Πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων, υπό την Αιγίδα ή με το Σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συνεχίζονται τον Οκτώβριο.
Μεταξύ αυτών: ομιλίες, συνέδρια, εκδόσεις, εκθέσεις, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, παραστάσεις, διαγωνισμοί και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναλυτικά οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για τον Οκτώβριο:
- Οροπέδιο Λασιθίου – «Πορεία» 200 χρόνων
Ένας εορτασμός που επικεντρώνεται στην Επανάσταση και στα 200 χρόνια που πέρασαν και διαμόρφωσαν την τοπική ταυτότητα του Οροπεδίου Λασιθίου και την ταυτότητα του έθνους συνολικά. Με έμφαση στα θετικά σημεία και επιτεύγματα της πορείας των 200 ετών, αποκτά γνώση και πείρα για το μέλλον και σχεδιάζει την επόμενη μέρα, τα 200 χρόνια από σήμερα με όραμα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του Οροπεδίου. Μέσα από συνεντεύξεις και συλλογή τεκμηρίων από ανθρώπους ποικίλων ηλικιακών ομάδων, θα καταγράψουν την τοπική και προσωπική επανάσταση αυτών, όπως τη βίωσαν στην εποχή τους. Το εν λόγω υλικό, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου, «Το Λασίθι ανοίγει πανιά».
Διοργανώνεται από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και θα διαρκέσει έως τέλη Οκτωβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Κατασκευή Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου «Ηλίας Μαυρομιχάλης» στα Νέα Στύρα
Μετά την επιτυχή κατασκευή του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου «Ηλίας Μαυρομιχάλης» στα Νέα Στύρα Ευβοίας από την εταιρεία TOTAL EREN, με την υποστήριξη των εταιρειών ΕΝΒΙΤΕΚ και ΕΝΤΕΚΑ, ακολούθησε στις 2 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 η παρουσίαση του κέντρου. Η εκδήλωση με τίτλο «Μία επιτομή στους αφανείς ήρωες» ήταν αφιερωμένη στους αφανείς ήρωες του 1821 που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για την πατρίδα τους, καθώς και στους σύγχρονους αφανείς ήρωες οι οποίοι με σπάνια αλληλεγγύη και ενέργεια, εθελοντικά μεταλαμπαδεύουν την ευγενή άμιλλα και το ήθος στη νεολαία του τόπου μας.
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- One Symbol – 200 Objects
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Flag of Greece διοργανώνει έκθεση με τίτλο One Symbol – 200 Objects σε γκαλερί στην καλντέρα των Φηρών Σαντορίνης. Στο χώρο συγκεντρώνονται σημαίες εκατονταετίας, αφίσες, εφημερίδες, γκραβούρες, καρτ ποστάλ, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα, καθώς και πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες και κεραμικά διάσημων σύγχρονων καλλιτεχνών, που αφήνουν το προσωπικό τους αποτύπωμα στην ιστορία της Ελληνικής Σημαίας.
Συμπεριλαμβάνονται έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων εικαστικών, μεταξύ των οποίων οι εξής: Παύλος Διονυσσόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Micha Cattaui, Ζέτα Αντσακλή, Στέλλα Κουκουλάκη, Καρολίνα Ροβίθη, Χριστίνα Μόραλη, Χλόη Ακριθάκη, Τάσος Νικάκης, Antonio Jorge Concalves, Έλλη Σολομωνίδου κ.α.. Στην έκθεση παρουσιάζονται και numerotes αντικείμενα, αξεσουάρ, ρολόγια και κοσμήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.flagofgreece.gr/el.
Η έκθεση έχει εγκαινιασθεί από τις αρχές Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τέλη Οκτωβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Τριήμερο εκδηλώσεων για τον Κάμπο των Μεσογείων
Εορταστικό τριήμερο (1-3 Οκτωβρίου) με την πραγματοποίηση (α) επιστημονικής διημερίδας, (β) έκθεσης φωτογραφίας, (γ) οινοπαραγωγικής – οινοτουριστικής έκθεσης, (δ) εκπαιδευτικού προγράμματος και (ε) λαογραφικό δρώμενο, γύρω από την ιστορία, οικονομία του Αττικού Κάμπου, της Παιανίας, του τρύγου και του κρασιού.
