Πληροφορίες δράσεων και εκδηλώσεων Νοεμβρίου, υπό την Αιγίδα ή με το Σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Συνεχίζονται και το Νοέμβριο οι δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων, υπό την Αιγίδα ή με το Σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Μεταξύ αυτών: ομιλίες, συνέδρια, εκδόσεις, εκθέσεις, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, παραστάσεις, διαγωνισμοί και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Αναλυτικά οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για το Νοέμβριο:

  • Επανάσταση, σύγχρονη Ελλάδα και Δημοκρατία

Θα οργανωθούν 5 φόρουμ (σε μορφή στρογγυλού τραπεζιού) για την παγκόσμια δημοκρατία σήμερα, με τηλεοπτική κάλυψη από τοπικά κανάλια και ζωντανή μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Λάρισας. Στα φόρουμ θα κληθούν να συμμετέχουν επιστήμονες, διανοητές, στοχαστές, αλλά και πολιτικοί, κόμματα, πολιτικές παρατάξεις, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί και μεμονωμένοι πολίτες. Η δράση αποτελεί θεματικό τομέα του Πανεπιστημίου Πολιτών και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Διοργανώνεται από το Δήμο Λάρισας από τις 13 Νοεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής. 

  • Επανάσταση, τοπική ιστορία και εκπαίδευση

Διοργάνωση σειράς μαθημάτων τοπικής ιστορίας σε εκλαϊκευμένη μορφή. Τα μαθήματα θα είναι ανοιχτά, αλλά κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε δασκάλους και καθηγητές. Περιλαμβάνουν όλες τις περιόδους της Θεσσαλικής και κυρίως της Λαρισαϊκής ιστορίας.

Διοργανώνεται από το Δήμο Λάρισας από τις 13 Νοεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • New Dimensions of 1821: A Pan-California Celebration

The proposed project integrates scholarly, artistic, and community-oriented components in order to highlight the Greek War of Independence as a multi-dimensional event. The scholarly component is centered on the celebratory symposium New Dimensions of 1821. Scholars from American, Canadian, Greek, and European institutions will discuss the Greek War of Independence both as a historical event that resonated across national borders and as an academic object that cuts across disciplinary boundaries. Makriyannis Unplugged, a theatrical performance based on the memoirs of General Makriyannis, will explore the last 200 years of Greek history from local and universal perspectives.

The entire project is the result of collaboration between public and private academic, artistic, and community institutions and organizations that stretch across the state of California: Stanford University, University of California, Berkeley, Sacramento State University, and University of California, Los Angeles (UCLA). 4 7 Νοεμβρίου, Καλιφόρνια/ΗΠΑ. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Οι Έλληνες: Μια Φυλή της Νοτίου Αφρικής

Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που αφορά στην καταγραφή της ιστορίας του Ελληνισμού στη Νότια Αφρική από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έκδοση δυο τόμων σχετικά α) με τη θεσμική συγκρότηση της Ελληνικής Παροικίας της Ν. Αφρικής και β) τη ζωή των Ελλήνων στη Νότια Αφρική. Η έκδοση περιλαμβάνει πηγές, ευρετήριο, χρονολόγιο και παραρτήματα, καθώς και πρόλογο του Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, χαιρετισμούς των πρέσβεων Ελλάδας και Κύπρου και του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής.

Διοργανώνεται από το Γενικό Προξενείο Γιοχάνεσμπουργκ. 1η Νοεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Εορταστική συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών Σαξωνίας

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει η διεθνούς φήμης μαέστρος και συνθέτρια, κα Κωνσταντία Γουρζή. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα δημιουργηθεί από την ίδια και θα συμπεριλαμβάνονται έργα διεθνών Ελλήνων συνθετών (Σκαλκώτας, κα), όπως επίσης και πρωτότυπο έργο διάρκειας 5’ το οποίο θα γραφτεί ειδικά για την εκδήλωση από την κα Γουρζή και θα είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση. Διευθύντρια της Ορχήστρας είναι η Ελληνίδα μουσικός, κα Βαρβάρα Βενετικίδου, που θα αναλάβει την καλλιτεχνική διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ η Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο τη διοργάνωση και διεξαγωγή σε διαδικαστικό επίπεδο.

Προγραμματίζεται να λάβει χώρα στη Λειψία στις 6 Νοεμβρίου 2021. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.    

  • Οι Έλληνες της Βιέννης και η Επανάσταση

Ακαδημαϊκή εκδήλωση με συμμετοχή Ελλήνων και Αυστριακών πανεπιστημιακών. Οι Έλληνες συμμετέχοντες καθηγητές είναι: η κυρία Βάσω Σειρηνίδου, επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ, η κυρία Όλγα Κατσιαρδή-Hering, ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ και ο κ. Δημήτρης Κοντογεώργης, Λέκτωρ Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. H κυρία Μαρία Στασινοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης, θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο, ενώ έχουν ήδη προταθεί δύο διακεκριμένοι Αυστριακοί εισηγητές. Σε περίπτωση που, λόγω περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, δεν καταστεί δυνατή η διεξαγωγή της εκδήλωσης με φυσική παρουσία, θα επιδιωχθεί η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με την ίδια σύνθεση.

Διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη και τη Διπλωματική Ακαδημία Βιέννης στις 8 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Φιλελληνισμός και Διαφωτισμός

Διάλεξη με θέμα «Johann Jakop Meyer και Ελληνικά χρονικά: Φιλελληνισμός και Διαφωτισμός». Ομιλήτρια η καθηγήτρια Ματούλα Τομάρα-Σιδέρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Μουσείου Skulturhalle της Βασιλείας (το οποίο διαθέτει συλλογή αρχαίων ελληνικών εκμαγείων).

Διοργανώνεται από τον Κύκλο Φιλελλήνων Βασιλείας στις 12 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Ομιλία «Γιώργος Παπανικολάου»

Πρόκειται για την τελευταία ομιλία από τη σειρά διαλέξεων που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριντα (Panhellenic Federation of Florida/PHFOFL). Ομιλητής: Δρ. Θ. Βλάχος.

Στις 10 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • 1821 Το Όραμα της Λευτεριάς: Με το χέρι του Ζωγράφου, με το στοχασμό του Μακρυγιάννη, με την αφοσίωση του Γεννάδιου

Η έκθεση παρουσιάζει την σπάνια συλλεκτική σειρά με σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση που εξέδωσαν ο Frédéric Boissonas και ο Ιωάννης Γεννάδιος το 1926. Η σειρά αντιγράφει πιστά τις σκηνές που διάλεξε ο στρατηγός Μακρυγιάννης και που εικονογράφησε κατά παραγγελία του ο Δημήτριος Ζωγράφος από το 1836 μέχρι το 1839. Επιμέλεια Έκθεσης: Νατάσα Λαιμού, Ολυμπία Παππά. Σχεδιασμός: Αλέξης Βερούκας, Βασιλική Καρμίρη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://helleniccentre.org/event/1821-visions-of-freedom/

Διοργανώνεται από το Hellenic Center, 5 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Μαρτίου 2022 στο Λονδίνο. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.           

