου Νάουσας.
 • Βιωματικά εργαστήρια με μαθητές των Λυκείων: 2ου Βέροιας, Μουσικού Βέροιας, 1ου Αλεξάνδρειας, 4ου Βέροιας με θέματα:, «Εξαρτησιογόνες ουσίες και πρόληψη», «Διαφυλικές σχέσεις», «Αυτογνωσία και λήψη αποφάσεων», «Διαφορετικότητα-Ρατσισμός».
 1. Δράσεις για γονείς
 • Ομιλία – ενημερωτική συνάντηση σε γονείς του Παιδικού Σταθμού Ειρηνούπολης με θέμα: «Διαπαιδαγώγηση-θέτοντας τα όρια».
 1. Δράσεις στην ευρύτερη κοινότητα
 • Ομιλία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης στα πλαίσια ημερίδας που διοργάνωσε η Ι Μεραρχία Στρατού «Σμύρνη» με θέμα «Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης».
 • Τηλεοπτική συνέντευξη με θέμα τις δράσεις και το έργο του Κέντρου Πρόληψης στο νομό Ημαθίας στον τηλεοπτικό σταθμό TV
 • Συμμετοχή και συνεργασία με το Δίκτυο Νηπιαγωγείων Δήμου Νάουσας «ΔΙΑΔΡΑΣΗ».
 • Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά με θέμα  «Ομαδικότητα-συνεργασία» στις Παιδικές Κατασκηνώσεις Αγίας Τριάδας Νάουσας.
  – 
  Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά  6-8 και 9-12 ετών με θέματα:  «Ταξιδεύοντας με το Compasito………», «ας δημιουργήσουμε μιά έκθεση ζωγραφικής με αφορμή ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι» σε συνεργασία με την  Δημόσια Κέντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Εποπτεία και υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς κατά την υλοποίηση  προγραμμάτων ψυχικής υγείας.

Ανταπόκριση σε πλήθος αιτημάτων για ατομική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Τηλέφωνο επικοινωίας 23310-73125 και ώρες 8:30 έως 14:30 καθημερινά.

 

 

Με εκτίμηση,

Η Επιστημονική Ομάδα της ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Προηγούμενο άρθροΟι ευχές μας για τις γιορτές και το 2017
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια -Τα Παιδιά της Άνοιξης: Προκήρυξη θέσης εργασίας