Από το Δήμο Παιανίας και υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Αποκαλυπτήρια προτομής του Α’ προέδρου της Βουλής της Επαναστατημένης Ελλάδας
Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Α’ προέδρου της Βουλής της Επαναστατημένης Ελλάδας, Νικολάου Ρενιέρη, στις 3 Οκτωβρίου από το Δήμο Πλατανιά.
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Η Επανάσταση του 1821: O ύμνος για την Ελευθερία
Α commemorative book that will immortalize the Bicentennial of the Independence of Greece in Brazil (1821-2021). It will be written by Greek and Brazilian intellectuals and artists who cooperate on the cultural exchange between the two countries. Although Brazil has a long intellectual tradition related to the culture and history of Ancient Greece, we still lack studies dealing with the history, general culture and language of Modern Greece. The book will fill this gap by presenting, in a pedagogical way and anchored in the insightful analysis of scholars from both countries, an overview of the historical and cultural landmarks that drew the nation’s past and lay the foundations for building a future of achievements and challenges.
Έκδοση βιβλίου από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σάο Πάολο στις αρχές Οκτωβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Ομαδική έκθεση φωτογραφίας “#My_Greece: Villages”
Η έκθεση “#My_Greece: Villages” αποτελεί μια φωτογραφική περιπλάνηση στα γνωστά και άγνωστα χωριά της Ελλάδας μέσα από την οποία αποκαλύπτεται ο ξεχωριστός χαρακτήρας, η αληθινή ταυτότητα, η ιστορική εξέλιξη αυτού του τόπου. Θαυμάσια τοπία, χωριάτικες αρχιτεκτονικές, όμορφες γειτονιές, αυθεντικές φιλόξενες φυσιογνωμίες, ιδιαίτερα έθιμα, μοναδικά στιγμιότυπα χαρίζουν στο θεατή ένα μαγευτικό ταξίδι στην υπέροχη Ελλάδα.
Η έκθεση παρουσιάζει 270 Ελληνικά χωριά, μέσα από 270 φωτογραφίες, επιχειρώντας να ταξιδέψει το κοινό στις στιγμές και την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής που αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου. Οι φωτογραφίες διακρίθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές, κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού φωτογραφίας το καλοκαίρι του 2019 στον οποίο ανταποκρίθηκαν εθελοντικά ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.grevents.gr/index.php/component/content/article/39-gre-landing-pages/gre-lp-pc/220-lp-mypiraeus-exh-2?Itemid=101
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 17 Οκτωβρίου και διοργανώνεται από το Greek Instagramers Events. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Ομιλία του καθηγητή Νίκου Πάνου
To Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture του Πανεπιστημίου UCLA διοργανώνει στις 2 Οκτωβρίου 2021, ώρα Ελλάδας 8:00μμ, σε συνεργασία με το ερευνητικό ίδρυμα και μουσείο Dumbarton Oaks (ανήκει στο Πανεπιστήμιο Harvard), διαδικτυακή ομιλία του καθηγητή Νίκου Πάνου του Πανεπιστημίου Stony Brook με τίτλο «Slaying the Dragon: Byzantine Survivals in the Greek War of Independence». Την ομιλία θα προλογίσουν μεταξύ άλλων η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Διευθυντής του Dumbarton Oaks, Tom Cummins.
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Παιδεία, επιστήμη και εκκλησία στα χρόνια της τουρκοκρατίας: η Πελοπόννησος στον νεοελληνικό διαφωτισμό
Διήμερο επιστημονικό συνέδριο στη Σπάρτη (1-3 Οκτωβρίου) με θέμα την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας για την πορεία της εκπαίδευσης και της επιστημονικής προόδου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τη σχέση αυτών με την Εκκλησία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον γεωγραφικό χώρο της Πελοποννήσου και στο χρονικό διάστημα από τα μέσα του 18ου αι. έως την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, δηλαδή η περίοδος που ονομάστηκε αργότερα Νεοελληνικός Διαφωτισμός ή Νεοελληνική Αναγέννηση.