  • 200 Years of Innovation – Athens Science Festival 2021 – 200 Χρόνια Καινοτομίας

Θα δημιουργηθεί ένας βιωματικός χώρος, που περιλαμβάνει πολλαπλά εκθέματα που αναφέρονται στην ιστορική επέτειο και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους, επισημαίνοντας τομείς κοινής επιστημονικής αριστείας με τις ΗΠΑ και θα περιλαμβάνει εξέχοντες Αμερικανούς ομιλητές.

Διοργανώνεται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, 25 Οκτωβρίου έως 25 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • The Greek Struggle Beyond Historicity

Το Fitzwilliam Museum θα παρουσιάσει στις 27 Νοεμβρίου ειδική έκθεση προς τιμήν της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα, θα διοργανωθεί διάλεξη με τον καθηγητή κ. Roderick Beaton και συναυλία με γνωστή Ελληνίδα σοπράνο.

Από τις 27 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στο Κέιμπριτζ. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Προοπτικές στις ελληνογερμανικές σχέσεις: η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και το ανταγωνιστικό δίπολο North Stream / East – Med

Προγραμματισμένη ομιλία του Ιωάννη Σωτηρόπουλου. Πρόκειται για την τελευταία δράση από την σειρά διαλέξεων για την ιστορία του ελληνικού κράτους από το 1821 ως σήμερα και τον ρόλο των ελληνο- γερμανικών σχέσεων.

Διοργανώνεται από τον Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο στις 25 Νοεμβρίου στην Κολωνία. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Τα Κύθηρα και τα Επτάνησα στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Η εκδήλωση θα φιλοξενήσει ομιλίες που θα αναδείξουν θέματα σχετικά με τη συμμετοχή των Κυθηρίων, καθώς και όλων των Επτανησίων, στην Επανάσταση του 1821. Θα περιγράψει, με ντοκουμέντα και πρωτότυπο υλικό, την ποικιλότροπη βοήθεια των Κυθηρίων προς την Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια του Αγώνα Απελευθέρωσης του Γένους. Η εκδήλωση θα αναδείξει τη συμβολή των Κυθήρων ως τόπο καταφυγής του μαχόμενου Ελληνισμού και ως ιδιάζουσα περιοχή στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο.

Διοργανώνεται από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών στις 7 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας από το 1821 έως σήμερα

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – τα Νησιωτικά Επιμελητήρια της χώρας μας- διοργανώνουν ένα επιστημονικό συνέδριο για την ανάδειξη της συμβολής της νησιωτικής οικονομίας, του νησιωτικού επιχειρείν στην οικονομία, την κοινωνία και την εικόνα της νεότερης Ελλάδας, από το 1821 έως και σήμερα, αλλά και τη δυναμική των νησιών της χώρας, των προκλήσεων και των δυνατοτήτων του μέλλοντος, καθώς και της σταθερής συμβολής τους στην εθνική οικονομία, την ανάπτυξη, την πρόοδο και την εικόνα της χώρας μας.

Στις 12-13 Νοεμβρίου στη Χίο. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Το Ποτάμι – Ένα πολυθέαμα με άξονα την Επανάσταση του 1821

Το μουσικό πολυθέαμα με αφετηρία το μουσικό-ποιητικό έργο «Το Ποτάμι» των Λίνου Κόκοτου και Φώντα Λάδη, στη νέα του μορφή είναι εμπλουτισμένο με πρωτότυπα υλικά και σημαντικές λογοτεχνικές και ιστορικές αναφορές. Η παραγωγή έχει ως βάση ορισμένα σημαντικά τραγούδια του ομώνυμου δίσκου, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1986. Στην πρώτη εκείνη έκδοση ορισμένα από τα βασικά τραγούδια αποδίδονται από τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου, ενώ τα υπόλοιπα από την Ελένη Τσαγκαράκη και τον Κώστα Λεοντίδη. Στη νέα του παρουσίαση το έργο αποδίδεται από πολύ γνωστούς ερμηνευτές, όπως οι Κώστας Μακεδόνας, Σοφία Παπάζογλου, Κώστας Καστανάς και Δημήτρης Κανέλλος, και πλαισιώνεται από κείμενα Ελλήνων, ξένων ιστορικών, αγωνιστών του 1821, καθώς και αναφορές περιηγητών και άλλων φιλελλήνων, και από μια μικρή ανθολόγηση κειμένων Ελλήνων λογοτεχνών.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί από την Aστική μη Kερδοσκοπική Eταιρεία ΜΝΗΜΕΣ στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στις 8 μμ., σε συνεργασία με το Μορφωτικό ‘Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και χορηγία της Βουλής των Ελλήνων. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Ρίζες που μας ενώνουν, η μεγαλύτερη ταυτόχρονη αναδάσωση

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου του 2021 ταυτόχρονα απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, συλλόγους, δήμους, περιφέρειες, σχολεία, πανεπιστήμια, εκατοντάδες ακόμα φορείς και χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών, από κάθε φάσμα της κοινωνίας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας. Οι δράσεις θα οργανώνονται αυτόνομα από τον κάθε συμμετέχοντα φορέα, και θα αποτυπώνονται σε πανελλήνιο χάρτη μέσω της ιστοσελίδας www.letsdoitgreece.org, ενδεικτικά https://letsdoitgreece.org/maps

Διοργανώνεται από την Lets Do It Greece στις 21 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • International Exhibition & Conference «Greek Culture & Tourism» (Leader expo)

Η έκθεση θα συνδυάσει την προβολή τουριστικών προορισμών της χωράς μας με την ιστορία, τον πολιτισμό της και τα σημερινά της δεδομένα. Την έκθεση θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις ελληνικής γαστρονομίας, τοπικών παραδοσιακών χορών κ.α.

Στις 25-27 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Τα οικονομικά της Επανάστασης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες αλλά και προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος, θα παρουσιάσουν την «Οικονομική πλευρά της Επανάστασης». Σημαντικό ρόλο εκείνη την περίοδο για την ενίσχυση των προσπαθειών της Φιλικής Εταιρείας έπαιξαν οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και προσφορές πλουσίων Ελλήνων. Ταυτόχρονα, ένα μέρος των αναγκών για τις πολεμικές δαπάνες καλύφθηκε από οικειοθελείς εισφορές και αργότερα από εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό. Υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΠΘ: https://websites.auth.gr/auth2021/events/oikonomika/

Στις 11-12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Με το Σήμα της Επιτροπής.