Διοργανώνεται από την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- FANTASYFESTIVAL2K21 – Πολιτιστικό Φεστιβάλ
Ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ με δωρεάν είσοδο και με θεματικό αντικείμενο το Φανταστικό. Φέτος, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης, επιλέχθηκε η θεματική «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ!» και το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 3 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/c/fantasyfestival
Στόχος του φεστιβάλ είναι:
– Να προάγει την ευρύτερη κουλτούρα του Φανταστικού μέσα από τη λογοτεχνία, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τη χειροτεχνία, το παιχνίδι και τις εικαστικές τέχνες.
– Να δίνει βήμα σε εταιρείες, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται εμπορικά στο χώρο του Φανταστικού, να παρουσιάσουν τις δημιουργίες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
– Να συγκεντρώνει όλους τους ανθρώπους που αγαπάνε το Φανταστικό – το βιβλίο, τα κόμικς, τα επιτραπέζια, τα videogames και σχετικά χόμπι – σε ένα χώρο στον οποίο θα μπορούν να ενημερωθούν και να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε πληθώρα δρώμενων.
Το FANTASY FESTIVAL διοργανώνεται από τη Rising Star Promotions (RSP) και τη Hellenic Fantasy Legion (HFL) σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC). Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Έκθεση με θέμα την πορεία της Ελλάδος από το 1821 έως σήμερα
Έκθεση μέσα από την οποία προβάλλεται το πολιτιστικό – τουριστικό και επιχειρηματικό δυναμικό της Ελλάδος του σήμερα, καθώς και η πορεία και εξέλιξή της στην πάροδο των ετών. Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις με εορταστικό χαρακτήρα.
Διοργανώνεται από την KOSMEIN στις 2-4 Οκτωβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Η Χίος κατά την εθνεγερσία του 1821
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Η ΧΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ ΤΟΥ 1821» από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου στη Χίο. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος, ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος, ο τ. Δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής επικρατείας κ. Γ. Καμίνης, ο κ. Κ. Μουσουρούλης πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και ο κ. Κων/νος Βρατσάνος Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών.
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Τρίτοι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού
Πρόκειται για μια διεθνή αθλοτουριστική διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων με 7.000 περίπου συμμετέχοντες από 45 χώρες. Ειδικότερα, η τελετή έναρξης της διοργάνωσης έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των αποστολών ανά χώρα και εταιρεία και το τελετουργικό θα ολοκληρωθεί με την κήρυξη της έναρξης των Αγώνων από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα συνδεδεμένα με τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική παράδοση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.athens2020.org/
Πραγματοποιείται στις 6-10 Οκτωβρίου από τον Ελληνικό Οργανισμό Εργασιακής Άθλησης & Υγείας. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Το φιορίνι, το σιτάρι και η οδός του Κήπου
Εκπόνηση και παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης της μελέτης «Το φιορίνι, το σιτάρι και η οδός του Κήπου. Έλληνες Έμποροι στο Λιβόρνο, 1750-1868», της ιστορικού Δέσποινας Βλάμη. Το βιβλίο εξετάζει την ιστορία της ελληνικής-ορθόδοξης εμπορικής κοινότητας του Λιβόρνου και τις εμπορικές/επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και η συμβολή των Ελλήνων εμπόρων στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης καθώς και η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για την εκπροσώπηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους στην Τοσκάνη. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου στις 8 Οκτωβρίου.
Διοργανώνεται από το Borgo dei Greci. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Οι Έλληνες έμποροι του Λιβόρνου και η Επανάσταση του 1821
Διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου στις 8-9 Οκτωβρίου, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ιστορία της ελληνικής εμπορικής κοινότητας του Λιβόρνου. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στην περίοδο της μεγαλύτερης ανάπτυξης της κοινότητας από τα μέσα του 18ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα και θα προσπαθήσει να αναδείξει τα κοινωνικά/οικονομικά χαρακτηριστικά και την εξέλιξη της ελληνικής κοινότητας της πόλης.