  • Εκδήλωση Μουσικής και Χορού

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, θα παρουσιάσουν μια σύνθεση μουσικών και χορευτικών δρώμενων με γνώμονα τις γεωγραφικές περιοχές που αντιπροσωπεύονται από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Επανάστασης. Υπεύθυνοι: Σ. Δούκα, Γ. Λυκεσάς, Καθηγητές Τμ. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΑΠΘ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΠΘ: https://websites.auth.gr/auth2021/events/ekdilwsi/

Στις 22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Με το Σήμα της Επιτροπής.

  • Οι Έλληνες και ο Κόσμος

 Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» η αθηΝΕΑ δημιουργεί οκτώ (8) τριαντάλεπτα ντοκυμαντέρ με αφορμή τις ιστορίες διακεκριμένων Ελλήνων από διαφορετικές αφετηρίες, χώρες και επαγγέλματα, με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εμπνέει, παρακινεί και συγκινεί. 8 πρόσωπα αφηγούνται ιστορίες για τη ζωή και τις κοινότητες όπου έζησαν. Μιλούν γι’ αυτά που φέρνουν κάθε φορά μαζί στις αποσκευές τους όταν έρχονται στην Ελλάδα. Οραματίζονται τους τρόπους με τους οποίους η διασπορά, αυτή η πολύτιμη δεξαμενή Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, μπορεί να συνεισφέρει στην επόμενη, φιλόδοξη σελίδα που μπορεί να γράψει ο Ελληνισμός.

Κάθε εβδομάδα, από τα μέσα Νοεμβρίου, θα προβάλλονται στον ΑΝΤ1 δύο επεισόδια μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά. Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.».

  • Η Επανάσταση του 1821 στο κάτοπτρο του 21ου αιώνα

Καταγραφή και ψηφιακή απεικόνιση των ιστορικών γεγονότων και προσώπων – γνωστών και άγνωστων – της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα αποδοθεί στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας αλλά και την ενίσχυση της ιστορικής σκέψης και συνείδησης των μαθητών και μαθητριών – στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά στο πολυπολιτισμικό συγκείμενο του 21ου αιώνα.

Θα παρουσιαστεί στις 20 Νοεμβρίου και το υλικό θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Ζάκυνθος- Ελλάδα 2021

Διεξαγωγή διήμερου συνεδρίου για την ανάδειξη των ιστορικών χώρων, σημαντικών στη δράση των Αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Διεξαγωγή μουσικών εκδηλώσεων και θεατρικών δρώμενων συνδεδεμένων με την Επανάσταση του 1821. Δημιουργία Ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη χώρων, γεγονότων και ανθρώπων της Αγγλοκρατούμενης Ζακύνθου που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Διοργανώνεται από το Δήμο Ζακύνθου στις 20 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Η Θήβα στην Επανάσταση 1821-1829: Συμβολή στην ιστορική μνήμη

Ανάδειξη της προσφοράς της Θήβας στον Αγώνα του 1821 και ταυτόχρονα ανάδειξη των γεγονότων που είχαν καθοριστική σημασία κατά την Επαναστατική Περίοδο σε άλλα μέρη της Ελλάδας και με τη συμβολή των Θηβαίων. Αναγνώριση και απόδοση τιμής στις πόλεις που βοήθησαν τα μέγιστα τους κατοίκους της Θήβας κατά την Επαναστατική Περίοδο.

Διοργανώνεται από το Δήμο Θηβαίων στις 28 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Επετειακή ιστορική έκδοση: «200 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αμοργός, Αγώνας για την Ελευθερία και την Παιδεία»

Πολυτελής ιστορική έκδοση που θα τονίσει τη δράση της Αμοργού στο ιστορικό περιβάλλον του 1821. Με πυρήνα τα επαναστατικά χρόνια, καλύπτει ακόμα πολλές χρονικές περιόδους και διάφορες πτυχές της ιστορίας του τόπου, με σαφείς αναφορές στο εμβληματικό Ελληνικό Σχολείο – Γυμνάσιο, τη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, τους ηρωικούς αγωνιστές και διδασκάλους κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, συνοδευόμενη από αδημοσίευτο υλικό από τη Δημοτική Αρχειακή Συλλογή.  Συγκεκριμένα, τα κυρίως κεφάλαια είναι τα εξής: 1) Λατινοκρατία (1207-1537), 2) Τουρκοκρατία (1537-1821), 3) Ελληνική Επανάσταση – Οι Αμοργιανοί στον Αγώνα (1821-1827), 4) Η Ανεξαρτησία, 5) Πρόσφυγες στην Αμοργό, 6) Πειρατεία στην Αμοργό και 7) Η παιδεία.

Διοργανώνεται από το Δήμο Αμοργού στις 20 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Εικονογραφημένο παραμύθι για την Αμοργό της Επανάστασης

Συγγραφή παιδικού βιβλίου – εικονογραφημένου παραμυθιού για την Αμοργό της Επαναστατικής περιόδου του 1821, με πρώτιστο μέλημα να μάθουν τα παιδιά μας την σπουδαία ιστορία του τόπου μας. Τι επιπτώσεις είχε η πειρατεία στην Αμοργό; Ποιοι ήταν οι Αμοργιανοί Αγωνιστές και ποιος ο ρόλος τους στην Ελληνική Επανάσταση; Πώς το Μοναστήρι προστάτευσε το νησί; Τι το μαγικό είχε εκείνο το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε στον τόπο μας; Όλη η ιστορία του νησιού μας, ιδωμένη με ευαισθησία και φαντασία.

Διοργανώνεται από το Δήμο Αμοργού στις 20 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Μπασιά με τίτλο «Μετάλλια Τιμής»

Ο Δήμος Πλατανιά συνεχίζοντας τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέματα που έχει επιλέξει και δημιουργήσει ο Νίκος Μπασιάς με θέμα «Ήρωες του 1821», στο Πολύκεντρο Βουκολιών.

Από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • 200 Χρόνια Νεοελληνική Τέχνη

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Mastercard», η Greek Global Culture Cooperation διοργανώνει ψηφιακή ξενάγηση σε έργα καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν τα πρώτα 200 χρόνια της Νεότερης Ελλάδας. Παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών θα μπορούν να ξεναγηθούν σε ένα εικονικό μουσείο μαθαίνοντας την ιστορία των νεοελληνικών εικαστικών τεχνών. Στόχος του προγράμματος είναι η μετάδοση και η διάδοση της Νεοελληνικής Τέχνης, η γνώση του ιστορικού παρελθόντος της χώρας μέσα από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Οι ψηφιακές ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν και μέσω της πλατφόρμας ΥouΤube για το ευρύ κοινό δηλώνοντας συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης www.mcf.gr.

Από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Mastercard».

Μέσα στο Νοέμβριο συνεχίζονται και δράσεις από τους προηγούμενους μήνες:

  • Les Combats des Grecs’ – Papiers Peints, Φιλελληνικός διάκοσμος σε αρχοντικά της Ιταλίας

Φωτογραφική έκθεση από έντυπες ταπετσαρίες (papiers peint), οι οποίες απεικονίζουν την Ελληνική Επανάσταση και ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Γενικό Προξενείο Τεργέστης, το οποίο ήταν η πρώτη Προξενική Αρχή που ίδρυσε το ελεύθερο ελληνικό κράτος στην πόλη το 1830, με συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.

Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο «Magazzino 26» του Δήμου Τεργέστης. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και γεωδιαδρομών στη Σύρο

Ανάπτυξη ενός Γεωπάρκου που θα περιλαμβάνει υποδομή για γεωτουρισμό, Γεωλογικό Εκθετήριο & Geopaths, σχεδιασμό δράσεων για την προώθηση του Γεωπάρκου, προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινότητας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του τόπου.

Έργο υποδομής από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, από τις 20 Οκτωβρίου έως και το 2022. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως

Τα ταφικά μνημεία, δείγματα του ένδοξου παρελθόντος και της οικονομικής ευρωστίας της Σύρου, είναι αριστουργήματα. Βρίσκονται στο χώρο του ΙΝ Αγίου Γεωργίου και καθιστούν την περιοχή ένα υπαίθριο μουσείο.

Έργο αποκατάστασης από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, από τις 20 Οκτωβρίου έως και το 2022. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Τα «άλλα» όπλα του Αγώνα

Έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων με παράλληλες ενημερωτικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις (σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες, κτλ) με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου της μουσικής στην επανάσταση. Ο Θούριος του Ρήγα και τα κλέφτικα τραγούδια αποτέλεσαν τους εμψυχωτικούς παιάνες για τους αγώνες των Ελλήνων. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν εργαστήρια μουσικής, διαλέξεις, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και συναυλίες.

Διοργανώνεται από το Δήμο Αιγιαλείας, από τις 3 Οκτωβρίου έως 6 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • The Life After Law School (Αδάμ Μάριος Πασχαλίδης & Ωραιοζήλη- Μαρία Κουτσουπιά)

Πρόκειται για μία σειρά από podcasts στα οποία δύο ομιλητές- παρουσιαστές θα συζητούν με έναν καλεσμένο/η- απόφοιτο Νομικής Σχολής που έχει ακολουθήσει μία ιδιαίτερη και διαφορετική κάθε φορά επαγγελματική οδό, και στον οποίο θα θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να φέρει εις πέρας τους προσωπικούς επαγγελματικούς του/της στόχους ή την πορεία που ακολουθεί προς αυτό, διάγοντας μια επιτυχημένη καριέρα σε εθνικό ή/και διεθνές επίπεδο. Οι συνεντεύξεις μέσω podcast είναι διαθέσιμες από τον Οκτώβριο. YouTube:  https://www.youtube.com/channel/UCa-_BnR5EdYZL74epgBMFzA και Spotify:  https://open.spotify.com/show/16Ljsjus4gmMpBbIpbOoa5?si=8610c6f4e88d4056.

Από αρχές Οκτωβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.          

  • Νέο Κλειστό Γυμναστήριο 3.500 θέσεων (Βιοκλιματικό-Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ν. Σμύρνης)

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο πολλαπλών χρήσεων, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και με αυτόνομη- κατά το δυνατόν – ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του. Θα διαθέτει επίσης θέσεις εγκατάστασης εναλλακτικών συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και ψύξης. Ο συνδυασμός της ενεργειακής κάλυψης με τη βιοκλιματική αντιμετώπιση των συστημάτων δόμησης θα προβάλλει την αποδοτικότητα των λειτουργιών του κτηρίου όχι μόνο στα αθλητικά αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα του Δήμου.

 Από 15 Μαΐου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Μεταφράσεις στα Ισπανικά απομνημονευμάτων Αγωνιστών του 1821

Η δράση υλοποιείται από το CEBNCh/ΚΒΝΚΣ – Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, Ισπανία. Πρόκειται για έκδοση μεταφράσεων στα ισπανικά με εισαγωγές και σχόλια, μιας επιλογής απομνημονευμάτων δώδεκα προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στην επανάσταση του 1821. Οι μεταφράσεις θα εκδοθούν σε ψηφιακή μορφή και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών. Όπως όλες οι ηλεκτρονικές εκδόσεις του Κέντρου, θα προσφέρονται στο κοινό με ελεύθερη πρόσβαση. Για περισσότερες πληροφορίες και επισκεφθείτε το σύνδεσμο: http://www.centrodeestudiosbnch.com/en/pagina/472

Από την 1η Οκτωβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Επετειακός Καραγκιόζης, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Παράσταση με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων (σαντούρι, λαούτο, βιολί, ούτι). Ο Καραγκιόζης εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, πρόκειται για ένα τυπικό λαϊκό ήρωα.

Διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τις 17 Οκτωβρίου. Ακολουθούν οι εξής ημερομηνίες προβολής: 7 & 11 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Το Μουσείο Πάει Σχολείο

Στο πνεύμα εξωστρέφειας του ΥΠΕΘΑ με τη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολεμικού Μουσείου, της ΚΕΔΕ, το Πολεμικό Μουσείο υλοποιεί τη δράση «Το Μουσείο Πάει Σχολείο». Βασικός σκοπός είναι η διατήρηση της ιστορικής εθνικής μνήμης σε πόλεις και νησιά της Ελλάδος που βρίσκονται μακράν του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και των Παραρτημάτων του. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικό υλικό της Επανάστασης που δεν περιορίζεται στο ελληνικό στοιχείο της ιστορίας αλλά επεκτείνεται και σε καθοριστικούς παγκόσμιους παράγοντες – εμβληματικές μορφές που καθόρισαν την εξέλιξη της επανάστασης.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου σε διάφορες πόλεις. Ακολουθούν: Βόλος 1-5 Νοεμβρίου, Λέσβος 3-9 Νοεμβρίου, Τρίκαλα 8-12 Νοεμβρίου, Σύρος 10-14 Νοεμβρίου, Λάρισα 20-24 Νοεμβρίου, Πάτρα 22-26 Νοεμβρίου, Μεσολόγγι 29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής.

  • Ιωάννης Καποδίστριας, διεθνής διπλωμάτης, Έλληνας Κυβερνήτης

Πρωτότυπο θεατρικό έργο της Ιωάννας Berthoud-Παπανδροπούλου, καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Γενεύης, παρουσιάζει την πορεία του Καποδίστρια από την καθοριστική συμβολή του στο Σύνταγμα της Ελβετίας, ως την εκλογή του ως Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους και τη δολοφονία του. Οι σκηνές διαδραματίζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις του 19ου αιώνα με συμμετοχή ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Τσάρος Αλέξανδρος Α΄, ο Μέττερνιχ, η Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο Ευνάρδος, πιστός φίλος, Ελβετός φιλέλληνας και ευεργέτης της Ελλάδος και οι Έλληνες ήρωες Αλ. Υψηλάντης, Θ. Κολοκτρώνης και Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.