Θα εξετάσει επίσης τη δράση Ελλήνων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ελληνικής κοινότητας, τη συμβολή των Ελλήνων εμπόρων του Λιβόρνου στην προετοιμασία και εξέλιξη του επαναστατικού αγώνα, στο φιλελληνικό κίνημα της Τοσκάνης και στην οικονομική στήριξη των ομογενών τους. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Borgo dei Greci σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Albi (Γαλλία), το Πανεπιστήμιο της Πίζας και το Δήμο Λιβόρνου.
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Το αρχείο αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ)
Παρουσίαση και ομιλίες με θέμα τη συγκρότηση και τη σημασία του Αρχείου Αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Ομιλητές: Εύη Καπώλη (Ιστορικός, ΕΒΕ), Γιώργος Σταυράτης (Αρχειονόμος – Βιβλιοθηκονόμος, ΕΒΕ). Συντονιστής: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ.
Διοργανώνεται από το Δήμο Ιωαννιτών στις 9 Οκτωβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Διάλεξη της Έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» με θέμα «Κάποιου άλλου ο πόλεμος: Ευρωπαίοι και Αμερικανοί Φιλέλληνες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821»
Η ετήσια διάλεξη της Έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφιερώνεται στην επέτειο των 200 χρόνων και έχει θέμα: «Κάποιου άλλου ο πόλεμος. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί Φιλέλληνες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821» – “Somebody else’s war: European and American philhellenes in the Greek Revolution of the 1820s”, από τον ιστορικό Roderick Beaton, Επ. Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην έδρα «Αδαμάντιος Κοραής» στο King’s College του Λονδίνου.
Για εγγραφές για τη δια ζώσης εκδήλωση: https://www.eventora.com/en/events/somebodyelseswar2021
Για εγγραφές για τη διαδικτυακή εκδήλωση: https://zoom.us/webinar/register/WN_nH2kwlTPTpWOYoS5Ur3FQA
Διοργανώνεται υβριδικά στις 11 Οκτωβρίου από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Η Μπουμπουλίνα
Στα πλαίσια της δράσης «1821-2021 200 χρόνια», θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση βιβλίου του κ. Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη, διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Μπουμπουλίνα».
Διοργανώνεται στις 15 Οκτωβρίου από το Δήμο Παύλου Μελά. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Ξύλινα κεντήματα
Εικαστική έκθεση της Πέπης Χατζηδάκη με ξυλόγλυπτες λεπτομέρειες από ελληνικές ενδυμασίες της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης και μετά. Οι λεπτομέρειες αποτελούν όχι μόνο μέρος του συλλογικού πολιτισμού, αλλά και έμπνευση για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού πολιτισμού.
Η έκθεση διοργανώνεται από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και θα βρίσκεται από τις 10-30 Οκτωβρίου στο Χώρο Φιλοξενίας Πολιτιστικών Εκθέσεων στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- «Η Φιλική Εταιρεία και η συμβολή της Ρωσίας στην έναρξη και την επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Εθνικής Επανάστασης του 1821»
Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο προγραμματίζει στις 16 Οκτωβρίου εκδήλωση με τίτλο «Η Φιλική Εταιρεία και η συμβολή της Ρωσίας στην έναρξη και την επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Εθνικής Επανάστασης του 1821» στο Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Στην εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ σχετικά με την ίδρυση και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, τη σημαντική συμβολή των Ελλήνων πλοιοκτητών και εμπόρων στη δημιουργία του Ελληνικού Εθνικού Αστικού Κεφαλαίου και τη δημιουργία του Ελληνικού Διαφωτισμού.
Οι Έλληνες δρώντας στο τότε ελεύθερο για αυτούς εμπορικό περιβάλλον και στις ανοικτές θάλασσες, όπως όλα αυτά διαμορφώθηκαν από τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή και τα προνόμια που παρεχώρησε η Μεγάλη Αικατερίνη στους Έλληνες έμπορους και πλοιοκτήτες, δημιούργησαν οικονομικές και πνευματικές δυναμικές, που συνετέλεσαν στη γένεση της Μεγάλης Ιδέας και του ονείρου της Ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και οδήγησαν στην Ελληνική Εθνική Επανάσταση του 1821.
Στις εισηγήσεις και στο ντοκιμαντέρ θα αναφέρεται και η σημαντική συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης, θα βραβευθούν εκθέσεις-εργασίες μαθητών της Δυτικής Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στην Εθνική Επανάσταση του 1821». Για την επιτυχή διαδικασία των βραβεύσεων υπάρχει συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- ‘Les Combats des Grecs’ – Papiers Peints, Φιλελληνικός διάκοσμος σε αρχοντικά της Ιταλίας
Φωτογραφική έκθεση από έντυπες ταπετσαρίες (papiers peint), οι οποίες απεικονίζουν την Ελληνική Επανάσταση και ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Γενικό Προξενείο Τεργέστης, το οποίο ήταν η πρώτη Προξενική Αρχή που ίδρυσε το ελεύθερο ελληνικό κράτος στην πόλη το 1830, με συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.
Η έκθεση θα βρίσκεται στον Εκθεσιακό χώρο “Magazzino 26” του Δήμου Τεργέστης από τις 15 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Εργαστήρι με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τις αόρατες ηρωίδες: Μαντώ Μαυρογένη»
Με αφετηρία τις σημαντικές γυναίκες της Επανάστασης, η δράση σκοπεύει να αναδείξει τη συμβολή των γυναικών στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Ξεκινώντας από βιωματικά εργαστήρια σε εφήβους στη δομή της ActionAid στον Κολωνό, το πρόγραμμα θα δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε χώρους δράσης και σχολεία, μέσα από το εκπαιδευτικό τμήμα της οργάνωσης και αξιοποιώντας της δυνατότητες μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Η μελέτη της περίπτωσης της Μαντώς Μαυρογένους, κεντρικής φιγούρας των εργαστηρίων, θα αποτελέσει το κοινό έδαφος για συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα και της προκαταλήψεις για τη θέση της γυναίκας κατά τη διάρκεια αυτών των 200 ετών.
Διοργανώνεται στις 17 Οκτωβρίου από την ActionAid Ελλάς. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και γεωδιαδρομών στη Σύρο
Ανάπτυξη του γεωτουρισμού μέσω αξιοποίησης της γεωλογικής κληρονομιάς με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης ενισχύοντας την οικονομία της περιοχής. Ανάπτυξη ενός γεωπάρκου που θα περιλαμβάνει υποδομή για γεωτουρισμό, Γεωλογικό Εκθετήριο & Geopaths, σχεδιασμό δράσεων για την προώθηση του γεωπάρκου, προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινότητας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του τόπου. Βιώσιμη ανάπτυξη, περιβάλλον και καινοτομία αποτελούν βασικές παραμέτρους της πρότασης.
Δράση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης που θα διαρκέσει έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως
Τα ταφικά μνημεία, δείγματα του ένδοξου παρελθόντος και της οικονομικής ευρωστίας της Σύρου, είναι αριστουργήματα. Βρίσκονται στο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και καθιστούν την περιοχή ένα υπαίθριο μουσείο.
Δράση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης που θα διαρκέσει έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Επετειακή ιστορική έκδοση: «200 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αμοργός, Αγώνας για την Ελευθερία και την Παιδεία»
Πολυτελής ιστορική έκδοση που θα τονίσει τη δράση της Αμοργού στο ιστορικό περιβάλλον του 1821. Με πυρήνα τα επαναστατικά χρόνια, καλύπτει ακόμα πολλές χρονικές περιόδους και διάφορες πτυχές της ιστορίας του τόπου, με σαφείς αναφορές στο εμβληματικό Ελληνικό Σχολείο – Γυμνάσιο, τη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, τους ηρωικούς αγωνιστές και διδασκάλους κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, συνοδευόμενη από αδημοσίευτο υλικό από τη Δημοτική Αρχειακή Συλλογή. Συγκεκριμένα, τα κυρίως κεφάλαια είναι τα εξής: 1) Λατινοκρατία (1207-1537), 2) Τουρκοκρατία (1537-1821), 3) Ελληνική Επανάσταση – Οι Αμοργιανοί στον Αγώνα (1821-1827), 4) Η Ανεξαρτησία, 5) Πρόσφυγες στην Αμοργό , 6) Πειρατεία στην Αμοργό και 7) Η παιδεία.