Διοργανώνεται από το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης στις 17-18 Νοεμβρίου. Με το Σήμα της Επιτροπής.

  • Βιβλία σε ρόδες 1821-2021

Αφορά στη δημιουργία 15 μικρών κινητών βιβλιοθηκών με θέμα «Ελλάδα 1821-2021», οι οποίες θα διακινηθούν σε 100 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πύρνα». Εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος «ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ» το οποίο λειτουργεί ήδη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο να αντιληφθούν τα παιδιά την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τις εικονογραφήσεις.

Από τις 17 Ιουνίου έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 (η διακίνηση στα σχολεία θα συνεχίσει έως το τέλος της σχολικής περιόδου 2021-22). Υπό την Αιγίδα και με τη χορηγική υποστήριξη της Επιτροπής.

  • Iodine Κέντρο για την Αρμονική Ανάπτυξη του ανθρώπου

Υπό την Αιγίδα και με την Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υλοποιείται η παραγωγή ενός εικαστικού ντοκιμαντέρ, με αφετηρία τους ρομαντικούς πίνακες του Ευγενίου Ντελακρουά για την Ελληνική Επανάσταση και σημείο αναφοράς το Μεσολόγγι. Το ντοκιμαντέρ αναζητά τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το ελληνικό τοπίο τον απόλυτο προορισμό καλλιτεχνικής έμπνευσης και κοινωνικής απελευθέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί έως 30/11/2021 και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021 θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο στο κοινό σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της έκθεσης του Μουσείου, στο Μεσολόγγι σε συνδυασμό με ανοιχτή συζήτηση, καθώς και σε επιλεγμένους κινηματογράφους στην Αθήνα.

Υπό την Αιγίδα και με την υποστήριξη της Επιτροπής.

  • Ταξίδι στην ΠΕ Λευκάδας με όχημα τον Πολιτισμό

Διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού και έκθεσης ζωγραφικής και εικαστικών έργων με θέμα την αποτύπωση της Επανάστασης του 1821, μέσα από τα μάτια μικρών και νέων μαθητών σχολείων της Λευκάδας, καθώς και τη δυναμική που προσφέρουν οι αγώνες των Ελλήνων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 23η Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Ρέθυμνο Προσβάσιμη Πόλη

Συνέχιση και ολοκλήρωση του πλάνου παρεμβάσεων προκειμένου να καταστεί ο Δήμος μια πολύ φιλική πόλη για Αμέα (ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα, οπτική και ηχητική ειδοποίηση στα φανάρια, υποδομές για δυνατότητα κολύμβησης για κινητικά ανάπηρους και τυφλούς, προσβασιμότητα σε βασικά δημόσια κτίρια και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • 200 χρόνια Ελληνισμός Διασποράς και Φιλελληνισμός

Πρόταση του Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου (από την πόλη L’Aquila) για δημιουργία διεθνούς δικτύου πόλεων Φιλελληνισμού, παράλληλα με ένα δίκτυο σχολείων (ιταλικών και ελληνικών). Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο 2021 στα σχολεία πόλεων όπου έδρασαν επαναστατικά οι Έλληνες της διασποράς και από όπου ξεκίνησαν οι Φιλέλληνες τη δράση τους.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Χώρα Σε Βλέπω – Ο Εικοστός Αιώνας του Ελληνικού Σινεμά

Με κύριο Χορηγό Δράσης της Επιτροπής το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και με Χορηγούς Δράσης της Επιτροπής το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου πραγματοποιεί πρόγραμμα διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα. Με 21 στάσεις και στις 5 ηπείρους, και με αφετηρία το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου τον Σεπτέμβριο, θα προβληθούν δωρεάν 42 συνολικά ταινίες.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου έως το τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής.

  • Βελτίωση και Αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος

Βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής 186.000 τ.μ. στα όρια των Δήμων Νέας Σμύρνης & Αθηναίων που στοχεύει στην αστική αναγέννηση, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, την αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστών χώρων, έτσι ώστε να διατηρήσει ένα πράσινο ισοζύγιο και, παράλληλα, να αποτελέσει πόλο πολιτισμού και αναψυχής.

Αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (Σούλι)

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) στο πλαίσιο των δράσεων της διοργανώνει Ενημερωτικές Ημερίδες για το κοινό με θέμα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού που απειλεί την υγεία και τη ζωή ανδρών και γυναικών και δωρεάν εξετάσεις μαστών σε όσες γυναίκες επιθυμούν να εξεταστούν, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση.

H δράση έχει ξεκινήσει από τις 3 Σεπτεμβρίου και ακολουθούν οι εξής 2 εκδηλώσεις: Στις 5 & 6 Νοεμβρίου στην Αλαμάνα και στις 26 & 27 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Επέκταση Βιώσιμης Κινητικότητας – Αναζωογόνηση Γειτονιών Ρεθύμνου Δήμος Ρεθύμνης

Με τη δράση αυτή ενώνονται όλες οι γειτονιές του Ρεθύμνου σε μία ποιοτική διαδρομή απόλαυσης της πόλης (κεντρικές αναπλάσεις, πράσινοι διάδρομοι, ενεργοποίηση δημόσιων χώρων). Ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με επέκταση των σημείων φόρτισης στην πόλη. Επιπλέον, αύξηση του στόλου ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ανάδειξη της χρήσης ποδηλάτων και σκούτερ.

Σε εξέλιξη από τις 30 Οκτωβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Έμφαση δίνεται σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές όπως τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.  1) Δημιουργία ψηφιακού θεματικού πάρκου. 2) Αξιοποίηση (ΤΠΕ) για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της ΠΔΕ.  3) Παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται η ιστορία και το πολιτισμικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας. Για το portal επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://portal.westerngreece2021.gr/index.php/el/.

Από 18 Οκτωβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Η μουσική παράδοση της Κρήτης ψηλά

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «SKY express», o Σύλλογος Κρητικής Μουσικής Χανίων «ο Χάρχαλης» προχωρά σε συντήρηση ιστορικών οργάνων, καταγραφή, αρχειοθέτηση, ψηφιοποίηση και σταδιακή έκδοση οπτικοακουστικού υλικού που αφορά στην παραδοσιακή μουσική και χορού από όλα τα μέρη της Κρήτης, σπάνιου φωτογραφικού υλικού, συνεντεύξεων από οργανοποιούς και μουσικούς που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης.

Από τέλη Ιουλίου έως τέλος του 2021. Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «SKY express».