Εκδίδεται στα μέσα Οκτωβρίου από τον Δήμο Αμοργού. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Εικονογραφημένο παραμύθι για την Αμοργό της Επανάστασης
Συγγραφή παιδικού βιβλίου – εικονογραφημένου παραμυθιού για την Αμοργό της Επαναστατικής περιόδου του 1821, με πρώτιστο μέλημα να μάθουν τα παιδιά μας τη σπουδαία ιστορία του τόπου μας. Τι επιπτώσεις είχε η πειρατεία στην Αμοργό; Ποιοι ήταν οι Αμοργιανοί Αγωνιστές και ποιος ο ρόλος τους στην Ελληνική Επανάσταση; Πώς το Μοναστήρι προστάτευσε το νησί; Τι το μαγικό είχε εκείνο το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε στον τόπο μας; Όλη η ιστορία του νησιού μας, ιδωμένη με ευαισθησία και φαντασία.
Εκδίδεται στα μέσα Οκτωβρίου από το Δήμο Αμοργού. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Κοινοβουλευτικοί θεσμοί στη μεταναπολεόντεια Ευρώπη
Συνέδριο με τίτλο «Post-Napoleonic Europe Revolutions and parliamentary institutions: The case of Greece on the occasion of the bicentenary since the War of Independence (1821-2021)». Το συνέδριο, που συνδιοργανώνεται από το ελληνικό τμήμα του International Commission for the History of Representative and Parliamentary Institutions (ICHRPI) και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (20 – 23 Οκτωβρίου 2021) και έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται στο σύνδεσμο: https://www.ichrpi.info/2016-conference/#1489432463324-ce65f2ca-6d7b
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
- Βόλος-Πήλιο. Παιδικές Ιστορίες Από Τα Χρόνια Της Επανάστασης
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», η Δρ. Αρχαιολογίας – Ξεναγός, Γιώτα Πάντου προχώρησε στη συγγραφή ενός βιβλίου που περιλαμβάνει έξι ιστορίες μυθοπλασίας με ήρωες κατά κύριο λόγο παιδιά. Οι ιστορίες διαδραματίζονται στο Πήλιο και χτίζονται γύρω από αληθινά γεγονότα λίγο πριν την Επανάσταση και τον πρώτο καιρό του Αγώνα: το Ελληνομουσείο όπου φοίτησε ο Ρήγας Βελεστινλής, την ίδρυση της Μηλιώτικης Σχολής, τη δημιουργία μιας μικρής αρχαιολογικής συλλογής στις Μηλιές, τη δράση των Φιλικών, την εξέγερση για την πολιορκία του Κάστρου του Βόλου, το μαρτυρικό χωριό Προμύρι.
Οι ιστορίες έχουν σαν στόχο να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες μια πρώτη συναισθηματική προσέγγιση στο τεράστιο θέμα της Επανάστασης και να εμπνεύσουν τα παιδιά ώστε να ασχοληθούν περισσότερο με την ιστορία του τόπου μας. Κάθε ιστορία συμπληρώνεται από τρεις ενότητες: α) Μαθαίνω ότι… β) Τι μπορώ να δω σήμερα… γ) Δραστηριότητες. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου στις Μηλιές Πηλίου στις 12.00 και η διάθεση του θα είναι δωρεάν έως το τέλος του έτους.
Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.».
- Έλληνες Γεννημένοι Ελεύθεροι
Σπονδυλωτή εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» δομημένη σε τρεις βασικούς πυλώνες: Ελευθερία, Διανόηση, Μαχητικότητα. Συνεκτικός ιστός είναι η διαχρονική προσωπικότητα του Διονυσίου Σολωμού, που συνομιλεί με προσωπικότητες από διαφορετικές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, των οποίων η φυσιογνωμία και δράση ενσαρκώνει τις παραπάνω αξίες.
Η εκδήλωση βασίζεται σε σενάριο που περιέχει κείμενα της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εργασίες μαθητών και πρωτότυπα θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το έργο «Παράλληλοι Βίοι» του Πλουτάρχου από τον θεατρικό όμιλο της Σχολής. Θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και παρεμβάσεις από πανεπιστημιακούς φορείς, καλλιτέχνες, ανθρώπους του πολιτισμού, μουσικά σύνολα, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει με τραγούδια η χορωδία της Σχολής.
Στόχος είναι, τόσο οι μαθητές, όσο και οι προσκεκλημένοι να παρακολουθήσουν πώς το όραμα και η αναγκαιότητα της ελεύθερης ζωής γεννήθηκαν μέσα από τα κείμενα των διανοητών της εποχής, οι οποίοι έσπασαν το φράγμα της σιωπής που είχαν επιβάλει οι κατακτητές και πυροδότησαν τη μαχητικότητα στις ψυχές όλων των Ελλήνων που επιθυμούσαν να ζήσουν ελεύθερα, αλλιώς να πεθάνουν.
Η διεκδίκηση της ελευθερίας και η επανάσταση δεν αποτελούσε ούτε αποτελεί μια επιλογή, αλλά μία προϋπόθεση να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Εισηγητές : κ. Μανδυλαρά Άννα, Επίκουρη καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γιανναράς Χρήστος, καθηγητής Φιλοσοφίας, συγγραφέας, κ. Σταθακόπουλος Δημήτριος, Δρας Παντείου Πανεπιστημίου, Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του Παν.Πειραιά και κ. Ιωάννης Μπίρης, ιατρός, αρθρογράφος, συγγραφέας.
Διοργανώνεται στις 25 Οκτωβρίου από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών ”Δελασάλ” της Καθολικής Εκκλησίας Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- Λόγοι περί Γερμανίας στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση: μία ποσοτική-κριτική θεώρηση
Προγραμματισμένη ομιλία του Ιωάννη Σαριδάκη με θεματική τους Λόγους περί Γερμανίας στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση: μία ποσοτική-κριτική θεώρηση που θα λάβει χώρα στις 28 Οκτωβρίου. Η ομιλία ανήκει στη σειρά διαλέξεων για την ιστορία του ελληνικού κράτους από το 1821 ως σήμερα και το ρόλο των ελληνο- γερμανικών σχέσεων που διοργανώνει ο Ελληνογερμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος.
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
- The Italian Philhellenism of the 19th century
The Italian Philellinism of the 19th century: a reappraisal to tribute the anniversary of Greek national celebrations (1821-2021). On March 25 and 26, 2020, Lecce, the capital of Salento and of “Magna Grecia” (southern Italy) will honor Greece on the occasion of the Greek celebrations of 200 years from the Greek Revolution (1821-2021). The Italian university, Università del Salento, situated at Lecce (Apulia, Italy) will tribute Greece by the organization of an international scientific conference aimed at offering a meaningful assessment of the Italian Philellinism.
The conference is organized by prof. Andrea Scardicchio of the Depart. of Humanistic Studies and by prof. Chrysa Damianaki of the Depart. of Fine Arts of the same university. The conference envisages to be under the aegis of the Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini di Venezia and of the Foundation of Greek Culture (Trieste).
Συνέδριο που διοργανώνεται στις 27-28 Οκτωβρίου από το Πανεπιστήμιο του Salento στην Ιταλία. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις που πραγματοποιούνται για την Επέτειο, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους, μπορείτε να βρείτε στο Εθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων της Επιτροπής, εδώ: https://www.greece2021.gr/imerologio-draseon-kai-ekdiloseon