  • Κωνσταντίνος Σάθας: Το φιλολογικό και ιστορικό του έργο. Η πρόσληψη του Χρονικού του Γαλαξιδίου στη σημερινή εποχή

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Κ. Σάθα, όπου μίλησαν σημαντικοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που έχουν ερευνήσει το έργο και την προσφορά στα γράμματα του τιμώμενου από την ημερίδα, προσώπου. Αναμένεται η έκδοση των πρακτικών της ημερίδας ως προσπάθεια να γνωστοποιηθεί ευρύτερα, το έργο του Κ. Σάθα. Η έκδοση και παρουσίαση του Χρονικού του Γαλαξιδίου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Το Αρχιπέλαγος Φλέγεται

Πρόκειται για περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου με θέμα τη θέση των Κυκλάδων στον αγώνα του 1821 για την ελευθερία των Ελλήνων. Στον πατρογονικό τόπο της Μαντώς Μαυρογένους αναδεικνύονται πτυχές του προεπαναστατικού πολιτισμού στις Κυκλάδες κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, με νύξη στις πολιτισμικές συνιστώσες που επηρέασαν την οπτική των κυκλαδιτών για τον αγώνα, ύστερα από μακρά περίοδο λατινοκρατίας και με την παρουσίαση του τρόπου ζωής μέσα από νέα ευρήματα από τη μεταβυζαντινή Μύκονο. Η έκθεση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη (ίδιοι πόροι και Δήμος Μυκόνου), και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τοπικών συλλόγων καθώς και της Εκκλησίας που δάνεισαν υλικό ώστε να σκιαγραφηθεί όσο το δυνατόν εναργέστερα η παρουσία των Κυκλάδων στον αγώνα του 1821.

Από 31 Ιουλίου έως τέλος του έτους. Με το Σήμα της Επιτροπής.

  • Το Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία (Δήμος Τριφυλίας)

Διοργάνωση υπαίθριας έκθεσης αφιερωμένη στα ιστορικά γεγονότα – σταθμούς του αγώνα. Το Πάρκο της Παναγίας της Βλαχέρνας θα μετατραπεί σε «Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία» με την τοποθέτηση σε αυτό μεγάλων ταμπλό, ειδικής ανθεκτικής στις καιρικές συνθήκες  κατασκευής, που θα απεικονίζουν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα σε φωτογραφίες και κείμενα, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στις 4/9/1814 μέχρι την υπογραφή του πρωτοκόλλου της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους στις 3/2/1830.

Από 26 Ιουλίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Δημιουργία Κεντήματος «Χάρτα της Ελλάδος»

Υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το Λύκειον Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.), δημιούργησε το κέντημα η «Χάρτα της Ελλάδος», που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς στη διαμόρφωση των ιδεών που ενέπνευσαν την Επανάσταση. Η Χάρτα φιλοτεχνήθηκε κεντητικά στο φυσικό της μέγεθος, απαρτίζεται από 12 φύλλα που κεντήθηκαν επιτυχώς από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών, έτσι που το κέντημα να μοιάζει με ζωγραφική. Η Χάρτα θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Η χάρτα παρουσιάστηκε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μέχρι τις 8 Νοεμβρίου εκτίθεται στον Βόλο.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής.

  • Αιγιάλεια 2021-Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων για την Επέτειο του ‘21

Δημιουργία σύγχρονου μουσείου επαυξημένης πραγματικότητας με κύριο θέμα τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Βασικά εκθέματα θα είναι τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη Συνέλευση, καθώς και αναπαραστάσεις βασικών ιστορικών στιγμών της. Κύρια καινοτομία του μουσείου είναι ότι θα συνδυάζει συμβατά εκθέματα με ψηφιακή παρουσίαση ιστορικών προσώπων και γεγονότων με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών (3d animation). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο  https://vostitsa1821.gr/aigialeia-emvlimatikes-draseis/.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Ιουλίου και το Μουσείο λειτουργεί κανονικά. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Μικρό δοξαστικό σε ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισα Τασούλα Γυφτογιάννη

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σχεδίασε δράση με εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο,  αφιερωμένη σε άγνωστες ηρωίδες του 1821 με επίκεντρο την Τασούλα  Γυφτογιάννη, η οποία  εκπροσωπεί επάξια το γυναικείο ηρωισμό. Περιλαμβάνει: α) την παρουσίαση της ιστορικής μονογραφίας με τίτλο «Μικρό δοξαστικό  σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη» και β) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια» συνδεδεμένο και με την τοπική ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη. Κοινό χαρακτηριστικό των δυο γυναικών είναι ότι και οι δυο ηρωίδες πολέμησαν ένοπλες, φορώντας φουστανέλα.

Από 5 Ιουλίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)

Υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω ερευνητικής ομάδας υπό τον Καθηγητή κ. Αριστείδη Χατζή, εκπονεί εργασία αποδελτίωσης όλων των εφημερίδων της Ελληνικής Επανάστασης από το 1821 έως το 1832. Με την ολοκλήρωσή της, η αποδελτίωση θα είναι προσβάσιμη σε ψηφιακή μορφή στον σύνδεσμο https://www.1821press.gr/

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Παιδικές χαρές ΑΜΕΑ με στοιχεία ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)

Οι Τρεις Παιδικές χαρές ΑΜΕΑ με στοιχεία ΑΠΕ στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας καθώς και στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης έρχονται πιο κοντά στις ανάγκες μιας πολύ ιδιαίτερης κατηγορίας συνανθρώπων μας, η οποία σήμερα δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε. Η δράση προτάθηκε και θα πραγματοποιηθεί από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στα πλαίσια της Χορηγίας τους ως Υποστηρικτής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Για περισσότερες πληροφορίες: https://youtu.be/Z_MMDZgYpzE

Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής. Οι παιδικές χαρές θα είναι έτοιμες αρχές Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Έκδοση του Θούριου του Ρήγα

Δίγλωσση έκδοση του έργου του Ρήγα Βελενστινλή «Θούριος» (ελληνικό κείμενο και μετάφραση στην αλβανική γλώσσα αντικριστά). Το βιβλίο αναμένεται να παρουσιαστεί στην Έκθεση Βιβλίου των Τιράνων. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από 17-21 Νοεμβρίου παράλληλα με την έκθεση βιβλίου των Τιράνων.

Δράση της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα. Με το Σήμα της Επιτροπής.

  • Μετάφραση απομνημονευμάτων Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Δράση της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα για μετάφραση στα αλβανικά του μνημειώδους έργου των Απομνημονευμάτων του Θ. Κολοκοτρώνη, με στόχο να φωτιστούν και να αποσαφηνιστούν στο αλβανικό κοινό όλες οι πτυχές της Επανάστασης με τον πλέον άμεσο τρόπο. Η παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί από 17-21 Νοεμβρίου παράλληλα με την έκθεση βιβλίου των Τιράνων.

Δράση της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα. Με το Σήμα της Επιτροπής.

  • Έκδοση στην αλβανική του ιστορικού μυθιστορήματος «Της Φωτιάς και της Ερημιάς» της συγγραφέως Λιλής Μαυροκέφαλου

Ιστορικό μυθιστόρημα για τη ζωή της Μαντούς Μαυρογένους και την αφοσίωσή της στον Αγώνα. Η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί από 17-21 Νοεμβρίου παράλληλα με την έκθεση βιβλίου των Τιράνων.

Δράση της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα. Με το Σήμα της Επιτροπής.

  • Μοριάς ‘21

Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21 που υλοποιείται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021», περιλαμβάνει θεματικές διαδρομές προς προορισμούς εντός των συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων. Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το σύνδεσμο https://www.morias21.com/.

Υλοποιείται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και ΤΕΜΕΣ Α.Ε., από 10 Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Καινοτόμες τεχνολογίες εικονικής περιήγησης & προβολής μνημείων

Ανάδειξη των μνημείων θα γίνει αξιοποιώντας τις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως εξής: α) Διαδραστική εικονική περιήγηση (Interactive Virtual Tour) που αφορά σε ένα σύστημα «περιβαλλοντικής» προβολής με διαδραστικό περιεχόμενο. β) Προβολή Χαρτογράφησης (Projection Mapping) ή αστικές προβολές χαρτογραφήσεων (Urban Projection Mapping). Αφορούν σε ένα ειδικό σύστημα που μετατρέπει κοινά αντικείμενα (κτίρια, τοίχους, κατασκευές κλπ) σε οθόνες-επιφάνειες προβολής.       Από 15 Μαΐου: δυνατότητα εικονικής περιήγησης μέχρι τέλος του έτους.

Υλοποίηση από το Δήμο Χανίων. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Το Λαογραφικό Μουσείο του σχολείου μας, μας μιλά

Με αφορμή τα αντικείμενα, χρονολογικής αξίας 200 σχεδόν ετών του Λαογραφικού Μουσείου του σχολείου, οι μαθητές της  ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Βασιλικού δημιούργησαν μια ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους, η οποία συνδέει τα τοπικά παραδοσιακά στοιχεία με την ιστορία του τόπου, θα αναδείξει την καθημερινή ζωή επί Τουρκοκρατίας, αλλά και συνδέεται τελικά με τη νεότερη σύγχρονη Ελλάδα. Ομάδα έργου: ο Διευθυντής Αρνής Ιωάννης, η Δασκάλα της τάξης Σαμαρά Ευαγγελία και οι Εκπαιδευτικοί Κοτρογιάννη Αικατερίνη και Λεοντάρη Χαρούλα.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Ένας αέναος Μίτος της Αριάδνης

Έκθεση Ελληνικού κοσμήματος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από τον ομότιτλο Πανελλήνιο διαγωνισμό κοσμήματος που διοργάνωσε η πλατφόρμα Α JEWEL MADE IN GEECE (AJMIG)  προκρίθηκαν 35 κοσμήματα τα οποία συνοδεύονται από 30 προσχέδια και ιστορίες με περιεκτικά μηνύματα για την Ελλάδα τον Ελληνισμό και τον Πολιτισμό που μας διατρέχει. Τα κοσμήματα, με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εκτίθενται από 12 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Τέχνη και Πολιτισμός του Αεροδρομίου.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Η Ξυλογλυπτική θυμάται το 1821

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Eren Hellas», η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας σε συνεργασία με την Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας, διοργανώνουν μια εκπαιδευτική – επιμορφωτική δράση με στόχο την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της διαδικασίας κατασκευής ξυλόγλυπτων και τη διασφάλιση βιωσιμότητας της τέχνης της ξυλογλυπτικής μέσω της χρήσης τεχνολογιών τρισδιάστατης απεικόνισης.

Από 10 Μαΐου έως τέλος του 2021. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής. Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Eren Hellas».

  • 1821/2021. We Are All Greeks! Είμαστε όλοι Έλληνες!

Είμαστε Όλοι Έλληνες! Η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία» με τη Δράση «WAAG. We Are All Greeks! 1821-2021. Είμαστε όλοι Έλληνες!» πραγματοποιεί μια προσπάθεια ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης ώστε οι Έλληνες, αλλά και οι κάτοικοι της Ιταλίας και δη της Σικελίας, να γνωρίσουν εκείνους που πολέμησαν για την ελευθέρια του Έθνους μας θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για την οικοδόμηση της έννοιας της Ευρώπης – Έθνους. Η Δράση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα και με την Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και τελεί επίσης υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Σε εξέλιξη στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Palazzo Riso (Παλάτσο Ρίζο) στο Παλέρμο έως τις 12 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα και με την Υποστήριξη της Επιτροπής.

  • Διαγωνισμός δημιουργίας γαλλόφωνου κόμικ, με θέμα την Επανάσταση του 1821

Στα πλαίσια των εορτασμών της επανάστασης του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ελλάδος οργανώνουν ένα διαγωνισμό δημιουργίας γαλλόφωνων κόμικς, με την βοήθεια μιας δωρεάν εφαρμογής για υπολογιστή, smartphone και τάμπλετ : BDNF – Lafabrique à BD. Με μερικά κλικ, θα μπορούν οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν μια σελίδα κόμικ στα γαλλικά ή ένα meme (δηλαδή ένα καρέ), χρησιμοποιώντας δικά τους αρχεία ή εικόνες από το ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, διαθέσιμες μέσα στην εφαρμογή. Για να ανακαλύψετε την εφαρμογή: https://vimeo.com/387383287. Θα βρείτε λεπτομέρειες για την διαδικασία συμμετοχής, στην ιστοσελίδα ifg.gr και τα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Από 15 Μαΐου έως 26 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής τον «Όμιλο ΗΡΑΚΛΗ, μέλος του Ομίλου LafargeHolcim», ο πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» θα υλοποιήσει «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση για τη δημιουργία μιας πεζοπορικής διαδρομής μεγάλης απόστασης (160,8 χλμ.), που θα διασχίζει όλο το Πήλιο. Στα τέλη Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση των εγκαινίων.

Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης Επιτροπής τον «Όμιλο ΗΡΑΚΛΗ, μέλος του Ομίλου LafargeHolcim».

  • Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει δυναμικά στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με την έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», η οποία αναδεικνύει καίρια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ανασυνθέτοντας το συμβολικό και εκφραστικό φορτίο που φέρει αυτή η κορυφαία για το λαό μας επέτειος. Τα εγκαίνια έκθεσης έγιναν στις 19 Απριλίου και θα λειτουργήσει και μετά το τέλος του 2021. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Ektheseis/1821

Με το Σήμα της Επιτροπής.

  • Πολυτελής Δίγλωσση Έκδοση «ΜΥΚΟΝΟΣ Ημέρες»

Φωτογραφικό λεύκωμα «ΜΥΚΟΝΟΣ Ημέρες» αποτελεί ένα τόμο με περιεχόμενο τα ετήσια ημερολόγια του Δήμου Μυκόνου από το 2014 και εξής. Στην έκδοση, παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες με πρωτότυπες φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και συνοδευτικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, πτυχές του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Μυκόνου.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;

H ATHENS VOICE και ο Δήμος Αθηναίων συνδιοργανώνουν μεγάλο ανοιχτό εικαστικό διαγωνισμό με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Καλλιτέχνες από όλο το δημιουργικό φάσμα κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν ένα έργο που θα αφορά το πώς βλέπουν την Ελλάδα σήμερα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Κριτική Επιτροπή επέλεξε τα 21 επικρατέστερα έργα που πληρούν αισθητικά και εννοιολογικά την ιδέα της Δράσης με σκοπό την έκθεσή τους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο: www.athensvoice.gr.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Ελευθερία, μια αέναη αναζήτηση»

 Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα περιλαμβάνουν: Α) 1ο On line event – Απρίλιος 2021, B) 2ο On line event – Ιούνιος 2021, και Γ) Επιστημονική Ημερίδα και θα διαρκέσουν μέχρι το Νοέμβριο του 2021. Το Νοέμβριο 2021 θα διοργανωθεί Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το νόημα της Ελευθερίας στις σύγχρονες διαστάσεις του». Ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι Καθηγητές του Ιδρύματος που με αφετηρία την Ελευθερία, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών και ερευνών πάνω σε θέματα οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων που ιστορικά στιγμάτισαν την ελληνική ιστορία, καταλήγοντας σε σύγχρονα διδάγματα και συμπεράσματα. Σύνδεσμοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

twitter: https://twitter.com/AUEB/status/1374684846749061124

linkedin:https://www.linkedin.com/school/athens-university-of-economics-and-business/posts/?feedView=all&viewAsMember=true

facebook: https://www.facebook.com/auebgreece/photos/a.645868455566314/1898524003634080/

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Bouboulina, Women and 1821 Greek Revolution

Δράση του Επίτιμου Προξενείου της Ελλάδας στη Βενετία. Η Μπουμπουλίνα υπήρξε εξαιρετικά σημαντική μορφή της ελληνικής Επανάστασης, που άφησε ισχυρό στίγμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη της εποχής και ανέδειξε τον ρόλο των γυναικών σε αυτό το πλαίσιο. Έναρξη την 25η Μαρτίου με βίντεο προβολή. Το συνέδριο και η έκθεση θα υλοποιηθούν το φθινόπωρο του 2021. Το λινκ για το βίντεο της Μπουμπουλίνας είναι: https://youtu.be/DVMrjPzAhao

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.          

  • Έκθεση «1821 Πριν και μετά»

Η έκθεση με τίτλο «1821 πριν και μετά» παρουσιάζεται στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, καταλαμβάνοντας το σύνολο των εκθεσιακών του χώρων. Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά και φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821. Η δεύτερη ενότητα αφορά στην εξέλιξη του Αγώνα και ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η τρίτη ενότητα, ξεκινά με την άφιξη του νεαρού βασιλιά Όθωνα το 1833, ολοκληρώνεται το 1880. Από 3 Μαρτίου έως 7 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο site του μουσείου Μπενάκη https://www.benaki.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3323:1821-100&catid=14&lang=el&Itemid=333

Με το Σήμα της Επιτροπής.

  • Κύκλος δράσεων με θέμα: 1821, Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη και η αναμονή ενός αιώνα για την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέας περιοδικής έκθεσης στο χώρο του Μουσείου. Συμπεριλαμβάνουν υλοποίηση νέων μουσειο-παιδαγωγικών προγραμμάτων, κύκλο ομιλιών και διαλέξεων και σειρά εκδηλώσεων προς το ευρύ κοινό σε συνεργασία μεταξύ άλλων με το Δήμο και την Περιφέρεια, την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, τα Γενικά Αρχεία της Ξάνθης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η έκθεση λειτουργεί από 1η Φεβρουαρίου έως τέλος του έτους         στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Διοργανώνεται από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.           

  • 6ος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «1821-2021: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο Νεοσύστατο κράτος»

Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί μια από τις συμμετοχικές δράσεις του Μουσείου που στόχο έχει την προαγωγή της ενεργητικής μάθησης, της γνώσης, αλλά και τον ευρύτερο διάλογο μεταξύ του Πανεπιστημίου και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/6os_mathitikos_diagonismos_2020_2021_ta_ekthemata_toy_moyseioy_mesa_apo_ta_matia_ton_mathiton_pros/. Σε εξέλιξη μέχρι και τον Απρίλιο 2022.

Διοργανώνεται από το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.    

  • Η γραμμή του χρόνου από τον αιώνα των Φώτων μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους και τον απόηχο της Ελληνικής Επανάστασης στη σύγχρονη εποχή.

Οι δράσεις από την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών αφορούν στην παρουσίαση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους και το σήμερα μέσα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Η κατασκευή ψηφιακών και επιτραπέζιων παιχνιδιών, το αφιέρωμα στις σημαίες και τα λάβαρα είναι η αφορμή για να γνωρίσουν οι νεότεροι τους ήρωες, τα ιστορικά γεγονότα του ΄21, τους φιλέλληνες και τον απόηχο της Ελληνικής Επανάστασης στο «σήμερα». Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • Ταλλαία’21 – Διακόσια χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία

Ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τοπικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς. Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο σύνδεσμος για το αναλυτικό πρόγραμμα: https://flashnews.gr/post/474129/tallaia-2021-diakosia-xronia-apo-thn-ethnikh-paliggenesia

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • H δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Σκοπός της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων & της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις είναι η ανάδειξη της ιστορικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη, Δ. Πλαπούτα κ.α.  με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του Βασιλέως, που διήρκεσε από τις 16 Απριλίου 1834 έως τις 26 Μαΐου 1834 και διεξήχθη στο τουρκικό τζαμί του Ναυπλίου –το σημερινό Βουλευτικό.

Μετά την αναπαράσταση των σημαντικότερων σκηνών της δίκης στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 7 Οκτωβρίου, ακολουθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 16 Νοεμβρίου 2021 η ίδια παράσταση. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

  • «Η επιστολή της Μαντώς Μαυρογένους προς τις Παρισινές Κυρίες …. υπό το βλέμμα των μαθητών»

Δέκα μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου Χανίων δραματοποιούν (ταινία μικρού μήκους) το περιεχόμενο της Επιστολής της Μαντώς Μαυρογένους προς τις Παρισινές Κυρίες, αποτυπώνοντας σε ήχο και εικόνα το νόημα – ιδέες αλλά και τα συναισθήματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη επιστολή. Η δράση αποτελεί ένα είδος διαθεματικού εργαστηρίου καθώς εμπλέκει διάφορα γνωστικά αντικείμενα (γαλλική γλώσσα – ιστορία – πληροφορική – τεχνολογία – αισθητική αγωγή).

Εκδήλωση παρουσίασης στις 14 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις που πραγματοποιούνται για την Επέτειο, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους, μπορείτε να βρείτε στο Εθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων της Επιτροπής, εδώ: https://www.greece2021.gr/imerologio-draseon-kai-ekdiloseon

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ημερίδα της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19»
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας Οδού στο πλαίσιο εργασιών διαγράμμισης